Morgenkaffen tirsdag 13. juni: Sessions til Senatet for åpen høring i dag

God morgen! Det er tirsdag 13. juni, Senatet er tilbake etter pausen og justisminister Sessions skal høres i dag, og Mor­gen­kaffen er servert!

«Never has there been a president – with few exceptions – who’s passed more legislation, who’s done more things than I have.»

President Donald Trump under det CNN kalte en «reinvention of the Cabinet meeting». Møtet startet med at medlemmene uttrykte sin store glede over å få jobbe for presidenten, mens Trump selv fortalte om alt han hadde fått til. Seansen kan sees her.

DAGENS

1. Sessions og Comey har ulike beskrivelser av viktig samtale

På lørdag ble det klart at justisminister Jeff Sessions skal vitne foran Senatets etterrettningskomite om forhold som angår etterforskningen av Russlands innblanding i presidentvalget.

Det var i går kveld fremdeles uklart om høringen vil være åpen eller lukket, men kilder Politico har snakket med hevder den vil gå for åpne dører. I så fall vil Sessions få mer aggressive spørsmål av demokratene i komiteen, som vil forsøke å holde oppe det politiske momentumet som ble skapt etter torsdagens Comey-høring. Disse vil mest sannsynlig gå Sessions’ rolle i Comey-avskjedigelsen, samt de ferske anklagene om hans tredje uavklarte møte med russerne, som vi skrev om i går.

Det har også blitt stilt spørsmål ved en offisiell uttalelse som justisdepartementet har kommet med, som gir en annen forklaring på innholdet i en samtale mellom Comey og Sessions, samt en forklaring som står i direkte motsetning til hva Comey sa på torsdag:

Under høringen fortalte Comey at han hadde bedt Sessions om å forhindre direkte kontakt mellom FBI-direktøren og presidenten. I uttalelsen fra justisdepartementet har dette blitt vinklet som at Comey gav en forespørsel om en ren rutinesak, uten å understreke at han synes presidenten oppførte seg klanderverdig og upassende.

Comey fortalte også at Sessions ikke svarte på forespørselen, og han fortsatte i høringen med å diskutere hvordan han tolket justisministerens kroppsspråk. I uttalelsen fra justisdepartementet står det noe helt annet. Her hevdes det at Sessions ikke var stille, men at han sa at FBI og departementet måtte passe på å følge de riktige metodene for kontakt med Det hvite hus.

Hvis morgendagens høring avslører en uenighet om omstendighetene under samtalene, så vil dette vekke betydelig oppsikt. Les mer her og her.

2. Går Trump med planer om å sparke Mueller?

Ifølge Newsmax-sjefen og Trump-vennen Chris Ruddy, som besøkte Det hvite hus i går, vurderer president Trump hvorvidt han skal gi special counsel Robert Mueller sparken eller ikke. Ruddys kommentar kom i et intervju med PBS Newshour:

“I think he’s considering perhaps terminating the special counsel. I think he’s weighing that option. I think it’s pretty clear by what one of his lawyers said on television recently.”

Det er ikke veldig sannsynlig at Trump gjør alvor av planene, men det har vært et samtaletema blant mange av støttespillerne hans de siste dagene.

3. Trumps innreiseforbud på nytt avvist av retten

I går avgjorde USAs ankedomstol (9th Circuit Court) at innreiseforbudet var grunnlovsstridig. De tre dommerne som satt i panelet konkluderte med at presidenten gikk utover sin delegerte myndighet fra Kongressen, og liknet de tidligere dommene i at presidentens uttalelser var avgjørende for kjennelsen.

Trumps administrasjon har argumentert for at innreiseforbudet ikke er religiøst betinget. De har understreket at de fleste muslimske land er unntatt, og at forbudet kun rammer land med kjent forekomst av islamistiske ekstremister. Likevel, slik som forrige avgjørelse, fant retten det mer trolig at islam var det fremste kjennetegnet på landene som ble nektet visumsøknad.

Dette var i likhet med dommer Derrick Watsons dom fra i mars, og de tre dommerne som alle ble utpekt av president Bill Clinton, kom til samme konklusjon. Det er ventet at dommen nå blir anket til høyesterett.

CNN skriver at denne dommen er en juridisk sterkere fundert dom enn den som ble funnet av den forrige ankedomstolen (4th Circuit Court). Gårsdagens dom fant at den forrige dommen gikk for langt da den også hindret amerikanske myndigheter i å gjennomgå de eksisterende «vetting procedures» i landene som ble rammet av innreiseforbudet.

Den nye konklusjonen var at dette ikke gjorde noe for å gjenopprette forholdene som anklagerne dro for retten. CNNs juridiske analytikker hevder dette gjør en anke til Høyesterett vanskeligere, fordi de mister en av hovedargumentene for hvorfor den opprinnelige dommen fra Hawaii skal opphøre. Les mer.

4. Trump skal ha stilt ultimatum til Reince Priebus

Politico meldte i går at president Donald Trump skal ha truet sin stabssjef Rience Priebus med oppsigelse hvis ikke det blir orden innad i Det Hvite Hus. Fristen skal ha blitt satt til USAs uavhengighetsdag 4. juli. Politicos kilder består av to personer i administrasjonen, samt tre andre i rådgiverstillinger som er kjent med saken.

Trumps pressetalsmann Sean Spicer uttalte at vedkommende som har påstått dette enten lyver eller har misoppfattet noe. Priebus har tidligere røket uklar med flere medlemmer av Trumps nærmeste krets, og har i følge Politico fått ansvaret for de turbulente tilstandene i Trumps administrasjon. Som Priebus selv skal ha uttalt, så er han klar over denne situasjonen: «I’ve got one foot one a banana peel and another out the door». Les mer.

DAGENS LESESTOFF

«Why Trump Fired Comey» av Andrew McCarthy (National Review): «[H]ad the president been forthright in explaining it when he dismissed Comey on May 9, there might have been considerably less uproar. Instead, Trump dissembled, as he seems hardwired to do. He thus bought himself a debilitating special-counsel investigation, despite its being increasingly patent that there is no crime to investigate.»

«In Sharing Memos, Comey Did Nothing Wrong as a Former Official and Everything Right as a Whistleblower» av Timothy Edgar & Susan Hennesey (Lawfare): « The notion that Comey confessed to something untoward yesterday by acknowledging that he shared memos with a confidant and directed their disclosure to press sources is getting quite a bit of traction, particularly in conservative media. […] There’s just one problem with this line of critique: Comey didn’t actually do anything wrong. In fact, there is nothing to suggest his actions were illegal, unethical, immoral, or otherwise inappropriate.»

Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.