God morgen! Det er fredag 9. februar, en midlertidig government shutdown er igang fredag morgen, og ukas siste utgave av Mor­gen­kaffen er servert. En rykende fersk podkastversjon av Morgenkaffen er allerede publisert i Spotify, iTunes og andre apper.

«It’s problematic that a foreign nation is involved in our election system. Our democracy is only as good as people trust the results.»

Tidligere president George W. Bush under en konferanse i Abu Dhabi.

DAGENS

1. Rand Paul hindret votering i Senatet – midlertidig government shutdown igang

I går kveld gjorde senator Rand Paul (R-Kentucky) det klart at han kom til å hindre en votering over budsjettpakken senatslederne har kommet til enighet om. Konsekvensen av Pauls motstand – begrunnet i økt nasjonalgjeld og for lite tid til å sette seg inn i budsjettpakkens detaljer – var at Kongressen ikke rakk å bli enige innen midnatt østkysttid. Den andre shutdownen under Trump var et faktum.

Natt til fredag østkysttid fikk imidlertid Senatet stemt for budsjettpakken, som dermed ble sendt videre til Representantenes hus. Det forventes at denne budsjettfloken løses i løpet av dagen fredag. Følg @AmPolitikk på Twitter for oppdateringer.

Speaker i Huset, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt), sa torsdag morgen at han forventet at budsjettavtalen vi omtalte i gårsdagens utgave ville bli stemt gjennom i Huset, men ikke uten hjelp fra demokratene. Til radioverten Hugh Hewitt sa Ryan:

“This is a bipartisan bill. It’s going to need bipartisan support. We are going to deliver our share of support. I feel very good about Republicans.” 

Republikanerne er likevel mindre samlet enn Paul Ryan mener. Freedom Caucus har offisielt gått imot avtalen, og med over 35 medlemmer spiller den konservative gruppen en nøkkelrolle. En talsmann for gruppen har uttalt at økt føderal ressursbruk er årsaken til motstanden.

Demokratene i Huset kan også sette en stopper for budsjettavtalen, fordi den ikke forplikter Kongressen til å beskytte Dreamers. Minoritetsleder Nancy Pelosi (D-California, 12. distrikt) uttalte torsdag morgen at Ryan burde «manne seg opp» og komme med forpliktelser. Majoritetslederen har svart med at det er i hans ønske å få på plass en avtale om Dreamerne, men en som presidenten vil undertegne. Derimot er ikke alle demokratene imot avtalen. Til disse har Pelosi kommet med følgende uttalelse:

2. Det hvite hus: «Rob Porter-saken kunne vært håndtert bedre» 

Over til utviklingen i en annen sak, også omtalt i gårsdagens utgave. Stabssjef John Kelly og pressesekretær Sarah Huckabee Sanders’ forsvar av Rob Porter har fått mye kritikk. I en uttalelse torsdag sier Det hvite hus at håndteringen av saken kunne vært bedre, men at beskrivelsene og anklagene tegner et bilde av Porter som ansatte i Det hvite hus ikke kjenner igjen. Konkret hva som kunne vært gjort annerledes og hvor mye Det hvite hus hadde kjennskap til, gås det ikke inn på. Forøvrig var dette debuten til visepressesekretær Raj Shah. Les mer her. Hele pressekonferansen kan sees her.

3. Fortsatt nedgang i aksjemarkedet

Dow Jones-indeksen sank med over tusen poeng torsdag. Dette er andre gang i historien indeksen synker med så mange poeng på en dag. Den siste tidens fall er nå større enn markedets vekst i januar, og tar nå av veksten markedet opplevde i 2017.

Investorer frykter at føderale myndigheter kommer til å heve rentenivået, på bakgrunn av lav sysselsetting, økende vekst og høyere lønninger. Les mer her og her.

LES OGSÅ

«Understaffing, lack of training at agencies hampering agency services to public, personnel agency says» av Eric Yoder (Washington Post): «Shortages of employees — a common feature of troubled government programs — are hampering a range of services to the public and stressing the federal workforce, the government’s central personnel agency said Wednesday.» Les mer.

«Kelly’s hunt for a deputy bogs down amid personnel issues » av Eliana Johnson (Politico): «The chief of staff’s struggle points to a larger problem of vacancies after Trump’s first year in the White House. Chief of staff John Kelly’s search for a No. 2, which has dragged on for more than four months, shows no signs of wrapping up anytime soon.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg studerer internasjonale studier ved Universitetet i Oslo. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no

Ingen kommentarer