God morgen! Det er onsdag 15. november, republikanerne i Senatet tar et nytt hogg mot Obamacare via skattereform, Jeff Sessions står på sitt, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen er allerede publisert i Spotify, iTunes og andre apper.

«I have always told the truth.»

Justisminister Jeff Sessions til Husets justiskomité under en høring angående hans kontakter med Russland under fjorårets valgkamp.

DAGENS

1. Nytt republikansk forsøk mot Obamacare, via skattereform-forslag

Republikanske senatorer kunngjorde tirsdag at de planlegger å endre skattereform-forslaget sitt ved å inkludere en bestemmelse ment til å fjerne den såkalte «individual mandate»-delen av the Affordable Care Act (ACA – også kjent som Obamacare) som bøtelegger borgere som velger å ikke kjøpe helseforsikring. Med dette trekket prøver republikanske lovgivere å presse gjennom to av sine viktigste prioteringer via samme lovforslag.

Republikanerne har feilte tre ganger tidligere på å avskaffe Obamacare. Mitch McConnell (R-Kentucky), majoritetsleder i Senatet, sa at republikanerne var optimistisk at å legge til denne bestemmelsen ville være «hjelpsomt». President Donald Trump har ved flere anledninger støttet ideen om å fjerne «individual mandate»-bestemmelsen i Obamacare. Nå spørs det om republikanerne klarer å få nok stemmer i Senatet for å presse gjennom sin versjon, og om republikanere fra både Senatet og Representantenes hus klarer å bli enige når de skal forene lovforslagene om skattereform.

Kongressens budsjettkontor (CBO) anslår en innsparing på 300 milliarder dollar over et tiår ved å fjerne «individual mandate»-bestemmelsen, ettersom myndighetene vil kunne bruke mindre penger på å subsidiere helseforsikringer siden færre kommer til å kjøpe forsikring.   Les mer.

2. Jeff Sessions nekter igjen for Russland-kontakt

Justisminister Jeff Sessions nekter igjen for å ha løyet om Trump-kampanjens kontakt med Russland i løpet av fjorårets presidentvalg. Sessions vitnet tirsdag til justiskomiteen i Representantenes hus hvor han sa at han ikke kunne huske å ha deltatt på et møte med president Donald Trump og den utenrikspolitiske rådgiveren George Papadopoulos. Her tok sistnevnte opp sine russiske kontakter og foreslo å arrangere et møte mellom Trump og Vladimir Putin. Papadopoulos ble arrestert i sommer for å ha løyet til FBI om sin kontakt med russiske utsendinger, og har samarbeidet med spesialetterforsker Muellers team siden.

«Jeg hadde ingen minner av dette møtet til jeg så nyhetsreportasjene,» sa Sessions, og la til at han nå husker å ha kontret forslagene til Papadopoulos.

Sessions endrende forklaringer og vitnesbyrd foran Kongressens komitéer er ikke not nytt. I januar vitnet Sessions under nominasjonshøringene at han ikke hadde hatt noen kontakt med noen russiske utsendinger. Det ble senere påvist at Sessions hadde pratet med, og ved flere anledninger møtt, Sergei Kislyak, Russlands ambassadør til USA. Les mer.

3. RNC kutter støtten til Roy Moore

Republican National Committee (RNC) har formelt kuttet båndene til senatskandidaten Roy Moore i Alabama. Moore må dermed klare seg nokså alene i innspurten etter anklagene om seksuelt misbruk av og upassende oppførsel med mindreårige jenter for rundt 40 år siden. Senatets majoritetsleder Mitch McConnell sier det venter en etterforskning fra etikkomiteen dersom Moore likevel skulle vinne, og at han og andre i partiet nå jobber med hvem som eventuelt kan stille som write in-kandidat. Et av navnene som nevnes… Justisminister Jeff Sessions. Det var utnevnelsen av Sessions til justisminister som opprinnelig utløste behovet for spesialvalget til Senatet fra Alabama.

LES OGSÅ

«Keurig, Papa John’s, and the Politicization of American Junk» av Ian Crouch (The New Yorker): «Still, the sight of angry white men destroying their own coffee machines stood out, perhaps because it seemed to be the perfect visual expression for a phenomenon, perceived and often referenced by liberals, of Americans voting against their own self-interests. (Imagine the gloomy households on Monday morning, in which people, craving coffee, had no way to extract it from all those tiny, newly useless pods.)» Les mer.

«Defending the Republic: A Conversation with Cass R. Sunstein» av Sam Harris (Waking Up Podcast): «In this episode of the Waking Up podcast, Sam Harris speaks with Cass Sunstein about the fragmentation of American society, “choice architecture,” the importance of face-to-face interactions for problem solving, group polarization and identity politics, virtuous extremism, the wisdom of crowds, direct democracy, the limits of free speech, the process of Presidential impeachment, and other topics.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg har en Mastergrad i Journalistikk fra UC Berkeley i California. Høsten 2017 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer