God morgen! Det er tirsdag 20. februar, ukas AMPOLCAST ligger og venter i podkastappen din, og Mor­gen­kaffen er servert.

«He clearly, I think, has failed in carrying out his duty as president of the United States, which is to protect our democracy. If this is information warfare, then I think he’s the first draft dodger in the war.»

Tidligere stabsjef under president Clinton, John Podesta, omtaler Trumps respons til Russland-anklagene til Politico.

DAGENS

1. Trump åpen for visse endringer i våpenlovene

Skolemassakren ved Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida, som kostet 17 mennesker livet, har ført til ny debatt om de amerikanske våpenlovene. Det hvite hus’ pressetalsmann Raj Shah uttalte mandag at president Trump stiller seg positiv til å utvide bakgrunnssjekk for personer som ønsker å kjøpe våpen. Presidenten skal, etter en samtale med senator John Cornyn (R-Texas), ha uttrykt sin støtte til Cornyns lovforslag. Lovforslaget, som ble utarbeidet av Cornyn og senator Chris Murphy (D-Connecticut), vil resultere i at statlige og føderale myndigheter enklere vil kunne rapportere om overtramp som skal føre til at færre dårlig egnede personer vil kunne kjøpe våpen. Les mer.

2. Mueller mistenker at Kushner har vært i kontakt med ikke-russiske utenlandske investorer

Det er ikke bare Jared Kushners kontrakter med russiske aktører som interesserer spesialetterforsker Robert Mueller. Mueller forsetter sin etterforskning av Kushner; som nå også omfavner Kushners forhold til ikke-russiske utenlandske investorer. Kushners motivasjon skal trolig ha vært å sikre finansieringen av eget firma under presidentovergangen. Muellers mistanke skal blant annet omhandle samtaler som presidentens svigersønn skal ha hatt med kinesiske investorer. Bare én uke etter Trumps valgseier skal Kushner ha vært i samtaler med kinesiske Anbang Insurance. Samtalene skal ha omhandlet investeringer i Kushner Companys eiendom ved 666 Fifth Avenue. Lignende investor-samtaler skal også ha blitt holdt med tidligere statsminister av Qatar, Hamad bin Jassim Al Thani. I fjor uttalte president Trump at Mueller krysset linjen for hva han kan akseptere ved sin etterforskning av presidentens familie, men dette ser dog ikke ut til å ha stanset Muellers etterforskning av Kushner, som nå skal være på vei inn i en ny fase.  Les mer.

3. Trump støtter Romneys senatskandidatur

President Donald Trump ga i går sin støtteerklæring til Mitt Romneys senatskandidatur i Utah. Det bør ikke komme som noen overraskelse, nå som Romney er stor favoritt til å bli delstatens nye senator. Trump ønsket ikke at Romney skulle stille, men gjør nå det beste ut av situasjonen.

Romney takket for støtten:

Begge prøver med andre ord å gjøre det beste ut av situasjonen, men vi forventer fortsatt at Romney blir et usikkerhetsmoment for Trump i Senatet dersom han vinner setet.

4. Mer benådningssnakk om Manafort, Gates, Flynn og Papadopoulos

Washington koker i kjølvannet av Mueller-etterforskningen, og nå ser flere konservative profiler til presidenten i håp om at han vil benåde de siktede i saken. President Trump har ifølge grunnloven retten til å benåde enhver person som er dømt etter føderal lov. Slike benådninger trenger ingen godkjenning av Kongressen. Hentydninger til at presidenten vil ta i bruk benådninger i Russland-saken har ikke falt i god jord hos demokratene. Senator Patty Murray (D-Washington) har tidligere uttalt at skulle presidenten ta i bruk slike midler, så vil det bli møtt med rasende respons fra resten av landet.

Spesielt har kjente navn som Paul Manafort, Rick Gates, Michael Flynn og George Papadopoulos blitt ønsket benådet. Tidligere CIA-analytiker, Frederick Fleitz, har gått så langt som å uttale at «en hver person som har blitt indikert i saken, og en hver fremtidig person som skulle bli indikert, skal benådes umiddelbart«. Flere konservative politikere og profilerte forretningsmenn har også tatt til orde for benådningen, som står fast på at de nye Mueller-anklagene ikke beviser at president Trump hadde relasjoner til Kreml (etterforskningen har foreløpig fokusert på andre aspekter). Blant annet var presidentens eldste sønn, Donald Trump jr., tidlig ute med en kommentar etter at spesialetterforsker Robert Mueller publiserte sin 37 sider lange tiltale denne helgen:

Ifølge Ty Cobb, en av Trumps advokater, har det enda ikke blitt holdt samtaler rundt temaet i Det hvite hus. Cobb uttalte at det enda er for tidlig å starte slike prosesser. Presidenten uttalte seg om temaet på Twitter i fjor, hvor han så ut til å ha gitt tanken lite oppmerksomhet:

Nå gjenstår det å se om de nye Mueller-publikasjonene og presset fra den konservative fløyen vil endre presidentens innstilling i saken. Les mer.

UKAS AMPOLCAST

I ukas AMPOLCAST diskuterer vi skytingen i Parkland, Florida, Mitt Romneys politiske comeback, Bob Muellers nyeste tiltaler, og senatsvalget i Pennsylvania. Hør, hør!

AMPOLCAST episode 103: Skolemassakre og Romney, igjen

LES OGSÅ

«Bob Mueller Is Not Playing Around» av Noah Bookbinder og Norman Eisen (Politico): «Friday’s indictments prove that Russia interfered in our election. And they make it almost impossible to fire him. The intelligence community has spoken with one voice for more than a year about its unanimous findings that Russia interfered with the 2016 United States election. Nonetheless, President Donald Trump, fearful that acknowledging Russian interference would cast doubt on the legitimacy of his win, has vacillated between tepid acknowledgement and skepticism that anything of the kind ever happened. Polls have shown that most of his supporters, following his lead, don’t believe Russia interfered.» Les mer.

«The Lone Star Long Shot Who Wants to Topple Ted Cruz» av Michael Tackett (New York Times): «Operating on two hours’ sleep, Beto O’Rourke was 20 hours into his day and looked it. His white shirt and gray slacks were an accordion of wrinkles. His hair, flecked with gray, drooped on his forehead and small dark rings had formed under his eyes. (…) Democrats need to pick up two seats in the midterm elections to win control of the Senate, but they also must defend incumbents in 10 states that President Trump won. Mr. Cruz is seen as safer than, say, Dean Heller, Nevada’s Republican senator, or the seats in Arizona and Tennessee that are being vacated by incumbents. And with Democratic money playing defense for incumbents in Missouri, Indiana, West Virginia and elsewhere, Mr. O’Rourke expects no cavalry from Washington to come help him. But Democrats will need wins wherever they can get them — so the long-shot is going it alone.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg studerer Historie & Politikk ved University of Oxford. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer