God morgen! Det er torsdag 22. februar, Trump møtte overlevende fra skolemassakren i Florida, og Mor­gen­kaffen er servert. En rykende fersk podkastversjon av Morgenkaffen er allerede publisert i Spotify, iTunes og andre apper.

«If you had a teacher who is adept at firearms you very well could end it very quickly.»

President Donald Trump i sitt møte med elever og pårørende fra Stoneman Douglas High School.

DAGENS

1. Trump møtte overlevende fra skolemassakren i Florida

Onsdag kveld norsk tid møtte president Donald Trump, visepresident Mike Pence og utdanningsminister Betsy DeVos overlevende fra skoleskytingen i Florida. Dette skjer etter at president Trump opplever press fra alle kanter. Trump, Pence og DeVos møtte elever, familier og lærere for å høre om skoleskytinger. 20 av disse var overlevende og pårørende fra Stoneman Douglas High School. Til stede var også overlevende og pårørende fra skolemasakrene i Columbine High School i 1999 og fra Sandy Hook Elementary School i 2012. I forkant av møtet sa Pence at Trump-administrasjonen har skolesikkerhet som sin største prioritet. Trump sa «vi skal få det gjort», og han sa videre at han gjerne vil høre forslag fra skoleelevene.

Trump ble fortalt at dette ikke er et politisk problem, men et menneskelig problem. Faren til en av de overlevende krevde endring. Han sa at dersom hans sønn i en alder av 18 år ikke kan kjøpe en øl, burde han heller ikke kunne kjøpe et våpen. Mens en annen overlevende fra Stoneman Douglas tok opp problemet med at det kun er 32 stater som har øvelser om hva som er protokoll, dersom marerittet faktisk skulle bli virkelighet. Mye annen problematikk som våpenlover, trening av lærere og mental sykdom ble tatt opp. Men først og fremst ble våpenlovene vektlagt. Det var også flere lærere til stede som talte til presidenten. 14 lærere har blitt drept på jobb i USA siden 2013.

Dette møtet ble holdt samtidig som elever og studenter rundt om i USA arrangerer protestmarsjer og annen type protest. For eksempel ble det en arrangert en landsdekkende skoleskulking i solidaritet til elevene ved Stoneman Douglas High School.

Les mer her, og se hele møtet her:

2. Senator Isakson stiller til gjenvalg i 2022

Senator Johnny Isakson (R-Georgia) bekrefter at han kommer til å stille til gjenvalg i 2022. Senatoren ble i 2016 valgt til en tredje periode i Senatet, cirka et år etter at han var åpen om at han hadde blitt diagnostisert med Parkinson sykdom. I Washingtons politiske kretser har det blitt spekulert om hvorvidt senatoren, som nå er 73 år gammel, kommer til å stille til gjenvalg. Men, når han ble spurt om hvorvidt han kommer til å stille igjen, svarte han raskt: “Of course”. Spørsmålet kom da Isakson talte til the Atlanta Press Club. Atlanta Press Club er et forum hvor journalister og publikum i Atlanta regionen møtes for å høre foredrag, diskusjoner og debatter. Isakson var denne ukens hovedtaler. Senatoren snakket om temaer som mental sykdom, skoleskytinger, migrasjon og dagens politiske klima i Washington. Isakson åpnet talen sin ved å adressere til skoleskytingen i Florida hvor 17 barn mistet livet. “We have to do everything we can within our powers to make sure it never happens again“, sa senator Isakson i sin tale. Les mer.

3. Presidentenes pastor Billy Graham er død 

Predikanten Billy Graham, som egentlig var døpt William Franklin Graham Jr, er død. Graham ble 99 år gammel. Graham ble kalt alle presidenters pastor og hadde både privat og offentlig kontakt med alle presidenter, fra president Harry Truman til president Barack Obama. Graham fungerte som en spirituell rådgiver for presidentene, og på grunn av hans innflytelse på offentligheten ønsket mange presidenter å stå han nær. Han har også stått på talerstolen sammen med Martin Luther King. Graham var et registrert medlem av Det demokratiske partiet, men han har både støttet og rådgitt presidenter fra begge partier. I 2012 støttet Graham presidentkandidaten Mitt Romney offentlig.

Tidligere president Jimmy Carter kom med en uttalelse onsdag morgen, hvor han beskrev Graham som en av sine egne venner og rådgivere. Han la i tillegg til at Graham hadde hatt stor innflytelse på hans egen tro. President Donald Trump har også uttalt seg. Han skriver følgende på Twitter:

Les mer her. 

LES OGSÅ

«Trump on course for clash with House GOP over gun control» av Rachael Bade og Elana Schor xx (Politico): «The White House is signaling support for a bipartisan bill that would enhance reporting of violent criminals to the FBI’s background-check database in order to stop them from buying firearms. Senate Majority Whip John Cornyn (R-Texas) is trying to round up support for it along with the White House — a formidable duo from a party that typically shuns any talk of stricter gun measures». Les mer.

«Calls for new gun laws are falling on deaf ears» av Reid Wilson (The Hill): «egislators in states across the country have delayed, defeated or refused to take up new measures to prevent more gun violence — despite the impassioned calls of victims from Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Fla». Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Bachelorstudent i statsvitenskap ved NTNU i Trondheim. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2018.

Ingen kommentarer