God morgen! Det er fredag 16. februar, skyteepisoden i Florida og uenighet i Senatet preger nyhetsbildet, og morgenkaffen er servert.

“Let’s talk about that 19-year-old carrying an AR-15. Let’s do what needs to be done, and let’s get these assault weapons off our streets. Let’s accomplish something on background checks.”

Senator Bill Nelson (D-Florida) fra Senatets talerstol.

DAGENS

1. Skolemassakren i Florida

Nyhetsdagen starter med onsdagens skolemassakre i Florida. 19 år gamle Nikolas Cruz er siktet for drap på 17 skoleelever ved Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida. USA har de siste årene opplevd i gjennomsnitt en skyteepisode i uken, men denne hendelsen er uvanlig. For det første er skytteren i varetekt, ofte tar skytterne selvmord før de blir pågrepet. Dette vil være en av få saker der gjerningsmannen vil bli stilt for retten. For det andre er hendelsen spesielt alvorlig, den kommer på listen over de dødeligste massakrene i moderne amerikansk historie.

19 år gamle Cruz har tilknytninger til en «white supremacist»-gruppe, men ifølge en talsmann har gjerningsmannen handlet på eget initiativ. Massakrens høye dødstall kombinert med videoer fra hendelsen på sosiale medier, har ført til offentlige tilrop om våpenlovsreform fra demokrater, lokale politikere og mediepersonligheter. President Donald Trump har sendt sine kondolanser og sier han vil fokusere på psykisk helse for å hindre flere massemord. Speaker i Representantenes hus, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt), sa torsdag til WIBC Radio at tiden ikke er inne for en politisk splittende våpendebatt, og nasjonen må komme samlet gjennom hendelsen. Les mer her, her, her, og her.

2. Senatet stemte mot tre ulike forslag til innvandringsreform, trosser presidentens ultimatum

Torsdag stemte Senatet mot 3 potensielle innvandringsplaner.

Den første avtalen, sponset av senatorene John McCain (R-Arizona) og Chris Coons (D-Delaware), fikk 52 av 60 nødvendige stemmer for å bli vedtatt. Et annet forslag fra en rekke sentrumspolitikere i Senatet fikk 54 stemmer.

Senatet stemte også mot presidentens forslag til en innvandringsreform. Planen ville sikret statsborgerskap til omlag halvparten av alle «Dreamers», finansiering av grensemuren og gitt omfattende reformer til innvandringssystemet. Presidentens plan innebar å avskaffe visum-lotteriet, og å redusere muligheter for familiegjenforening. Planen manglet 21 stemmer for å gå gjennom, og møtte motstand fra både demokrater og republikanere. Demokrater stemte mot planen på grunn av dens harde tilnærming til lovlig innvandring, og republikanere stemte mot fordi planen åpner for statsborgerskap 1.8 millioner «Dreamers». Det er foreløpig uvisst hva som vil skje videre, ettersom president Donald Trump har sagt han vil legge ned veto mot andre forslag. Les mer her og her.

3. Bannon har møtt Mueller flere ganger denne uken

Ifølge kilder NBC News referer fra så skal tidligere Trump-strateg Steve Bannon ha møtt med spesialetterforsker Robert Mueller flere ganger denne uken. Han skal ha tilbragt rundt 20 timer med et etterforskningsteam. Samtalenes innhold er ukjent, men kildene mener det kan ha dreid seg om sparkingen av James Comey og tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, melder CNN.

Nyheten kommer samme dag som Bannon har møtt med Husets etterretningskomité, etter en 4-ukers lang forsinkelse der jurister fra Huset har samarbeidet med jurister fra Det hvite hus om hvilke spørsmål Bannon kan svare på. Bannon forlot intervjuet etter fire timer, og skal etter enkelte representanters mening vært lite samarbeidsvillig. Representant Adam Schiff (D-California, 28. distrikt) hadde følgende å si om Bannons bruk av «executive privilige»:

“The only questions he would answer were questions that had been scripted, literally scripted for him by the White House…Whenever we sought to probe anything beyond the four corners of the specific wording of the question, he refused to answer. That’s not how executive privilege works.”

Dersom Huset fastslår at Bannon bruker privilegiene han har fått som tidligere ansatt i Det hvite hus for å unngå samarbeid, kan det vedtas å holde han i rettergangsstraff. Les mer her og her.

LES OGSÅ

«Who needs a controversy over the inauguration?»: Reince Priebus opens up about his six months of magical thinking» av Chris Whipple (Vanity Fair): «Months after his chaotic resignation as chief of staff, and with his successor on the hot seat, Priebus comes clean about everything: the inauguration crowd-size fiasco, the decision to fire Comey, the Mooch, the tweets, how he helped saved Jeff Sessions’s job, and his mercurial former boss. “I still love the guy,” he says.» Les mer.

«Why Romney plans to lay off Trump» av Alex Isentadt (Politico): «Eam ad aeque verear alterum, in debitis docendi accusam his. Pro legendos salutandi assentior at, sea ne errem decore, pertinacia repudiandae per id. Temporibus scriptorem philosophia vix ut. Iudico volutpat euripidis vix eu, eu enim falli luptatum his.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg studerer internasjonale studier ved Universitetet i Oslo. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no

Ingen kommentarer