God morgen! Det er mandag 5. februar, Nunes-notatet har blitt offentliggjort, og Mor­gen­kaffen er servert. En rykende fersk podkastversjon av Morgenkaffen er allerede publisert i Spotify, iTunes og andre apper.

«Andrew McCabe left the FBI … The State of the Union … A train carrying Republican members of Congress hit a garbage truck and killed a man … The GOP had their three-day retreat at the Greenbrier in West Virginia, where the president and vice president spoke … Republicans released the «Nunes Memo» … The Dow dropped 665.75 points.»

Politico om forrige ukes høydepunkter.

DAGENS

1. Offentliggjøringen av Nunes-notatet skaper konflikt

På fredag ble republikanernes interne ”Nunes-notat” (også omtalt fredag) offisielt nedklassifisert og dermed publisert og offentliggjort av Husets etterretningskomité. Grunnet Trumps godkjenning av en eventuell offentliggjøring var det knyttet stor spenning til innholdet i notatet. Publiseringen har imidlertid skapt en rekke konflikter mellom flere sentrale aktører i FBI og USAs justisdepartement, og republikanerne og Det hvite hus.

Notatet anklager FBI og justisdepartementet for å ha villedet domstolen for utenlands overvåkning (FISA Court) for å få utstedt en rettskjennelse som ga dem tillatelse til å overvåke Carter Page, en tidligere rådgiver for Trumps presidentkampanje. Grunnlaget for rettskjennelsen skal ha vært informasjon gitt til FBI og justisdepartementet av en person med en ”anti-Trump agenda.” Rettskjennelsen skal ha blitt utstedt i forbindelse med Russland-etterforskningen.

Notatet utdyper at det har vært en ”skremmende kollaps av rettslige prosesser i beskyttelsen av det amerikanske folk” mot overvåkning. Samtidig hevder republikanerne at notatet setter et stort spørsmålstegn ved grunnlaget for spesialetterforsker-rollen som ble opprettet nettopp for Russland-etterforskningen.

Det fire sider lange dokumentet har derimot blitt omtalt som ”upresist” av FBI, mens Det hvite hus og republikanerne stiller seg bak og krever svar. Trump har også hintet til at han kan komme til å sparke sentrale aktører over påstander om partiskhet.

Samtidig melder Axios at under 40% av republikanerne har tillit til FBI og etterforskningsmyndighetene, som nå ligger under stort press. Les mer her og her.

Les hele notatet her

2. Notatet om Trump-Comey-samtalene forblir hemmelig

Fra ett notat som ble offentliggjort til et annet som ble bestemt hemmelighetsstemplet av en føderal domstol. Bakgrunnen for saken var at flere nyhetsredaksjoner, deriblant CNN og USA Today, hadde bedt det amerikanske justisdepartementet om å publisere tidligere FBI-sjef James Comeys selvskrevne notat vedrørende samtaler han hadde med president Trump. Under Freedom of Information Act (FOIA) har pressen rett til å komme med slike henvendelser, men FBI og justisdepartementet selv hadde avslått forespørselen. Dermed ble saken avgjort foran en føderal domstol, som nektet pressen adgang til dokumentet, enn så lenge.

Notatet består av selvskrevne sammendrag fra ni samtaler Comey hadde med Trump, da førstnevnte fortsatt var FBI-sjef. Comey hevdet han ikke stolte på Trump og valgte derfor å loggføre samtalene deres. Retten fastslo at en eventuell publisering av dokumentet ”kunne avsløre sensitiv og ikke-offentlig informasjon samt kompromittere (Russland) etterforskningen.” Dommeren utelukket derimot ikke at notatet kan bli publisert på et senere tidspunkt. Les mer her. Les hele dommen her.

3. Janet Yellens siste dag som sentralbanksjef

Janet Yellen, som i 2014 ble den første kvinnelige sjefen i den amerikanske sentralbanken, fikk ikke fornyet tillit fra president Trump og avsluttet dermed sin første og siste periode denne helgen. I et intervju på den siste dagen uttrykket hun for første gang skuffelse over å ikke ha blitt nominert for en andre periode.

Yellen, som ble nominert av Obama, er den første amerikanske sentralbanksjefen på 40 år som ikke får beholde stillingen over to perioder. Videre sa Yellen til PBS at ”jeg skulle gjerne ha fortsatt i enda en periode og det har jeg gjort klart, så jeg var jo skuffet over at jeg ikke fikk sitte enda en periode.”

I intervjuet reflekterte hun over en svært spennende periode som sentralbanksjef og meddelte samtidig at det blir vemodig å forlate jobben. Hennes stedfortreder blir Jerome Powell, som tidligere har vært medlem av sentralbankens styre.

Yellen forlater sentralbanken i god behold og det er meldt om over 200 000 nye jobber i USA i januar, mens arbeidsledigheten er på 4,1%. Ifølge New York Times er det første gang i historien at det blir skapt nye jobber hver eneste måned i en sentralbanksjefs periode.

Yellen har imidlertid fått en ny stilling i Brookings Institution, hvor tidligere sentralbanksjef Ben Bernanke også nå er tilknyttet. Les mer her og her.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

ALLER FØRST

Påmeldingsfristen har gått ut i New Mexico og Kentucky, sjekk delstatssidene for en oversikt. Det er påmeldingsfrist i New Mexico tirsdag, Ohio onsdag og i Alabama og Indiana på fredag. Til sist er vår sak om de som takker av i 2018 oppdatert.

SENATET

New Jersey: Det føderale justisdepartementet vil allikevel ikke gjenopptakorrupsjonssaken mot senator Bob Menendez (D). Den forrige rettssaken endte uten dom i november.

North Dakota: Forretningsmann og tidligere delstatspartileder Gary Emineth (R) stiller til Senatet. Fra før er delstatssenator Tom Campbellkandidat til nominasjonen.

HUSET

Arizona distrikt 8: En måling utført av OH Predictive Insights viser delstatssenatorene Debbie Lesko og Steve Montenegro i tet, med 21% hver foran det republikanske primærvalget 27. februar. Tidligere delstatsrepresentant Phil Lovas tok 12% og tidligere tjenestekommissær Bob Stump hadde 10%.

California distrikt 10: Forretningsmann og birøkter Michael Eggman (D) stiller for tredje gang mot kongressmann Jeff Denham (R). Han ble most kraftig i 2014, men kom nærmere i 2016 (Clinton vant distriktet knapt).

Florida distrikt 5: Jacksonvilles tidligere borgermester Alvin Brown vil utfordre kongressmann Al Lawson i det demokratiske primærvalget.

Florida distrikt 5: Fylkesråd Jimmy Johns (R) stiller i dette åpne setet.

Massachusetts distrikt 7: Bystyremedlem i Boston, Ayanna Pressleyutfordrer kongressmann Michael Capuano i det demokratiske primærvalget.

Michigan distrikt 13: Detroits bystyreleder Brenda Jones (D) stiller i dette setet, som har stått tomt siden John Conyers (D) trakk seg i desember. Både sønnen og grandnevøen til Conyers stiller fra før.

New Jersey distrikt 11: Kongressmann Rodney Frelinghuysen (R) tar ikke gjenvalg. Distriktet er ganske jevnt politisk (R+3), og gir demokratene en mulighet til å erobre et sete. Delstatsrepresentant og jurist Jay Webber (R) er allerede kandidat til å erstatte ham og en rekke andre navn kan følge.

New York distrikt 18: Fylkesråd i Orange County, James O’Donnell (R) stiller mot kongressmann Sean Maloney (D).

