God morgen! Det er fredag 23. februar, guvernør Eric Greitens har blitt siktet i en nakenbilde-sak, det er tatt ut nye tiltaler mot Manafort og Gates, og Mor­gen­kaffen er servert. En rykende fersk podkastversjon av Morgenkaffen er allerede publisert i Spotify, iTunes og andre apper.

Tidligere president Barack Obama om unges engasjement i debatten om skolesikkerhet. 

DAGENS

1. Guvernør Eric Greitens har blitt tiltalt i nakenbilde-sak

Guvernør i Missouri, Eric Greitens (R), har blitt tiltalt på grunnlag av «forstyrrelse av privatliv». Tiltalen er fra en hendelse i mars 2015. Ifølge tiltalen skal Greitens ha fotografert en person naken uten vedkommendes viten eller samtykke. Bildene skal så ha blitt overført slik at de kan ses via en datamaskin, noe som hever tiltalen fra en forseelse til forbrytelse.

Aktor i St. Louis Attorney’s Office, Kimberly M. Gardner, sa følgende om saken:

“As I have stated before, it is essential for residents of the City of St. Louis and our state to have confidence in their leaders,” … “They must know that the Office of the Circuit Attorney will hold public officials accountable in the same manner as any other resident of our city. Both parties and the people of St. Louis deserve a thorough investigation of these allegations.”

Tiltalen kommer etter Greitens medga at han hadde et utenomekteskapelig forhold til en kvinne i 2015. Han nekter for at bildet er relatert til noen form for utpressing. Guvernøren har hatt ambisjoner om høyere embetsverk, men etter at affæren ble kjent har politikere fra begge sider krevd hans oppsigelse. Les mer.

 

2. Mueller tiltaler Manafort og Gates på nye punkter. 

Spesialetterforskningen ledet av Robert S. Mueller III, har tiltalt Paul Manafort og Rick Gates på nye punkter. Tiltalene gjelder skatte- og banksvindel. Tidligere har de blitt tiltalt for hvitvasking og mangel på å registrere seg som utenlandske agenter i forbindelse med deres tidligere arbeid i Ukraina.

Advokater for Manafort og Gates har så langt ikke kommet med en kommentar på tiltalene. Tiltalene vil bli reist i en separat sak, og vil dermed øke saksomkostningen og det juridiske arbeidet for Gates’ og Manaforts team. Tidligere meldte Gates’ advokater at de ønsker å trekke seg fra saken. Etter de nye tillatelsene har Rick Gates sparket en av sine advokater, Tom Green. Det har tidligere ryktes om at Tom Green jobbet for å skaffe en samarbeidsavtale for Rick Gates i Russland-saken. Derimot betyr sparkingen høyst sannsynlig et punktum for dette. Les mer herher og her.

 

3. McMaster kan være på vei ut av Det hvite hus

Generalløytnant H.R McMaster kan være på vei ut av Det hvite hus, ifølge kilder til CNN. trestjerners-generalen er president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver. Årsaken skal være personlige problemer mellom presidenten og McMaster. Det hvite hus ser nå på muligheter for å gi McMaster en stilling i forsvarsdepartementet eller hæren. Samtidig frykter administrasjonen at han har blitt for politisk for en slik stilling.

Dersom McMaster er på vei ut av Det hvite hus, bekrefter det måneder med rykter om spenning mellom han og presidenten. I høst florerte det rykter om at presidenten ønsket å sparke den nasjonale sikkerhetsrådgiveren, men at han til slutt ble frarådet. Årsaken skal være at det ville se dårlig ut med tre nasjonale sikkerhetsrådgivere på under ett år. McMaster tok over jobben som nasjonal sikkerhetsrådgiver etter Michael Flynn. Den siste uken har spenningene økt ettersom McMaster ikke nevnte at kun Hillary Clinton-kampanjen drev samrøre med russerne i 2016-valget, sier Trump på twitter:

Ifølge kilder har ikke spenningene årsak i politiske uenigheter, men Trump skal ha sagt privat at de har en forskjell i «personlighet og stil». Tjenestemenn i Kongressen og administrasjonen mener at spenningene skyldes McMasters rolle i å avsette Steve Bannon fra det nasjonale sikkerhetsrådet, og at Bannon videre har påvirket presidentens syn på generalen. Les mer.

LES OGSÅ

Black History Month og bøker om rase i USA

«Five things to watch for at CPAC» av Ben Kamisar & Scott Wong  (Kilde): «The American Conservative Union’s 45-year-old gathering, which will run from Thursday to Saturday, has long been the biggest game in town for conservatives, bringing thousands of like-minded activists, politicians and strategists all under one roof. Here are five things to watch as CPAC kicks off.» Les mer.

«Trump promotes arming teachers, but rejects active shooting drills» av Julie Hirschfeld Davis & Eileen Sullivan  (Kilde): «President Trump on Thursday intensified his calls for arming highly trained teachers as part of an effort to fortify schools against shooting massacres like the one that occurred in Parkland, Fla., last week, even as he denounced active shooter drills that try to prepare students to survive a rampage.» Les mer.

«Ted Cruz embraces Trump ahead of re-election» av Eric Bradner (Kilde): «Faced with a potentially tough re-election battle against Democratic Rep. Beto O’Rourke, Cruz has used recent public appearances — including a speech at the Conservative Political Action Conference on Thursday — to embrace Trump, stake out hard-line positions in debates over gun control and immigration, and antagonize Democrats.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg studerer internasjonale studier ved Universitetet i Oslo. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no

Ingen kommentarer