God morgen! Det er mandag 22. januar, Senatet stemmer etter planen over en ny mulig løsning på budsjettkrisen klokken 18 norsk tid, og den første utgaven av Morgenkaffen i 2018 er servert.

As the government shutdown continued for its second day on Sunday, one thing was clear to both sides of the negotiations to end it: The president was either unwilling or unable to articulate the immigration policy he wanted, much less understand the nuances of what it would involve.

Julie Hirscfield Davis og Maggie Haberman i New York Times.

DAGENS

1. Government shutdown: Kampen om narrativet

Like før midnatt fredag ble det klart at Senatet ikke ble enige om en såkalt «continuing resolution» for å finansiere de føderale myndighetene. Det førte til USAs første government shutdown siden 2013. Under en shutdown blir finansieringen alle ikke-essensielle føderale tjenester stanset, blant annet museer og nasjonalparker.

Republikanere og demokrater står nå i en drakamp om hvem som har skylden for nedstengningen, som på mandag går inn i dag tre. Demokratene omtaler den som #TrumpShutdown, mens republikanerne omtaler den som #SchumerShutdown. Blant sakene som splitter de to partiene er hvorvidt rundt 700,000 personer uten lovlig opphold i USA skal få videreført sin beskyttede status (DACA).

Det politiske ordskiftet ble ytterligere satt på spissen i helga, da en pro-Trump valgkampvideo ble publisert av Trumps gjenvalgskampanje. I videoen blir demokratene beskyldt for å være medskyldige i alle drap som blir begått av mennesker uten gyldig oppholdstillatelse så lenge nedstengningen pågår… Les mer her og her.

2. Women’s March: Rekordmange kvinner ønsker å stille til valg i 2018

For andre år på rad marsjerte kvinner (og deres allierte) i protest mot Trump og i solidaritet med en rekke borgerrettighetssaker. En av USAs største politiske organisatorer for kvinner, Emily’s List, rapporterer om rekordmange kvinner som har tatt kontakt for å engasjere seg politisk. Kvinnene søker hjelp for å stille til alt fra lokale skolestyrer til Kongressen.

En liknende organisasjon som fremmer kvinner i politikken er She Should Run. Gruppen organiserer både demokratiske, republikanske og uavhengige kvinner. De har satt et mål om å få 250,000 kvinner til å stille til valg innen 2030. Les mer.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Vi er i gang med en justering av layouten på valgsidene. Det kan ta tid å ferdigstille alle sidene, så ha tålmodighet. Dernest går påmeldingsfristen i West Virginia ut på lørdag.

SENATET

New Jersey: Det føderale justisdepartementet har bestemt seg for å reise ny straffesak mot senator Bob Menendez (D), etter at den første saken endte uten resultat i november 2017.

Ohio: Kongressmann Jim Renacci (R) har anmeldt en tidligere ansatt til politiet for å ha stjålet med seg dokumenter til bruk for sin nåværende arbeidsgiver, Renaccis motkandidat til nominasjonen, Mike Gibbons.

HUSET

California 49. distrikt: Bystyremedlem Brian Maryott (R) stiller i dette åpne setet. Hvert parti har nå fire noenlunde seriøse kandidater her, og med tanke på valgformatet (de to med flest stemmer uansett parti går videre) lever begge farlig.

Florida 27. distrikt: Låtskriver Angie Chirino (R) stiller i dette ledige distriktet, som lenge har vært holdt av Ileana Ros-Lehtinen (R), til tross for at demokratene har vunnet det på presidentnivå. Chirino har skrevet sanger for kjente artister som Gloria Estefan og Jennifer Lopez, men det gjenstår å se om hun kan drive en valgkamp.

Nevada 4. distrikt: Tidligere kongressmann Cresent Hardy (R) vil prøve å ta tilbake setet han tapte til Ruben Kihuen (D) i 2016. Kihuen avstår fra gjenvalg pga. beskyldninger om seksuell trakassering.

New York 2. distrikt: Fylkesråd DuWayne Gregory (D), som tok tapte 35 – 57 mot kongressmann Pete King (R) i 2016, stiller igjen.

New York 25. distrikt: Bystyremedlem Mark Assini (R) stiller for tredje gang mot kongresskvinne Louise Slaughter (D). Assini var bare ca. 1.000 stemmer unna i 2014, men tapte stort i 2016.

Pennsylvania 7. distrikt: Kongressmann Pat Meehan (R) er i trøbbel, etter at det ble kjent at han har brukt skattepenger på å inngå forlik i en sak om seksuell trakassering i 2017. Han ble umiddelbart fjernet fra Etikkomiteen av Speaker Paul Ryan (R), så får se om han overlever; påmeldingsfristen i delstaten er 6. mars.

Pennsylvania 9. distrikt: Flertallslederen i delstatshuset, Dave Reed (R) stiller i dette ledige setet.

Pennsylvania 18. distrikt: Det hvite hus forbereder visstnok en massiv innsats for å forhindre at demokratene, som stort sett har gjort det mye bedre enn ventet i suppleringsvalg rundt om landet, skal ta dette setet også i mars.

West Virginia 3. distrikt: Delstatsrepresentant og tidligere nyhetsoppleser Shirley Love (D) stiller i dette åpne distriktet. Og i fall norske lesere skulle anta at Shirley var et kvinnenavn, vel, så er dette en mann.

DELSTATENE

Connecticut guvernør: Den velstående forretningsmannen Ned Lamont(D) stiller til guvernør. Lamont var demokratenes senatskandidat i 2006, etter at han så vidt beseiret senator og tidligere visepresidentkandidat Joe Lieberman (D) i primærvalget. Lieberman stilte imidlertid som uavhengig, og med (uoffisiell) republikansk støtte vant han valget med god margin. Lamont tapte guvernørnominasjonen i 2010 for avtroppende guvernør Dan Malloy (D).

North Carolina lokal: Den føderale Høyesterett har foreløpig stoppet iverksettelsen av en lavere rettsinstans’ ordre om å omtegne delstatens kongressdistrikt for andre gang. Som nevnt forrige uke vil Høyesterett høre lignende saker i løpet av 2018, og utfallet her kan få betydning også for North Carolina.

LES OGSÅ

Hva er egentlig en «government shutdown»?

«Congressional leaders refuse to budge on shutdown’s first day, but negotiations continue» av Robert Costa, Paul Kane, Ed O’Keefe og Karoun Demirjian (Washington Post): «Congressional leaders in both parties refused to budge publicly from their political corners Saturday on the first day of the government shutdown, avoiding direct negotiations and bitterly blaming each other for the impasse in speeches. President Trump joined the fray with a series of charged tweets.»

«´Language as weapon´: In Trump era, immigration debate grows more heated over what words to use» av David Nakamura (Washington Post): «Lars Larson, a conservative radio host in Portland, Ore., who supports President Trump, uses the phrase «illegal aliens» on his nationally syndicated talk show to describe immigrants living in the country unlawfully. «I think it’s a way to define a problem,» Larson said. «We’re a nation of laws.» Cecilia Muños, a longtime immigrant rights advocate who served as President Barack Obama’s domestic policy adviser, calls those words «pejorative» and prefers alternatives such as «undocumented immigrants.»»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg har en master i Europeiske Språk med spesialisering i amerikanske områdestudier. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer