Morgenkaffen 12. mai: Comey-saken ruller videre

God morgen! Det er fredag 12. mai, nye opplysninger rundt sparkingen av FBI-direktør James Comey kommer stadig fram i lyset, og Mor­gen­kaffen er servert!

“When you’re attacking FBI agents because you’re under criminal investigation, you’re losing.”

Pressetalskvinne i Det hvite Hus Sarah Huckabee Sanders på Twitter noen dager før presidentvalget i november.

DAGENS

1. Comey-saken ruller videre

President Trumps sparking av FBI-direktør James Comey har vekket sterke reaksjoner i Washington denne uken. Den offisielle forklaringen til Det hvite hus om at Comey ble sparket på grunn av sin håndtering av emailsaken tilknyttet Hillary Clinton, har blitt møtt med skepsis – spesielt fra demokratene. Comey ledet etterforskningen av mulig samarbeid mellom medlemmer i Trumps valgkampanje og russiske myndigheter da han ble sparket. De sterkeste kritikerne har hevdet at Det hvite hus forsøker å forstyrre etterforskningen ved å sparke Comey.

Torsdag rullet saken videre da fungerende FBI-sjef Andrew McCabe vitnet foran Senatet, og Trump ble intervjuet om saken av NBCs ankermann, Lester Holt. I intervjuet gikk Trump knallhardt ut mot sparkede Comey, og omtalte ham som «en skrytepave.» Han hevdet at det i løpet av det siste året har vært kaos i FBI, og at det ikke har blitt bedre. Det hvite hus uttalte torsdag også at Comey hadde mistet tilliten blant ansatte innad i FBI. Dette ble avvist av fungerende FBI-sjef McCabe, som under høringen i Senatet sa at Comey hadde, og fortsatt har, bred støtte i byrået.

Trump sa i intervjuet at «I was going to fire Comey. My decision… I was going to fire regardless of recommendation.» Dette står i strid med Det hvite hus sin forklaring om at Trump handlet etter anbefaling fra Justisdepartementet. Trumps pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders og visepresident Mike Pence har tidligere sagt at Trumps beslutning om å sparke Comey baserer seg på en anbefaling fra visejustisminister Rod Rosenstein. Da Huckabee Sanders ble spurt om dette på en pressekonferanse torsdag, svarte hun at det skyldtes at hun ikke hadde rukket å prate med presidenten om saken da hun ga uttalelsen. Hun la til at hun hadde snakket med presidenten rett før hun gikk på scenen, og at Trump da hadde forklart det veldig tydelig.

I oppsigelsesbrevet til Comey hevdet Trump at FBI-sjefen ved tre anledninger hadde fortalt ham at han personlig ikke var under etterforskning. I intervjuet med NBC sa han at dette skjedde en gang i en middag, og to ganger i telefonen. Fungerende FBI-sjef McCabe sa under torsdagens høring i Senatet at det er uvanlig praksis å fortelle en person at han ikke er under etterforskning. Han kunne ikke kommentere samtaler sjefen har hatt med presidenten, sa han under den åpne høringen. Comey selv har heller ikke kommentert påstanden.

Lederne av Russland-granskningen i etterretningskomiteen i Representantenes hus sa torsdag at de vil jobbe for å sikre at FBI-etterforskningen foregår uten forhindringer.  Les mer.

2. Trump starter etterforskning av valgfusk 

President Trump signerte torsdag en presidentordre for å etterforske valgfusk. Hillary Clinton fikk i presidentvalget i november nesten 3 millioner flere stemmer enn Trump, noe Trump har hevdet skyldtes at millioner av ulovlige innvandrere stemte ved valget. Allerede i januar sa Trump at han ønsket en etterforskning av valget, selv om valgeksperter flest sier at valgfusk er lite utbredt i USA.

Han nedsatte torsdag en tverrpolitisk kommisjon som skal ledes av visepresident Mike Pence. Oppdraget er å ettergå ting som er sårbare i det amerikanske valgsystemet. De skal også undersøke mulige tilfeller av feilaktig stemmegivning, forfalsket velgerregistrering og bedrageri i forbindelse med selve valget. Kommisjonen skal både undersøke steder der valg blir gjort manuelt og der valget gjøres elektronisk. Kommisjonen skal ikke bare etterforske Trumps påstånder om valget, men også problemer som har blitt tatt opp gjennom årene.

Saken provoserer rettighetsgrupper og demokrater, som ser på det som en måte å undertrykke folks stemmerett på. Minoritetsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi (D-California, 12. distrikt), sa blant annet at kommisjonen gir legitimitet til stater som ønsker å innføre diskriminerende stemmelover. Les mer. 

 

DAGENS LESESTOFF

«Why Trump Only Expected Applause When He Told Comey, ‘You’re fired'» (Washington Post): «If the president didn’t see that his precipitous firing of the man in charge of investigating the Trump campaign’s connections with the Russian regime might instead alienate some of his allies and outrage much of the public, that’s no anomaly. Rather, it’s an illustration of several of the president’s core character traits — a belief that the past doesn’t matter, a penchant to act swiftly and unilaterally, and a conviction that even the most unpopular actions can help build his brand. Trump has professed the belief that the public cares only about right now, and that only news reporters and his political opponents are bothered by ping-pong statements [that take him from praising Comey to firing him]…»Les mer.

«Comey firing shows Sessions’ growing clout»(Politico): «President Donald Trump was infuriated in early March when Jeff Sessions recused himself from any investigations related to the 2016 presidential campaign. And yet, despite being legally sidelined from the investigation into Russia’s meddling in the 2016 election, the attorney general — the ultimate Trump loyalist — has now played an indispensable political role by helping slow it down.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk. Skaffet deg boka Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp enda?

Mastergrad i globalisering, politikk og kultur fra NTNU. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2017.

Ingen kommentarer