God morgen! Det er tirsdag 21. november, USA klassifiserer Nord Korea som en ‘statssponsor for terror,’ og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen er allerede publisert i Spotify, iTunes og andre apper. Der hører du mer om stadig nye anklager mot profilerte menn i amerikansk politikk. Det kom flere nyheter på den fronten i går, og det hører du mer om her:

«Should have happened a long time ago. Should have happened years ago.»

President Donald Trump i en pressekonferanse, om hvordan USA har klassifisert Nord Korea som en statssponsor for terror.

DAGENS

1. USA utpeker Nord Korea statssponsor for terror og øker sanksjoner

President Donald Trump kunngjorde mandag at USA har utpekt Nord Korea som en «state sponsor of terror,» en offisiell betegnelse fra det amerikanske utenriksdepartmentet. Begrepet er brukt om land som USA mener «gjentatte ganger har gitt støtte til internasjonal terrorisme.» Utpekelsen fører med seg kraftige, ensidige sanksjoner mot Nord Korea.

Trump begrunnet avgjørelsen blant annet med dødsfallet til den amerikanske studenten Otto Warmbier som ble fengslet under en studietur til Nord Korea i 2016, for å ha forsøkt å ta med seg en propagandaplakat av Kim Jong-Il. Warmbier var i koma når han ble utlevert tilbake til USA og døde senere av skadene han hadde blitt påført under fengslingen i Nord Korea. USA mente at den unge studenten hadde blitt torturert. Trump nevnte også «de uttallige andre som har blitt så brutalt påvirket av nord-koreansk undertrykkelse» og refererte til «flertallige» statssponsede attentat gjennomført på fremmed jord, samt atom-trusselen fra Pyongyang.

Avgjørelsen har potensiale til å forverre den fastlåste situasjonen mellom USA og Nord Korea. Flere atom-prøvesprenginger det siste året har ført til en intens ord-krig mellom Trump og Kim Kong-un og begge presidenter har snakket fritt om militære løsninger på konflikten. Likevel sa utenriksminister Rex Tillerson at USA «ikke er tom for diplomatiske løsninger» og at betegnelsen av Nord Korea som en statssponsor for terror er en del av en «fredelig kampanje for å legge press» på regimet.

Nord Korea har hatt betegnelsen som statssponsor for terror tidligere, mellom 1988 og 2008, men ble så fjernet da Bush-administrasjonen satte i gang atom-forhandlinger med eremitt-nasjonen. Les mer.

2. Sjansene øker for potensiell senatskampanje for Romney

Den republikanske politikeren Boyd Matheson har kunngjort at han ikke kommer til å stille til senatsvalg i Utah til neste år, og går i mot spekulasjoner og støttespillere i DC. Avgjørelsen forbedrer sjansene for Mitt Romney, som ventes å stille til valg. Romney har den siste tiden vært aktiv i de politiske sirklene i Utah, og har holdt møter med junior-senator Mike Lee (R-Utah), samt andre republikanske ledere i staten.

Den nåværende senatoren Orrin Hatch (R-Utah) er 83 år gammel og har sittet siden 1977. Det spekuleres i at Hatch ikke stiller til gjenvalg, men medarbeidere sier at Hatch ikke har tatt en avgjørelse enda. Les mer.

3. Trump-administrasjonen avslutter immigrasjonsbeskyttelse for Haiti, gir 59,000 mennesker 18 måneder til å forlate USA

Mandag ettermiddag meldte det amerikanske Sikkerhetsdepartementet (Department of Homeland Security) at de nå avlyser et humanitært immigrasjonsprogram fra 2010 som ga midlertidig oppholds-, og arbeidstillatelse til haitiske innbyggere påvirket av jordskjelvet som jevnet hovedstaden Port au Prince med jorden. De får halvannet år på å forlate landet, og står ovenfor deportasjon etter juli 2019 om de ikke drar frivillig. Regjeringen i Haiti har tidligere bedt USA om å forlenge tillatelsen, ettersom store deler av lokalbefolkningen er økonomisk avhengige av slektninger i USA som sender hjem deler av inntektene sine. Les mer.

LYTT NÅ: AMPOLCAST

Episode 96: Roy Moore, Al Franken, og Joe Bidens nye bok

I ukas AMPOLCAST snakker vi om anklagene mot Roy Moore og Al Franken, om republikanernes foreslåtte skattereform, og ikke minst om Joe Bidens nye bok, «Promise me, Dad», som vi alle har lest. I ukas tilbakeblikk har vi kommet til 1996, og i spalten «dette er ikke normalt» har vi tre nye ting å dele fra uken som har gått.

https://soundcloud.com/ampolcast/ep-96-roy-moore-al-franken-og-joe-bidens-nye-bok

LES OGSÅ

«The Making of an American Nazi» av Luke O’Brien (The Atlantic): «On December 16, 2016, Tanya Gersh answered her phone and heard gunshots. Startled, she hung up. Gersh, a real-estate agent who lives in Whitefish, Montana, assumed it was a prank call. But the phone rang again. More gunshots. Again, she hung up. Another call. This time, she heard a man’s voice: “This is how we can keep the Holocaust alive,” he said. “We can bury you without touching you.» Les mer.

«RIP Edward Herman, Who Co-Wrote a Book That’s Now More Important Than Ever» av Matt Taibbi (Rolling Stone): «The really sad part about the Herman/Chomsky thesis was that it didn’t rely upon coercion or violence. Newspapers and TV channels portrayed the world in this America-centric way not because they were forced to. Mostly, they were just intellectually lazy and disinterested in the stated mission of their business, i.e., telling the truth.In fact, media outlets were simply vehicles for conveying ads, and a consistent and un-troubling view of the political universe was a prerequisite for selling cars, candy bars, detergent, etc. Upset people don’t buy stuff. This is why Sunday afternoon broadcasts featured golf tournaments and not police beatings or reports from cancer wards near Superfund sites.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.