Ohio distrikt 1: Rettsadministrator for Hamilton County (en folkevalgt stilling), Aftab Pureval (D) stiller mot kongressmann Steve Chabot (R). Setet er moderat republikansk (R+5), men demokratene synes å mene at Pureval har potensiale.

Ohio distrikt 12: Bystyremedlem i Liberty Township, Melanie Leneghan(R) stiller i suppleringsvalget til dette åpne setet. På demokratisk side stillerfylkesfunksjonær i Franklin County, Danny O’Connor.

Pennsylvania distrikt 7: Kongressmann Bob Brady (D) avstår fra gjenvalg. Norske lesere vil muligens huske ham fra pave Francis’ besøk i USA i 2015, da Brady stjal et vannglass paven hadde drukket av. Brady har i 32 år (!) vært formann for demokratene i Philadelphia og regnes som byens mektigste mann, men han har kommet under kraftig press etter at hans nærmeste medarbeidere har blitt dømt for korrupsjon. Distriktet er et av landets mest demokratiske (D+31), så i utgangspunktet er all spenning knyttet til primærvalget; imidlertid har delstatens Høyesterett har bedt om en nytegning av distriktene foran årets valg. Flere seriøse kandidater stilte allerede mot Brady og flere vil det sikkert bli.

Pennsylvania distrikt 7: Delstatsrepresentant Greg Vitali (D) stiller i dette åpne setet. Som i det 1. er det store spørsmålet hvordan de nye distriktene vil se ut.

South Carolina distrikt 4: Lederen for Husets kontrollkomite, kongressmann Trey Gowdy (R) stiller ikke til gjenvalg. Det gikk rykter om at han egentlig ikke ville stille til gjenvalg, hverken i 2014 eller i 2016, så avgjørelsen kommer ikke som noe stort sjokk. Setet er solid republikansk (R+15), så her vil all spenning være knyttet til primærvalget.

DELSTATENE

Colorado guvernør: Tidligere kongressmann Tom Tancredo (R), som lenge før Trump kom på banen markerte seg som innvandringskritisk, trekkerseg fra det republikanske nominasjonsvalget. Tancredo nevnte manglende innsamling av penger som grunn for at han avsluttet sitt kandidatur.

Kansas guvernør: Guvernør Sam Brownback gikk av onsdag, for å bli ambassadør for religiøs frihet, og viseguvernør Jeff Colyer rykket opp til guvernørstolen.

Minnesota guvernør: Justisminister Lori Swanson (D) tar gjenvalg i stedet for å stille til guvernør, slik de fleste hadde trodd. Dermed er kongressmann Tim Walz (D) storfavoritt til guvernørnominasjonen.

New York guvernør: Delstatssenator John DeFrancisco (R) stiller til guvernør.

LES OGSÅ

«Trump’s Unparalleled War on a Pillar of Society: Law Enforcement» av Sharon LaFraniere, Katie Benner, and Peter Baker (New York Times): «The war between the president and the nation’s law enforcement apparatus is unlike anything America has seen in modern times. With a special counsel investigating whether his campaign collaborated with Russia in 2016 and whether Mr. Trump obstructed justice in 2017, the president has engaged in a scorched-earth assault on the pillars of the criminal justice system in a way that no other occupant of the White House has done.» Les mer.

«Ivanka, Rubio find a new project: Paid family leave. Can the duo pining for a softer side of Republicanism win over the GOP?» av Seung Min Kim (Politico): «His first major policy push as a senator — immigration — bruised Rubio politically. He eventually backed away from the so-called Gang of Eight approach and then struggled to win over GOP primary voters in his 2016 presidential bid. Since then, Rubio has largely pivoted to what he calls a “pro-family” policy platform and teamed up with a younger generation of GOP senators like Lee and Tim Scott (R-S.C.) to promote a softer side of conservatism.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Avatar photo
Jeg er tredjeårsstudent i politikk og juss ved Sciences Po Paris. Tredjeåret tas ved University of California i Santa Barbara. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.