God morgen! Det er tirsdag 14. oktober, det ligger en SPESIALUTGAVE av podkasten og venter, og Mor­gen­kaffen er servert. Du finner podkastversjonen i Spotify, iTunes og andre apper, og her:

«I think he should step aside. […] I believe the women, yes.»

Majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell (R-Kentucky) om Roy Moore, Alabamas republikanske senatskandidat.

DAGENS

1. Nye anklager mot Roy Moore, og McConnell er en av mange som ber Moore trekke seg

Nye anklager om seksuelle overgrep har i dag blitt rettet mot den republikanske senatskandidaten Roy Moore fra Alabama. Beverly Young Nelson fortalte i en pressekonferanse mandag at Moore forgrep seg på henne da hun var 16 år gammel og arbeidet som en servitør i en restaurant hvor han var ofte en gjest. Nelson forteller at Moore en kveld tilbød seg å kjøre henne hjem fra jobb, men at han i stedet forgrep seg på henne i bilen. Nelson sa at hun til slutt enten falt ut eller ble dyttet ut av en bildør. «I thought he was going to rape me,» sa Nelson.

De nye anklagene kommer på tampen av et økende press om at Moore må trekke seg: Han fikk i dag den tydeligste beskjeden så langt fra sine republikanske kolleger da majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell (R-Kentucky), ba Moore om å «step aside» fra spesialvalget i Alabama. Moore har så langt nektet å trekke seg og tar til motmæle på Twitter:

Andre av Moores potensielle senatskolleger har også bedt ham om å trekke seg, med forbehold om at anklagene mot ham er sanne. Dette sa ikke McConnell, som i stedet la til: «I believe the women, yes.» McConnell la også til at de undersøker mulighetene for en såkalt «write-in»-kandidat. Flere senatorer har fulgt i McConnells fotspor, og det finnes stadig færre Moore-støttespillere igjen. Mer om dette – inkludert siste nytt – i dagens podkastutgave av Morgenkaffen.

Det kan også nevnes at i en bisarr utvikling har supportere av den konservative FOX News talkshow-verten Sean Hannity, begynt å knuse Keurig-kaffemaskinene sine i protest etter at produsenten trakk reklamene sine fra Hannitys TV-program. Keurig trakk reklamene i respons til Hannitys håndtering av temaet om Moore. Les mer.

2. Trump nominerer Alex Azar, tidligere farma-sjef, til Health and Human Services-sekretær

President Donald Trump kunngjorde – via Twitter – sin nominasjon av Alex Azar til å lede Health and Human Services-departementet (HHS) i løpet av sitt offentlige besøk til Vietnam. Trump skrev at Azar kommer til å være «en stjerne for bedre helsetjenester og lavere medisinpriser.»

Azar var tidligere nestleder av HHS under president George W. Bush mellom 2005 og 2007, og var president for USA-avdelingen til Eli Lilly, et av verdens største bio-farmasøytiske firma, mellom 2012 og 2017.

Nominasjonen høster allerede kritikk: Dersom godkjent blir Azar ansvarlig for jobben med å senke prisene på medisiner utviklet i en sektor hvor Azar selv var en av de fremste lederne i et tiår. Rep. Peter Welch (D-Vermont) sa at «Trump har satt en rev til å vokte hønsehuset.»

Twitter-tråd fra Philadelphia-journalist Will Bunch om nominasjonen:

Andre mener Azar har erfaringen som trengs til å lede et stort og uoversiktlig byråkrati hvor kostnadene ofte skyter til himmels. Senator Orrin Hatch (R-Utah) sa at Azar har «erfaringen, kunnskapen, og motet til å ta på seg disse skremmende oppgavene.»  Les mer.

3. Navy SEAL-spesialsoldater etterforskes i Green Beret-dødsfall

To spesialsoldater fra den myteomspunnede Navy SEAL-avdelingen etterforskes i forbindelse med dødsfallet til en Green Beret, spesialsoldatene i den amerikanske hæren.

Stabsserjant Logan J. Melgar døde under et opphold i Mali i Vest-Afrika hvor han deltok i et etterretningsoppdrag i Juni i år. Nye opplysninger tyder på at Melgar hadde oppdaget at Navy SEAL-soldatene han delte bolig med i den amerikanske ambassaden hadde stjelt penger fra et hemmelig fond brukt for å betale informanter. SEAL-soldatene skal ha tilbudt Melgar en del av pengene, men han takket nei og om morgenen 5. juni skal Melgar ha mistet bevisstheten etter et slagsmål. SEAL-soldatene kjørte ham til et fransk feltsykehus i nærheten og fortalte at han hadde drukket alkohol. Obduksjonsrapporten viste at Melgar hadde hverken alkohol eller andre stoffer i kroppen.

Nyheten om Melgars dødsfall og etterforskningen av underslaget kommer kort tid etter at fire Green Beret-spesialsoldater mistet livet under et etterretningsoppdrag i nabolandet Niger da konvoien deres ble angrepet av IS-affilierte ekstremister. Sakene har rettet søkelyset på amerikanske spesialstyrkers oppdrag i Afrika som ofte er strengt hemmeligholdte. Saken vekker også oppsikt fordi to spesialsoldater etterforskes for å ha angrepet en av sine egne. Les mer.

UKAS AMPOLCAST

I episode 95 av AMPOLCAST oppsummerer vi Donald Trumps Asia-turné og snakker om følgene av anklagene mot Alabamas republikanske senatskandidat Roy Moore… Med AmerikanskPolitikk.nos Henrik Østensen Heldahl, Vårin Alme og Are Tågvold Flaten:

LES OGSÅ DENNE (!):

«The Secret Correspondence Between Donald Trump Jr. and Wikileaks» av Julia Ioffe (The Atlantic): «Wikileaks made a series of increasingly bold requests, including asking for Trump’s tax returns, urging the Trump campaign on Election Day to reject the results of the election as rigged, and requesting that the president-elect tell Australia to appoint Julian Assange ambassador to the United States.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg har en Mastergrad i Journalistikk fra UC Berkeley i California. Høsten 2017 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer