En småsur Murphy går fra kongressmann til ex-kongressmann.

Søndag foretar demokratene sin nominasjon av en kandidat til suppleringsvalget i Pennsylvanias 18. kongressdistrikt i mars neste år.

Distriktet ble altså tomt da republikaneren Tim Murphy trakk seg i oktober. Hans parti nominerte delstatsrepresentant Rick Saccione lørdag i forrige uke og på søndag er det demokratenes tur til å plukke sin kandidat.

Som før nevnt er det i Pennsylvania egne nominasjonsmøter som velger kandidatene ved suppleringsvalg. Rent teknisk er det faktisk styringskomiteen i det demokratiske delstatspartiet som endelig oppnevner kandidaten, men dette anses som en formalitet når partimøtet har sagt sitt. Selve møtet begynner kl. 18:00 norsk tid og resultatet vil bli tatt med i valgsnacksen søndag kveld eller mandag morgen.

Gina Cerilli

I utgangspunktet ser det ut til å være fire etablerte kandidater og en outsider. PR-konsulent, advokat og leder for fylkesrådet i Westmoreland County (og tidligere Miss Pennsylvania), Gina Cerilli (f.1986), er den yngste, men også den med mest politisk tyngde på papiret. Hun ble valgt inn i fylkesrådet i 2015 som det yngste medlem noensinne, men kampanjen hennes foregikk uten særlig støtte fra eget partiapparat. Cerilli er kjent for å være sentrumsorientert (for våpen, mot abort) og kan få store problemer med å overbevise en forsamling partiaktivister. Dertil kommer at hun anla sak mot eget fylkesparti for å få oppnevnt (presumptivt allierte) delegater til dette møtet; saken ble avvist i rettssystemet.

Mike Crossey

Betydelig lenger til venstre har vi tidligere fylkesråd i Allegheny County, bystyremedlem i Mount Lebanon og leder for delstatens lærerforening, nå forsikringsagent og eiendomsmegler Mike Crossey (f.1951). Som gammel fagforeningsaktivist har han utvilsomt både et bredt kontaktnettverk og den erfaring som skal til for å manøvrere seg gjennom et nominasjonsmøte. Det kanskje sterkeste argumentet mot ham er at han er i overkant gammel til å starte en kongresskarriere.

Pam Iovino

Dernest har vi tidligere konsulent og marineoffiser Pam Iovino (f.1956). Hun tjenestegjorde flere år i US Navy, før hun ble assisterende veteranminister med ansvar for forbindelser til Kongressen i 2003. Det er mulig at hennes stilling i Bushadministrasjonen kan gi henne problemer blant søndagens partiaktivister og det hjelper trolig ikke at hun beskriver seg selv som moderat, særlig i økonomiske spørsmål. Inntil nylig var hun fylkesadministrator for veterantjenester i Allegheny County. Iovino støttes av VoteVets, en demokratisk organisasjon som jobber for å velge flere kandidater med militær bakgrunn.

Conor Lamb

Den siste av de etablerte kandidatene er advokat og tidligere assisterende føderal aktor Conor Lamb (f.1984). Han ble uteksaminert i 2009 og gikk deretter inn i marinkorpset en periode før han ble assisterende aktor ved det føderale kontoret i Pittsburg, en jobb han fratrådte i oktober. Han kommer fra en politisk involvert familie; bestefaren var leder for demokratene i delstatssenatet tidlig på 70-tallet og senere medlem av guvernørkabinettet og onkelen er byrevisor i Pittsburgh.

Bob Solomon

Lege Bob Solomon er outsideren i feltet. Han har jobbet som lege i Pittsburgh i over tredve år, men har null politisk erfaring. Han har så langt drevet en overraskende seriøs kampanje, men mangler helt det nettverket som trolig vil være nødvendig for å nå helt opp. Solomon var ihuga Sanderstilhenger i 2016 og er klart den mest venstrevridde i feltet. Han og Lamb slang seg på etter at Murphy trakk seg, noe som kan slå begge veier; på den ene side kan det få dem til å se ut som opportunister, på den annen side kan de fremstå som friske alternativer til de tre andre, som ikke hadde greid å samle inn all verdens penger eller skape for mye media rundt sine kampanjer.

I tillegg stiller psykolog og collegeprofessor Rueben Brock og gartner Keith Seewald. Ingen av disse har noen videre politisk erfaring fra før og levnes små sjanser.

Ingen kommentarer