God morgen! Det er fredag 13. oktober, dødstallene stiger etter California-brannene, USA vil trekke seg ut av UNESCO, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen er allerede publisert i Spotify, iTunes og andre apper. Her får du høre mer om undergravingen av Obamacare:

«I ask every American that has love, and not hate in their hearts, to stand with Puerto Rico and let this president know WE WILL NOT BE LEFT TO DIE.»

Borgermester i San Juan, Carmen Yulin Cruz, på Twitter, om Trump-administrasjonens håndtering av den humanitære krisen i Puerto Rico.

DAGENS

1. Minst 31 døde etter intense branner i nordre California

Brannene i nordre California har nå tatt minst 31 menneskeliv, det største dødstallet i en brann i California på over 80 år. Hundrevis er fremdeles savnet og over 700 kvadratkilometer har blitt svidd av. Myndighetene har gått ut med advarsler om farlig luftkvalitet etter at store mengder røyk og aske har spredd seg milevis unna. Innbyggere i San Francisco melder at aske faller fra himmelen og folk går med støvmasker for å unngå å puste inn det verste.

Vindene som bidro til den hurtige spredningen har dog avtatt og har ført til en mild optimisme blant redningsmannskapene som jobber for å begrense spredningene før vindene tar seg opp igjen etter helgen. Les mer.

2. USA planlegger å trekke seg ut av UNESCO

USAs utenriksdepartement sa torsdag at de ønsker å trekke seg ut av UNESCO ved slutten av 2018. Den overraskende avgjørelsen kommer av at USA ønsker å unngå å pådra seg mer gjeld i form av ubetalte avgifter. USA sluttet å betale disse avgiftene i 2011 som en protest mot UNESCOs opptak av Palestina som et fullverdig medlem. USA skylder over 550 millioner dollar i ubetalte avgifter til FN-organisasjonen for utdanning, vitenskap, og kultur. Tjenestemenn ved utenriksdepartementet sier at de håper avgjørelsen sender et sterkt signal om nødvendigheten for UNESCO-reform. USA har de senere årene anklaget UNESCO for være Israel-fiendtlig, og har kritisert flere resolusjoner som refererer til Israel som en okkuperende statsmakt.

Generaldirektør Irina Bokova uttrykte sterk misnøye med avgjørelsen, mens Israels statsminister Benjamin Netanyahu kalte den «modig» og kunngjorde at Israel også kommer til å trekke seg ut. Les mer.

3. Økt avstand mellom Trump og myndigheter i Puerto Rico

Den humanitære krisen i Puerto Rico fortsetter samtidig som Trump kritiserer lokale myndigheter via Twitter. Trump sier at «redningsmannskaper (som har vært fantastisk) ikke kan bli i PR for evig» mens 62% av amerikanere mener at Puerto Rico ikke har fått den hjelpen de trenger, ifølge en undersøkelse utført av the Kaiser Family Foundation. Den samme undersøkelsen viser at over halvparten av amerikanere mener både at den føderale hjelpen har kommet for tregt, og at de ikke har gjort nok for å gjenopprette tilgang til strøm, vann, og helsetjenester. Les mer.

4. Kevin de León utfordrer senator Dianne Feinstein

Senator Dianne Feinstein (D-California) har fått en potensielt farlig utfordrer i neste års senatsvalg i form av Kevin de León fra Los Angeles. De León er senatspresident i California og regnes som en ledende demokrat for latino-befolkningen i staten. Feinstein (84) har representert USAs mest folkerike stat i Senatet siden 1992, og har enda ikke formelt erklært sin gjenvalgskampanje.

Ifølge den demokratiske strategen Dave Jacobson ser arbeiderbevegelsen i California etter nytt blod og kaller de León for ledende skikkelse i statens motstand mot Trump-administrasjonen og «fremtiden for det demokratiske partiet.» Andre utfordrere inkluderer Tom Steyer, den største donoren til demokratene i California, samt Joe Sanberg, en suksessfull investor. Les mer.

VALGSPESIAL: Finansministervalg i Louisiana

«Natt til søndag er det første runde av suppleringsvalget til vervet som finansminister i Louisiana, samt første runde av borgermestervalget i New Orleans. Dersom ingen tar over 50%, blir det en ny runde 18. november.» Les mer på Amerikansk Politikk her.

LES OGSÅ

«Donald Trump, Dealbreaker» av Uri Friedman (The Atlantic): «It’s not unheard of for American presidents to withdraw from international agreements or organizations […]But there may be no previous instance in modern American history when dealbreaking has been so central to an administration’s posture in the world.» Les mer.

«The Mayor of San Juan on Trump’s “Big Mouth” and What Puerto Rico Needs» av Jon Lee Anderson (The New Yorker): «The mayor of San Juan, Puerto Rico, Carmen Yulín Cruz, is a petite woman with a large personality. Yulín, as she is known, has earned international renown since Hurricane Maria for criticizing Donald Trump’s lackadaisical response to the catastrophe. » Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.