Morgenkaffen 15. mai: Hvem blir den neste FBI-direktøren?

God morgen! Det er mandag 15. mai, flere navn har gjennom helgen seilt opp som potensielle FBI-direktører, og Trump forklarer fredagens twitter-trussel mot Comey. Mor­gen­kaffen er servert!

«I assume people realize the #ComeyFiring is yesterday’s news for most media. Residual coverage will continue, but he got away with it.»

Kommentator og tidligere H. Clinton-rådgiver, Peter Daou, på Twitter.

DAGENS

1. Jakten på den neste FBI-direktøren

Kun 29 prosent av den amerikanske befolkningen stiller seg bak sparkingen av James Comey, i følge en undersøkelse utført av NBC/Wall Street Journal. Dette vil legge et ekstra press på presidenten og hans administrasjon når de nå begynner jakten på den neste FBI-dirketøren.

Flere navn har allerede skilt seg ut, og listen over alle nevnte inneholder nå minst 14 kandidater. Her er noen av dem:

John Cornyn, nåværende Majority Whip i Senatet, er en av de heteste kandidatene. Cornyn er en republikaner fra Texas, men hvis han blir den neste FBI-direktøren så kan det skape turbulens innad hos republikanerne. Siden partiet i så fall må ansett en ny Whip, så vil det avstedkomme en rekke nye valg av ledere, siden kandidatene til denne stillingen allerede har tunge lederverv i partiet. Dette er valg republikanerne hadde planlagt å ha om 18 måneder, og som de virkelig ikke vil bale med i dagens kaotiske situasjon.

Anklager om at Comeys avskjedigelse var politisk vil være farlig for Trump, som allerede sliter sterkt med populariteten. Hvis hans nominasjon skulle lukte av lojalitetsvurderinger, så vil han få ytterligere kritikk. Et smartere valg enn Cornyn kan derfor være Andrew McCabe. McCabe er fungerende leder for FBI etter at Comey fikk sparken, og vil dempe anklagene om at Trump kvitter seg med potensielle trusler mot hans presidentskap. Med McCabe så vil FBI fortsette uten like store endringer i toppledelsen som ved valg av en helt ny leder.

Mike Rogers, tidligere FBI-agent og republikanernes leder for House Intelligence Committee, er en annen svært sterk kandidat. Han er også et offentlig kjent ansiktnetter å ha vært programleder i en populær CNN-serie om amerikanske spioner. Ansatte i FBI skal ha Rogers som en foretrukket kandidat.

Michael J. Garcia, nåværende dommer i New York, har også en svært høy anseelse blant FBI-ansatte. Dette til tross for at han, i motsetning til Rogers, aldri har jobbet i FBI. Grunnen til Garcias brede støtte er at han jobbet tett med FBI i deres antiterror-arbeid på sent 90-tall. Garcia jobbet da som representant for den føderale påtalemyndigheten, og var med FBI-agenter verden rundt på jakt etter terrorister, og kan derfor skilte med en unik erfaring. Et valg av Garcia vil derfor understøtte Trump-administrasjonens fokus på internasjonal terrorisme.

Uansett nominasjon, så vil det bli høylytte debatter når det nærmer seg en godkjennelse. Senatets minoritetsleder, Chuck Schumer, har uttalt at han vil støtte en blokkade av enhver nominasjon inntil en spesialetterforsker har blitt utnevnt for å videre undersøke Russland-forbindelsene til Trumps medarbeidere. Demokratene i Senatet har ingen filibuster-mulighet når det kommer til denne utnevnelsen, men som Politico skriver så vil en partipolitisk debatt om den neste FBI-direktøren være uprøvet mark. Da Comey ble bekreftet av Senatet i 2013, så var stemmetallet 93-1 i hans favør. Les mer.

2. Trump vil ikke svare på om han sitter på opptak

President Trump startet fredagen med å true den nylig avsatte FBI-direktøren James Comey på Twitter. Trump skrev at Comey burde håpe at det ikke fantes opptak av deres samtaler hvis han lekker innholdet til pressen. Trumps pressetalsmann, Sean Spicer, avkrefter at dette var en trussel, men ville ikke forklare innholdet nærmere; «The tweet speaks for itself», var Spicers svar.

