God morgen! Det er onsdag 14. februar, Senatet diskuterer innvandringspolitikk, og Mor­gen­kaffen er servert. En rykende fersk podkastversjon av Morgenkaffen er allerede publisert i Spotify, iTunes og andre apper.

«You would be worried about Pence, We would be begging for days of Trump back if Pence became president.»

Tidligere ansatt i Det hvite hus og nå reality-deltaker Omarosa Manigault var svært kritisk til muligheten for visepresident Mike Pence som fremtidig president.

DAGENS

1. Senatet begynner å diskutere fremtiden til DACA 

Diskusjonen rundt innvandringspolitikk og Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) har begynt i Senatet. Majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) støtter planen til Det republikanske partiet. Planen skal følge Trump sine ønsker om blant annet sterk grensesikkerhet og opphold for “dreamers”, samt endring av ulike innvandringsprogram. Etter forhandlinger begynte, hevdet Trump at republikanerne nå ønsket en avtale og demokratene, som tidligere har hindret framgang, også ønsker å løse problemet.

Siden en føderal dommer har blokkert den planlagte utløpsdatoen til DACA, vil ikke fristen lenger være 5. mars, men mellom april og juni. Til tross for optimismen til presidenten, skal flere demokrater være kritiske til noen av punktene på den foreslåtte innvandringsplanen. Da spesielt innstramming av innvandring basert på familiegjenforening og utgiftene som vil bli brukt på grensesikkerhet. Demokratene ønsker heller å prioritere støtte og sikkerhet til “dreamers”. Planen er å fortsette diskusjonen ut uken, og ulike forslag skal legges fram fra senatorene Jeff Flake (R-Arizona) og Christopher A. Coons (D-Delaware). Begge planene vil gi noe begrenset sikkerhet for “dreamers” og på sikt også gi begrenset støtte til den aktuelle grensemuren. Hele 60 senatorer må stemme i favør av en bestemt plan for å få den vedtatt. Les mer.

2. Senatets etterretningskomite om sikkerhetsklarering i Det hvite hus, russisk innflytelse i amerikanske valg og Nord Korea 

FBI direktør Christopher Wray vitnet foran Senatets etterretningskomite angående sikkerhetsklareringen til ansatte i Det hvite hus. Høringen kom i etterkant av skandalen til Rob Porter og spørsmålet om en eventuell etterforskning av den tidligere rådgiveren. Wray hevdet at FBI hadde gjort alt etter protokollen, og at de både leverte en rapport om sikkerhetsklareringen til Porter, samt en oppfølgingsrapport. Videre skal de ha nylig fått ny informasjonen som de også hadde gitt videre. Noe som motstrider en tidligere uttalelse fra Det hvite hus som hevdet at etterforskingen ikke ble fullført. Det vil si at Porter kan ha fått fortsette i stillingen, med stor tilgang til informasjon, etter Det hvite hus ble klar over bakgrunnen hans. Flere medier skriver nå at Wray har lagt ansvaret for stillingen og informasjonstilgangen til Porter tilbake på Det hvite hus, som i etterkant av avsløringene forsvarte den tidligere rådgiveren.

Høringen tok også for seg andre “worldwide threats” og diskuterte faren for russisk innflytelse i fremtidige valg. Her hevdet blant annet senator Mark Warner (D-Virginia) at Russland tok en aktiv del i sist presidentvalg og kommer til å gjøre det samme under mellomvalgene i høst. Også USAs nasjonale etterretningsdirektør Dan Coates hevdet at Russland vil forsøke å påvirke fremtidige amerikanske valg. Utvalget diskuterte også Nord Korea og understrekte at på tross av tilstedeværelse i OL, utvikler nasjonen fremdeles truende atomvåpen. Les mer her og her

LES OGSÅ

«Trump budget highlights disconnect between populist rhetoric and plutocrat reality» av James Hohmann (Washington Post): «Many of his proposals are dead on arrival in Congress, but the blueprint nonetheless speaks volumes about the president’s values — and contradicts many promises he made as a candidate.» Les mer.

«Black Women Are Realizing the Power of Their Vote» av Edward-Isaac Dovere (Politico): «Black women pouring out in big numbers already put Ralph Northam in Virginia and Doug Jones in Alabama over the top. There’s a reason Democratic National Committee Chairman Tom Perez called them the “backbone” of the party back in December.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg studerer engelsk og historie ved Universitetet i Oslo. Våren 2018 er jeg praktikant hos AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer