Morgenkaffen 21. april: Ny avstemning om helsereform kan finne sted tidligere enn ventet

God morgen! Det er fredag 21. april, det ble torsdag kjent at en ny avstemning om helsereform kan finne sted allerede neste uke, og Mor­gen­kaffen er servert!

«I really am amazed that a judge sitting on an island in the Pacific can issue an order that stops the President of the United States from what appears to be clearly his statutory and constitutional power.»

Justisminister Jeff Sessions er misfornøyd med at en dommer på Hawaii blokkerte president Trumps innreiseforbud.

DAGENS

1. Det hvite hus planlegger ny avstemning for å fjerne Obamacare

Det hvite hus ønsker en ny avstemning om helsereform allerede neste uke, og tar sikte på å fjerne Obamacare før Trump når milepælen med 100 dager som president. Lederne av Freedom Caucus – en gruppe med konservative republikanere i Representantenes hus – og den mer moderate Tuesday Group – skal ha klekket ut et forslag som vil legge til viktige punkter i republikanernes opprinnelige helselovforslag. Dette går ut på at stater vil ha muligheten til å gå bort fra deler av Obamacare – som for eksempel kravet om at syke mennesker skal ha den samme dekningen som friske mennesker. Forslaget gir også statene mulighet til å vrake kravet om at folk skal ha tilgang til essensielle helsegoder. Mark Meadows (R-North Carolina, 11. distrikt) og Tom MacArthur (R-New Jersey, 3. distrikt), lederne av henholdsvis Freedom Caucus og Tuesday Group, vil beholde andre populære punkter fra Obamacare som forbudet mot å diskriminere mot folk med allerede eksisterende sykdom (pre-existing condition).

Det hvite hus rapporterer at de ikke er langt unna de 216 stemmene de trenger for å få American Health Care Act godkjent i Representantenes hus, men er samtidig klar over at lovgiverne ikke vil forplikte seg før de vet nøyaktig hva forslaget inneholder. Det er ventet at teksten der endringene foreslås vil være klar innen helgen, ifølge to tjenestemenn ved Det hvite hus.

Amerikanske medier melder at republikanske kongressmedlemmer er skeptiske til å avholde en avstemning allerede neste uke, og det er tvil knyttet til om Det hvite hus har tilstrekkelig støtte fra resten av partiet. Trump og hans støttespillere ble nødt til å gi opp en planlagt avstemning forrige måned grunnet uenighet innad i partiet. Speaker i Representantenes hus, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1.distrikt), sa likevel onsdag at republikanerne er i siste fase med sitt forslag til ny helselov. Les mer.

2. Trump ønsker stålkontroll

President Trump instruerte torsdag USAs handelsdepartement til å sette i gang en gransking når det gjelder utenlandsprodusert stål, og effekten det har på amerikanske jobber og nasjonal sikkerhet. Trump har tidligere klaget på at Kina skader USAs stålindustri ved å dumpe prisene og subsidiere eksporten. Dette gjør kinesisk stål så billig at amerikanske produsenter ikke kan konkurrere. Han refererte til en sjeldent brukt lov, Seksjon 232 av the Trade Expansion Act fra 1962, som lar presidenten innføre restriksjoner på import av varer på grunn av nasjonale sikkerhetshensyn.

Handelsminister Wilbur Ross begrunnet dette med at kinesisk eksport av stål til USA utgjør 26 prosent av det amerikanske markedet, og at kinesisk eksport har økt «despite repeated Chinese claims that they were going to reduce their steel capacity.» Dersom undersøkelsen bekrefter mistankene, vil han anbefale endringer, som kan inkludere tollsatser, sa han. Det vil i så fall være det første store steget Trump tar i en økonomisk proteksjonistisk retning, selv om han tidligere har gått hardt ut i sin retorikk. Han uttalte blant annet under valgkampen at billig import «dreper» amerikansk industri.

Derek Scissors, Asiaøkonom ved American Enterprise Institute, en tankesmie basert i Washington, sa om Kina at «everything they export is dumping.» Han stilte likevel spørsmålstegn ved at Trump-administrasjonen tar i bruk Seksjon 232. Han uttalte at det finnes andre måter som USA kan takle Kinas stålhandel på enn å sette det i en kontekst med nasjonal sikkerhet. Forklaringen kan ligge i at det er enda et steg i Trumps «America First-» politikk, der han forsøker å forbedre situasjonen for amerikansk industri og bevare amerikanske jobber. Trump vant mange stemmer i stater i Midtvesten som Michigan og Pennsylvania på bakgrunn av sitt løfte om å prioritere amerikanske jobber og slå ned på Kinas handelspraksis. Les mer.

3. Trump deler sine meninger om Iran, Nord-Korea og Libya

President Trump sa torsdag at «Iran has not lived up to the spirit of the [nuclear] agreement». Hans uttalelse skiller seg dermed noe fra det utenriksminister Rex Tillerson sa onsdag. Tillerson gikk hardt ut mot det iranske regimet, men sa at Iran har holdt sin del av atomavtalen.

Det var under en nyhetskonferanse med Italias statsminister Paolo Gentiloni at Trump delte sine meninger om blant annet Iran, Nord-Korea og Libya. Trump kritiserte atomavtalen, noe han har gjort ved flere anledninger. Han sa blant annet at han aldri har sett en dårligere forhandlet avtale, og at avtalen ikke burde vært signert.

Trump gjentok at han ønsker at Kina skal bidra til å legge press på Nord-Korea. Trump fortalte at han under sitt møte med Kinas president Xi Jinping sa at han vil bruke handelsforhandlinger som et pressmiddel:

«I actually told him, I said, ‘You’ll make a much better deal on trade if you get rid of this menace or doing something about the menace of North Korea, because that’s what it is, it’s a menace right now.»

Trump sa om Libya at han ikke ser for seg at hans administrasjon vil delta i forsøket på å stabilisere landet. Han sa at USA har «enough roles,» men la til at han ser for seg en stor rolle i bekjempelsen av IS. Les mer.

DAGENS LESESTOFF

«UC Berkeley reverses course, re-books canceled Ann Coulter Speech» (Reuters): «Berkeley is known as the birthplace of the student-led Free Speech Movement of the 1960s. As with other U.S. colleges and universities, it has tried to find a balance between ideological openness, student safety and student opposition to what some describe as ‘hate speech.'»Les mer.

«Trump Adviser’s Visit to Moscow Got the F.B.I.’s Attention»  (New York Times): «Ever since F.B.I. investigators discovered in 2013 that a Russian spy was trying to recruit an American businessman named Carter Page, the bureau maintained an occasional interest in Mr. Page. So when he became a foreign policy adviser to the Trump campaign last year and gave a Russia-friendly speech at a prestigious Moscow institute, it soon caught the bureau’s attentionf.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk. Skaffet deg boka Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp enda?

Mastergrad i globalisering, politikk og kultur fra NTNU. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2017.

Ingen kommentarer