God morgen! Det er mandag 12. februar og Mor­gen­kaffen er servert. Dagens podkastversjon utgår.

«People’s lives are being shattered and destroyed by a mere allegation. There is no recovery for someone falsely accused—life and career are gone. Is there no such thing any longer as Due Process?»

President Donald Trump forsvarer rådgiveren Rob Porter til Vanity FairPorter forlot sin stilling i Det hvite hus i forrige uke etter at to ekskoner stod fram med historier om mishandling.

DAGENS

1. Demokratenes motsvar til Nunes-notatet var ”for politisk» ifølge Trump

Demokratene i Husets etterretningskomité sitt formelle motsvar til Nunes-notatet ble blokkert for offentliggjøring av president Trump denne helgen. Demokratenes håp var at Trump ville publisere notatet, som inneholder supplerende opplysninger til det republikanerne i den samme komitéen allerede har publisert i sitt såkalte Nunes-notat.

Bakgrunnen for saken er offentliggjøringen av Nunes-notatet (omtalt i Morgenkaffen mandag), som angivelig skal bevise maktmisbruk i FBI og justisdepartementet i forbindelse med overvåkning samt villedelse av en føderal domstol for å få dette godkjent.

Trump sa imidlertid at notatet var ”for politisk, og må omgjøres.” Samtidig la han til at demokratene burde ha visst at notatet i sin nåværende form ikke kunne ha blitt offentliggjort på grunn av sensitiv informasjon som må fjernes eller redigeres.

På Twitter meddelte naturligvis Trump sin misnøye med demokratenes notat. Han hintet langt på vei at notatet med vilje inneholdt mye sensitiv informasjon slik at Det hvite hus ville ha måttet streke over vesentlige deler av dokumentet. Dette kunne – ifølge Trump – gitt demokratene muligheten til å skylde på presidenten for mangel på åpenhet.

Både Husets minoritetsleder Nancy Pelosi (D-California), og viseformann av Husets etterretningskomité Adam Schiff (D-California) tok til Twitter for å ytre sin misnøye med Trumps avgjørelse.

Nå må dermed dokumentet omgjøres før det igjen vil bli sendt til Trump med håp om offentliggjøring. Les mer.

2. Den midlertidige ”government shutdown” ble løst fort før helgen

Kongressen klarte fredag å bli enige om en toårsplan på 300 mrd. dollar i finansiering til militæret samt andre ikke-militære formål. Planen – som stoppet den høyst midlertidige ”government shutdown” på fredag – ble signert av en ikke så altfor fornøyd president Trump fredag.

Bakgrunnen for shutdownen var at Rand Paul (R-Kentucky) tok i bruk Senatets regler for å hale ut tiden slik at voteringen ikke kunne finne sted innen fristen. Han brukte mye av sin tale på å snakke om det økte underskuddet som vil bli et faktum med toårsplanen, som Trump mener bruker penger på ting de ikke vil bruke penger på. Med henholdsvis 71-28 og 240-186 i Kongresskamrene ble planen godkjent.

Samtidig vedvarer den bitre striden om immigrasjon og det er også luftet bekymringer om det store statlige underskuddet. Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) uttalte at han håper på en snarlig løsning på floken som har pågått i lang tid. Les mer.

3. Trumps store infrastruktur-satsning presenteres i dag

Den mye omtalte infrastrukturplanen til president Trump skal endelig presenteres i dag i det som er et forsøk på å bedre landets veier, broer, flyplasser, og togforbindelser. Totalkostnaden er beregnet til hele 1,5 billioner dollar.

Planen sikter på å takle noen av reguleringene som sinker utbyggelsen av landet samt rette opp på det Trump tidligere har kalt en under-investering i infrastrukturen. De viktigste punktene i planen er som følger:

  • Planen vil prøve å trimme ned noen av reguleringene vedrørende utstedelse av byggetillatelse for infrastrukturprosjekter. Ifølge Det hvite hus tar det altfor lang tid å få slike tillatelser og behandlingstiden skal senkes.
  • Planen vil også stimulere 1,5 billioner dollar i investeringer i et samarbeid mellom de føderale myndighetene og de respektive statene.

I sin State of the Union-tale uttalte Trump et ønske om at «begge partier skal samarbeide for å gi oss den trygge, raske, punktlige, og moderne infrastrukturen vår økonomi trenger og som vårt folk fortjener…Vi vil bygge skinnende nye veier, broer, motorveier, og togskinner på tvers av landet vårt. Og vil skal gjøre det med amerikansk hjerte, amerikanske hender, og amerikansk standhaftighet.» Les mer.

VALGSNACKS  

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

ALLER FØRST

Påmeldingsfristen har gått ut i AlabamaIndianaNew Mexico og Ohio; sjekk delstatssidene for full oversikt. Det er dessuten borgermestervalg i Oklahoma City på tirsdag. Til sist er vår sak om de som takker av i 2018 oppdatert.

SENATET

Ingen saker denne uken.

HUSET

Alabama distrikt 2: Tidligere kongressmann og borgermester i Montgomery, Bobby Bright har skiftet parti og vil utfordre kongresskvinne Martha Roby (som slo ham i 2010) i det republikanske primærvalget.

Arkansas distrikt 2: Delstatsrepresentant Clarke Tucker (D) stiller mot kongressmann French Hill (R).

Michigan distrikt 11: Delstatssenator Mike Kowall (R) stiller i dette åpne distriktet.

Michigan distrikt 13: Delstatsrepresentant Sherry Gay-Dagnogo (D) stiller i dette åpne setet; i tillegg stiller de to tidligere delstatsrepresentantene Shanelle Jackson og Rashida Tlaib. Fra før stiller en sønn og en nevø av tidligere kongressmann John Conyers (D), som gikk av pga. anklager om seksuell trakassering. En delstatssenator er også påmeldt.

Minnesota distrikt 8: Kongressmann Rick Nolan (D) tar ikke gjenvalg i 2018. Distriktet er jevnt på presidentnivå og gir republikanerne en god mulighet til å erobre det.

Pennsylvania distrikt 7: Tidligere føderal aktor Ashley Lunkenheimer(D) stiller i dette åpne setet, som trolig vil bli kraftig omtegnet.

DELSTATENE

Connecticut guvernør: Tidligere administrasjonsminister Susan Bysiewicz (D) stiller til guvernør.

Ohio lokal: Delstatsforsamlingen i Ohio har vedtatt endringer i måten distrikter tegnes på etter folketellingene hvert tiende år.

LES OGSÅ

«Trump Believes The Men» av Edward-Isaac Dovere (Politico): «The president has consistently responded to the allegations of assault or abuse against women by expressing sympathy for the men being accused. ‘Is there no such thing’ as due process? he tweeted Saturday.» Les mer.

«Kelly under pressure to defend handling of Porter abuse allegations» av Andrew Restuccia (Politico): «People close to the president have been grumbling privately for days about Kelly’s handling of allegations that White House staff secretary Rob Porter verbally and physically abused his two ex-wives. The White House said Porter decided to resign after the claims became public, but officials’ description of the timeline has shifted since the news first broke on Tuesday. Questions remain about when Kelly learned of the women’s accusations and how much he knew — and even some Republicans are calling on him to explain his actions.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg er tredjeårsstudent i politikk og juss ved Sciences Po Paris. Tredjeåret tas ved University of California i Santa Barbara. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer