God morgen! Det er mandag 19. februar, 13 russere er tiltalt i Russland-etterforskningen, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Until we see the facts, everything else is just blabber – I’m sorry for this expression.»

Russlands utenriksminister Sergey Lavrov om tiltalene mot de 13 russerne som er anklaget for innblanding i presidentvalget i 2016.

DAGENS

1. 13 russere tiltalt i forbindelse med Russland-etterforskningen for innblanding i presidentvalget

Denne helgen offentliggjorde spesialetterforsker Robert Mueller et 37 sider langt dokument som reiser tiltale mot 13 russere for innblanding i presidentvalget i 2016. Tiltalen – som er signert av Mueller selv – beskriver det som angivelig skal være et omfattende forsøk av Russland på å påvirke presidentvalget i Trumps favør.

Presidenten selv har i lang tid omtalt en potensiell russisk innblanding som en bløff fra demokratenes side for å diskreditere Trumps seier. Trump tok til Twitter for å understreke at den siktede gruppen ble formet i 2014, altså året før Trump annonserte sitt kandidatur. Han understrekte også at det ikke er noen sterke bevis for at hans kampanje har gjort noe direkte ulovlig.

Rettspapirene hevder at den russiske gruppen stjal amerikanske identiteter, utga seg for å være politiske aktivister, og var i kontakt med ”uvitende personer knyttet til Trump-kampanjen.” Det er derimot ikke reist noen anklager mot presidenten selv eller hans medarbeidere. Trump har derimot ignorert konklusjonen av siktelsen, som sier at russerne faktisk jobbet mot Clintons kampanje og for Trumps.

”Tiltalen hevder at de russiske konspiratørene ville skape splittelse i USA og underminere folkets tillit til demokratiet” uttalte visejustisminister Rod J. Rosenstein. Han understrekte videre at ”vi kan ikke la de lykkes med dette.”

Spesialetterforsker Mueller jobber nå angivelig med Trumps advokater for å få til et intervju med presidenten med sikte på å få klarhet i mange av detaljene rundt etterforskningen. Samtidig jobber presidenten selv med å diskreditere etterforskningen og dens innhold. Les mer her og her.

2. Trump på besøk i Florida

President Trump og førstedame Melania Trump var fredag på besøk ved Broward Health North Hospital for å vise sin støtte og medlidenhet ovenfor mange av ofrene fra skolemassakren (omtalt fredag). Senere på dagen gikk turen til Sheriffens kontor i Broward County hvor Trump roste deres innsats. Også til stede på møtet var Floridas senator Marco Rubio (R) og Florida-guvernør Rick Scott (R).

Etter nok en skolemassakre blir landets våpenlover nok en gang tema. Både under sitt besøk i Florida og under talen på torsdag valgte derimot Trump å vie deler av sin tid til å snakke om mental helse og dens viktighet i forebyggende arbeid. Viseordfører i Broward County Mark Bogen (D) understrekte derimot at Trumps arbeid for bedre reguleringer av mentalt syke personer og deres evne til å kjøpe våpen ikke henger sammen. Han angrep presidenten for å ha lettet på noen av Obamas reguleringer i forhold til bakgrunnssjekk av personer som ønsker å kjøpe våpen.

Bogen uttalte at ”president Trump tillater nå mentalt syke personer å kjøpe våpen mens det var forbudt for ett år siden.” Han uttrykte også misnøye med det han kaller ”absolutt hykleri” fra Trumps side. Les mer her og her.

3. Mitt Romney har erklært sitt senatskandidatur

Mitt Romney (R) erklærte fredag at han kommer til å stille som senator i Utah. Det hadde fra før av blitt spekulert i om Romney ville stille i og med at den sittende senatoren Orrin Hatch (R) ikke stiller til gjenvalg. Dermed er det mange republikanere som håper Romney kan innta en viktig og samlende rolle i Senatet i et parti hvor mange fortsatt er skeptiske til president Trump.

Romney, som har rundet 70, har vært en til tider tydelig kritiker av Trump siden nominasjonskampen og det er derfor knyttet stor spenning til hva Romney eventuelt kan få til i Senatet hvis han blir valgt. Romney erklærte at han stiller til det amerikanske senatet fordi han har planer om ”å bringe Utahs verdier samt dets økonomiske og politiske suksess til Washington.” Les mer.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

SENATET

New Jersey: Republikanerne har fått sin ønskede kandidat til å stille mot senator Bob Menendez (D). Veteran og tidligere direktør for et legemiddelfirma, Bob Hugin stiller mot senatoren, som var korrupsjonssiktet frem til tiltalen brått ble droppet i januar.

North Dakota: Kongressmann Kevin Cramer (R) har gitt etter for massivt press fra partiet og stiller allikevel til Senatet. Hverken delstatssenator Tom Campbell eller tidligere partiformann Gary Emineth har inngitt tillit hittil i valgåret, og selv om heller ikke Cramer har unngått sine feilskjær, ventes det at han vil gjøre en bedre figur mot senator Heidi Heitkamp (D) i denne konservative staten. Emineth har meddelt at han trekker seg og Campbell stiller til Cramers sete i Huset i stedet.

Tennessee: Tidligere kongressmann og relativt moderate Stephen Fincher(R) trekker seg fra primærvalget og overlater i utgangspunktet nominasjonen til den langt mer konservative kongresskvinnen Marsha Blackburn. Fincher vil ha avtroppende og moderate Bob Corker til å ombestemme seg og stille til gjenvalg. Corker selv har den siste tiden ymtet om at mange vil ha ham til å stille på ny, men målingene viser at han ikke er populær blant republikanske primærvelgere.

Utah: Republikanernes presidentkandidat i 2012 (og en tidvis krass kritiker av den sittende presidenten) Mitt Romney stiller til Senatet. Han starter som storfavoritt til setet som i dag holdes av Orrin Hatch (R).

Virginia: Tidligere generalmajor og rådgiver for Trumps kampanje, Burt Mizusawa stiller til Senatet mot Tim Kaine (D).

HUSET

Florida distrikt 8: Demokratenes partileder i Brevard County, Sanjay Patelstiller mot kongressmann Bill Posey (R).

Pennsylvania distrikt 18: Monmouth er ute med en måling av suppleringsvalget 13. mars og finner republikaner Rick Saccone med en knepen 49 – 46 ledelse på demokrat Conor Lamb.

Minnesota 8: Tidligere delstatsrepresentant Joe Radinovich (D) stiller i dette åpne setet.

Virginia distrikt 6: Tidligere fylkesråd i Roanoke County, Charlotte Moore (D) stiller i dette åpne setet, som blir ledig fordi kongressmann Bob Goodlatte (R) avstår fra gjenvalg.

DELSTATENE

Nebraska guvernør: Delstatssenator Bob Krist, som stilte til guvernør som uavhengig, har ombestemt seg og stiller i stedet i det demokratiske primærvalget.

Ohio guvernør: Tidligere delstatsrepresentant Connie Pillich (D) erklærte onsdag at hun trakk seg som kandidat og oppfordret alle demokrater til å støtte opp om tidligere direktør for forbrukerkontoret, Richard Cordray.

Oklahoma lokal: Borgermestervalget i Oklahoma på tirsdag ble vunnet av David Holt (R), som tok 79% allerede i første runde.

Wyoming guvernør: Den pensjonerte legen Taylor Haynes, som tok 7% som uavhengig kandidat i 2010 og tok 1/3 av stemmene i det republikanske primærvalget mot avtroppende guvernør Matt Mead i 2014, stiller igjen.

LES OGSÅ

«Former Trump aide Rick Gates to plead guilty; agrees to testify against Manafort, sources say» av David Willman  (LA Times): «A former top aide to Donald Trump’s presidential campaign will plead guilty to fraud-related charges within days – and has made clear to prosecutors that he would testify against Paul J. Manafort Jr., the lawyer-lobbyist who once managed the campaign.» Les mer.

«How Russia turned the internet against America» av Nancy Scola (Politico): «The indictment released Friday by special counsel Robert Mueller makes plain how prosecutors believe Russia pursued its multiyear scheme to undermine the 2016 presidential election — by wielding the social media-driven internet that the United States itself did so much to create» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg er tredjeårsstudent i politikk og juss ved Sciences Po Paris. Tredjeåret tas ved University of California i Santa Barbara. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer