God morgen! Det er torsdag 15. februar, Trump bryter stillheten rundt Porter, og Mor­gen­kaffen er servert. En rykende fersk podkastversjon av Morgenkaffen er allerede publisert i Spotify, iTunes og andre apper.

“Actually, the Senate is a pretty collegial place. We don’t dislike each other. We have to work together.”

Dette forteller senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) til The Washington Post.

DAGENS

1. Trump bryter stillheten rundt Porter 

President Trump har de siste 8 dagene unnlatt å uttale seg om bråket rundt tidligere rådgiver til Det Hvite Hus, Rob Porter. Porter trakk seg etter at hans to eks-koner anklaget han for vold i hjemmet. Nå har også en av Porters tidligere kjærester kommet frem og fortalt lignende historier om voldelig adferd.

President Trump hadde ikke uttalt seg om saken som har preget amerikanske medier den siste uken før sent onsdag kveld norsk tid. Trump hadde nektet å svare på de aktuelle anklagene fra Porters tidligere koner, og kvinnelige voldsofre generelt. Han skrev imidlertid følgende på Twitter:

Trump har nå brutt stillheten etter at flere høytstående politikere i både Det republikanske- og Det demokratiske partiet uttalte seg om saken, deriblant Speaker i Representantenes hus, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt).

Presidenten kom med følgende uttalelse: “I am totally opposed to domestic violence of any kind. Everyone knows that. It almost wouldn’t even have to be said. So, now you hear it, but you all know it.”

Se klippet her:

Og les mer her og her. 

2. George Banks fratrer sin stilling etter å ha mistet sin sikkerhetsklarering

En tredje ansatt i Det Hvite Hus trekker seg etter at å ha blitt fortalt at han ikke kan sikkerhetsklareres. Dette skal gjelde George David Banks, som har sittet i USAs nasjonale økonomiske råd siden februar 2017. Banks var også Trumps seniorrådgiver i saker som omhandlet energi og miljø. Årsaken til at Banks må trekke seg skal være at han ikke lenger kan sikkerhetsklareres. Etter hva POLITICO kjenner til skal Banks angivelig ha røyket marihuana i 2013, noe som trolig har vært årsaken til hans fratredelse.

Banks er den tredje som i senere tid må fratre sin stilling. Banks føyer seg i rekken etter Trump-rådgiver Rob Porter og David Sorensen, en av Trumps taleskrivere som begge har måttet fratre sine stillinger etter å ha blitt beskyldt for voldsmisbruk. Både Porter og Sorensen har imidlertid benektet disse anklagene. Les mer

3. Warren svarer Trump om hans «Pocahontas» uttalelser 

Senator Elizabeth Warren (D-Massachusets), snakker ut om sin bakgrunn som «Native American». Trump og hans tilhengere har ved flere anledninger kalt Warren for «pocahontas». Trump skal ha skrevet hele 9 tweets hvor han kaller Warren ved dette navnet. Under en tale i Den nasjonale Kongressen for Amerikas urbefolkning tok Warren opp Trumps uttalelser, i sammenheng med kontroversen rundt USAs behandling av egen urbefolkning og minoriteter. Les mer her og her.

LES OGSÅ

«Senate moderates reach immigration deal — but GOP opposition builds» av Burgess Everett & Elana Schor (Politico): «Rising GOP opposition is threatening to tank a last-gasp bipartisan proposal on immigration, potentially leaving the Senate with nothing to show for a government shutdown and a much anticipated debate over Dreamers.» Les mer.

«Ryan won’t commit to putting immigration bill on floor» av Melanie Zanona (The Hill): «Speaker Paul Ryan (R-Wis.) would not outline leadership’s plan for an immigration bill if the conservative measure that is currently being whipped in the House can’t get enough support to pass.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Bachelorstudent i statsvitenskap ved NTNU i Trondheim. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2018.

Ingen kommentarer