Tweeten, som Trump sendte ut fredag morgen (lokal tid), skal ha kommet som en reaksjon etter en New York Times-artikkel forrige torsdag. Der ble det hevdet at Trump under en middag i det Hvite hus krevde at Comey erklærte sin lojalitet til presidenten. Dette møtet skjedde i januar.

Ifølge andre kilder som Comey har pratet med om denne middagen, så ville ikke FBI-sjefen erklære noen form for lojalitet, men skal heller ha understreket at han alltid vil være ærlig med presidenten. Noen politisk pålitelighet ville han ikke få.

Det ser derfor ut som at Trump har alludert til muligheten for at han har opptak av denne middagen med Comey, og at han anklager Comey for å være kilden til New York Times-artikkelen.

Trump forklarte seg senere i et intervju med Fox News om tweeten. Her understreket han at han aldri hadde krevet noen lojalitetserklæring av Comey, men at det ikke hadde vært «a bad question to ask». Presidenten ville heller ikke kommentere om han hadde opptak av samtalen. Les mer.

3. Republikanerne leter etter utgiftskutt – kan ramme veteraner

Lørdag meldte Wall Street Journal at flere konservative senatsmedlemmer diskuterer store kutt i dagens Medicaid-program. Dette kan potensielt resultere i at flere millioner amerikanere vil miste sitt eksisterende sikkerhetsnett for helseproblemer. Forslaget kommer som et behov for å balansere budsjettet, og Politico melder at også matkuponger og veteranstøtte kan være tiltak som vil kuttes.

I Representantenes hus foregår jakten på mulige kutt på høygir. Siden presidenten har dyre ønsker om forsvar, Mexico-mur og skattekutt, så er det mange andre områder som må kuttes for å finansiere forslagene.

Republikanernes årelange drøm om å kutte ned på USAs statsgjeld gjør dette svært vanskelig. Presidenten har uttrykt sterk misnøye mot forslag om å kutte «social security», men dette er også en av de aller største utgiftspostene på det føderale budsjettet. Med store bevilgninger via skattekutt og økte forsvarsbevilgninger, så må republikanerne frem med skalpellen for å finne områder å spare inn på. Les mer.

 

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus

Aller først: Det er andre og avgjørende runde av det republikanske nominasjonsvalget i South Carolinas 5. kongressdistrikt tirsdag. En egen sak kommer tirsdag morgen. Dernest er det påmeldingsfrist til suppleringsvalget til Senatet fra Alabama onsdag.

Alabama senator: Advokat og tidligere føderal aktor (1997-2001) Doug Jones (D) stiller i suppleringsvalget til Senatet til høsten.

West Virginia senator: Kongressmann Evan Jenkins (R), som byttet parti så sent som i 2013, vil stille mot senator Joe Manchin (D) i 2018. Det er ventet at Jenkins får konkurranse om den republikanske nominasjonen fra justisminister Patrick Morrisey.

Arizona 2. distrikt: Tidligere delstatsrepresentant Bruce Wheeler (D) vil stille mot kongresskvinne Martha McSally i 2018.

Florida 5. distrikt: Tidligere kongresskvinne Corrine Brown (D), som tapte primærvalget i 2016, er av en føderal domstol dømt for svindel.

Florida 27. distrikt: Delstatssenator Jose Javier Rodriguez (D) stiller til dette åpne setet i 2018. Rodriguez anses som demokratenes kanskje sterkeste kandidat.

Idaho 1. distrikt: Advokat og tidligere justisminister og viseguvernør David Leroy er første republikaner til å erklære seg som kandidat til dette setet, som blir åpent neste år.

Montana 1. distrikt: To målinger er sluppet for dette racet. En intern måling for en demokratisk gruppe gir forretningsmann Greg Gianforte (R) en 49 – 43 ledelse på musiker Rob Quist (D) foran suppleringsvalget 25. mai, mens en annen måling fra Gravis gir Gianforte en 45 – 37 ledelse.

Oklahoma 1. distrikt: Delstatssenator Nathan Dahm blir fjerde republikaner til å stille i dette setet, som trolig blir åpent i 2018. Kongressmann Jim Bridenstine (R) har ikke sagt noe offisielt ennå, men ventes å overholde et løfte om kun å sitte i tre perioder. Han har også vært nevnt som en mulig NASA-direktør.

South Carolina 5. distrikt: Trafalgar Group har tatt opp en måling av tilstanden foran andre runde av det republikanske nominasjonsvalget tirsdag og finner tidligere delstatsrepresentant Ralph Norman med en 46 – 45 ledelse på delstatsrepresentant Tommy Pope.

Utah 3. distrikt: Kongressmann Jason Chaffetz (R), som leder Husets kontrollkomite, kan være på vei til Fox News. Chaffetz overrasket mange med sin avgjørelse i april om ikke å stille til gjenvalg i 2018.

West Virginia 3. distrikt: Tidligere delstatsrepresentant Rick Snuffer, som tapte mot en demokrat her i 2012, var første republikaner til å annonsere at han stiller i dette åpne setet. Kort tid etter meddelte den uavhengige delstatsrepresentanten Rupert Phillips at han ville registrere seg som republikaner og stille. Phillips skiftet for øvrig til uavhengig i januar i år; da hadde han vært demokrat siden han ble valgt inn i 2010. På demokratisk side stiller delstatssenator og veteran Richard Ojeda, som trolig er den sterkeste kandidaten for det partiet. Ojeda ble nasjonalt kjent da han ble slått ned bare dager før primærvalget i 2016, der han slo ut en sittende delstatssenator.

Alabama guvernør: Fylkeskommissær i Jefferson County, David Carrington (R) stiller til guvernør i 2018.

Florida justis: Delstatsrepresentant Jay Fant (R) stiller til justisminister i 2018.

Georgia viseguvernør: President pro tempore i delstatssenatet, David Shafer (R) stiller til viseguvernør i 2018. Han møter så langt delstatsrepresentant Geoff Duncan i det republikanske primærvalget.

Idaho guvernør: Kongressmann Raul Labrador (R) vil stille til guvernør i 2018. Avgjørelsen var ventet, og dette blir startskuddet på et durabelig basketak mellom den radikale Labrador og den moderate viseguvernøren Brad Little, som går for opprykk.

Maryland guvernør: Delstatssenator Rich Maladeno (D) stiller til guvernør i 2018.

Minnesota guvernør: Fylkeskommissær i Hennepin County og republikanernes tapende kandidat i 2014, Jeff Johnson stiller til guvernør igjen i 2018.

Nebraska lokal: Tirsdagens borgermestervalg i Omaha ble vunnet av borgermester Jean Stothert (R) med 53%.

Ohio guvernør: Administrasjonsminister Jon Husted (R) erklærte seg som kandidat til dette åpne vervet søndag, og mandag meddelte Daytons borgermester Nan Whaley (D) at hun stiller.

Oklahoma guvernør: Delstatsrevisor Gary Jones (R) stiller til guvernør i 2018.

Washington lokal: Borgermester Ed Murray (D) tar ikke gjenvalg pga. beskyldninger om seksuell trakassering.

 

DAGENS LESESTOFF

«Is it time for Trump staff to lawyer up?» av Darren Samuelsohn (Politico): «Veterans of White House scandals from Watergate to Plamegate have an important message for Team Trump: It’s time to think about lawyering up»

«No Retreat: The American Legacy In Afghanistan Does Not Have To Be Defeat» av Michael G. Waltz (WarOnTheRocks): «Rather, the options coming from McMaster and Mattis are likely going to be infused with an understanding that «success» in nearly all insurgencies requires some type of political rather than military resolution, but that most insurgent leaders won’t negotiate until their movements have been sufficiently weakened militarily and their ideology has lost credibility. The key ingredient to that approach is time — most likely decades»

Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk. Skaffet deg boka Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp ennå?

Utdannet statsviter og jobber på Universitetet i Oslo. Skribent i Minerva og praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2017.

Ingen kommentarer