God morgen! Det er torsdag 12. oktober, NAFTA-praten kom i skyggen av Trumps angrep mot NBC News under pressemøtet med Canadas statsminister Justin Trudeau i går, og Mor­gen­kaffen er servert. Podkastversjonen er allerede publisert i Spotify, iTunes og andre apper.

«I think it’s fake news, but if he did that, I guess we’ll have to compare IQ tests. And I can tell you who is going to win.»

President Trump til Forbes Magazine om ryktene om at utenriksminister Tillerson skal ha kalt ham for «a moron

DAGENS

1. Trump angrep NBC News under Trudeaus besøk til Det hvite hus

På onsdag, under et møte med Canadas statsminister Justin Trudeau, gikk Trump til angrep mot NBC News og ‘Fake News’. «It’s frankly disgusting the way the press is able to write whatever they want to write and people should look into it», sa presidenten. Uttalelsen overskygget et annet stort tema: De ventede NAFTA-samtalene mellom Trudeau og Trump.

Det var da han ble spurt om NBC News’ rapport om at Trump ønsker å utvide USAs atomvåpen-lager, at Trump leverte sin kritikk. Trump avfeide selve rapporten som ‘fake news’, og sa at en økning av atomvåpenlageret ville være «totally unnecessary» og at han kun ønsker at USAs våpenprogram skal være i «tip top shape». Les mer. 

Trumps kommentarer følger tonen han satte på Twitter før Trudeaus besøk:

Senator Ben Sasse (R-Nebraska) reagerte slik på Trumps uttalelser:

2. Trump har nominert Kirstjen Nielsen til sjef for Department of Homeland Security

President Donald Trump nominerte i går Kirstjen Nielsen til minister for DHS – Departementet for innenrikssikkerhet. Nielsen er i dag en nær medarbeider til stabssjef John Kelly, som selv ledet DHS før han ble ansatt som stabssjef for Donald Trump.

Nielsen er ekspert på cybersikkerhet og er i tillegg advokat med en omfattende bakgrunn fra innenrikssikkerhet. Hun har også vært med i the Transportation Security Administration (TSA), som ble nedsatt som en respons til 11. september, og under president George W. Bush satt hun i Det hvite hus’ råd for innenrikssikkerhet. Les mer. 

3. Demokrat Al Green nær å presse Huset til å stemme over avsettelse av Trump

I går forsøkte representant Al Green (D-Texas, 9. distrikt) å få Huset til å stemme over et forslag om å avsette president Trump, men han ble hindret av sitt eget parti. Green leste sin resolusjon om avsettelse, og han fikk satt resolusjonen til en snarlig avstemming. Men under en time senere, når resolusjonen ble tatt opp, valgte Green å ikke spørre om en avstemming. Etter opptrinnet informerte Green pressen om at hans tilsynelatende u-sving skyldtes et ønske om å gi sine kollegaer mer tid til å evaluere resolusjonen før en eventuell avstemming. Han antydet også at Husets stab hadde misledet ham i spørsmålet om tidspunktet for avstemmingen. Les mer.

Her kan du se Greens fremlegg i sin helhet:

LES OGSÅ

«Inside Bannon’s plans for a GOP civil war» av Jonathan Swan & Mike Allen (Axios): «Establishment Republicans are getting squeezed to death from within. In what should be nirvana — all-party control of Washington — they instead are jammed daily between a president who routinely ridicules them for ineptitude — and Steve Bannon, who’s recruiting hardliners to extinguish their very existence.» Les mer.

«Poll: Majority backs stricter gun control laws after Vegas shooting» av Steven Shepard (PoliticoPlaybook+): «A new POLITICO/Morning Consult poll shows that a majority of voters support stricter gun control laws in the wake of last week’s mass murder of 58 concertgoers in Las Vegas by a single man with nearly two dozen firearms shooting from the window of his 32nd-floor hotel room.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din.

Jeg har en bachelorgrad i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo og er politisk redaktør i Zoon Politikon. Høsten 2017 er jeg praktikant hos AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer