Morgenkaffen torsdag 20. april: Demokratisk valgnederlag i kongressvalg

God morgen! Det er torsdag 20. april, demokratene klarte ikke å sikre valgseier i Georgia, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I am like the happiest dude in America right now. We have got a president and a national security team that I’ve been dreaming of for eight years.»

Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) har snudd i sitt syn på president Donald Trump.

DAGENS

1. Demokratisk valgnederlag i Georgia

Tirsdag ble det avholdt valg til Representantenes hus i Georgias 6. distrikt. Den 30 år gamle demokraten Jon Ossoff vant om lag 48 % av stemmene i distriktet. På grunn av flertallsvalgsystemet kreves minimum halvparten av stemmene for å bli direkte valgt. I juni vil den andre valgrunden bli avholdt, til tross for at Ossoff altså fikk langt flere stemmer enn noen av de andre 17 kandidatene. Motstanderen vil da være den republikanske kandidaten Karen Handel, som vant nest flest stemmer – 19,2 %.

Det ekstraordinære kongressvalget kommer som følge av at den tidligere representanten Tom Price i februar ble innsatt som helse- og omsorgsminister (Secretary of Health and Human Services). Flere valg av denne typen vil også bli avholdt i distrikter i California, Montana og South Carolina i løpet av året. I Kansas’ 4. distrikt ble republikaneren Ron Estes valgt forrige uke. Det skal også velges en ny senator i Alabama for å avløse justisminister Jeff Sessions. Valget i Georgia har imidlertid utmerket seg, og blir av mange sett på som en indikator på presidentens popularitet blant folket. Dette er fordi Trump så vidt vant distriktet i fjorårets presidentvalg, til tross for en sterk og langvarig republikansk tradisjon.

Presidenten selv meldte følgende på Twitter før det endelige resultatet var klart.

Selv om demokratene ikke lykkes med å vinne setet i Huset direkte, representerer valgresultatet i Georgia en klar trussel mot det republikanske partiet kort tid etter dets inntreden i Det hvite hus. Meningene er imidlertid delte om hvorvidt demokratene eller republikanerne står som den reelle taperen i valget, og hva dette kan indikere for de regulære kongressvalgene neste år. Les mer.

2. Tillerson hardt ut mot Iran

På en pressekonferanse onsdag gikk utenriksminister Rex Tillerson hardt ut mot det iranske regimet. Tillerson erklærte blant annet at Iran fremdeles utgjør en trussel mot USA og resten av verden som en «terrorist sponsoring, human-rights violating, destabilizing force». Han sidestilte også det iranske regimets kjernefysiske ambisjoner med Nord-Koreas.

Uttalelsene kom kort tid etter at Washington bekreftet at Iran har holdt seg til den omstridde atomvåpenavtalen. Avtalen ble signert etter lange forhandlinger mellom Iran og de ledende verdensmakter i 2015. Sentralt ligger iranske forpliktelser om å redusere sine atomprogrammet i bytte mot lettelser i økonomiske sanksjoner. Trump uttalte under valgkampen at dette var «the worst deal ever». Tillerson bekreftet altså Trump-administrasjonens skepsis overfor Iran, men gikk ikke så langt som å true med å trekke USA ut av avtalen. Dette markerer et skifte i USAs politiske tilnærming til regimet og en klar kontrast til Obama-administrasjonens innsats ved forhandlingsbordet.  Les mer.

3. Ricketts trekker sin nominasjon som viseminister i handelsdepartementet

Ifølge Chicago Sun-Times har forretningsmannen Todd Ricketts trukket seg som president Trumps utvalgte til mandatet som viseminister i handelsdepartementet (Deputy Secretary of Commerce). Dette har blitt bekreftet av offisielle kilder. Avgjørelsen skal ha kommet av at Ricketts ikke har tilfredsstilt etiske retningslinjer i forbindelse med offentliggjøring av sin enorme private og familiære formue.

Da Rickett ble nominert av daværende president-elect Trump i fjor mottok handelskomiteen i Senatet hans økonomiske opplysninger. Komiteen ønsket imidlertid ikke at Senatet skulle behandle utnevnelsen av Ricketts før det føderale organet Office of Government Ethics hadde klarert kandidaten til hans mandat. Dette organet har ansvar for å kontrollere potensielle interessekonflikter blant regjeringens medlemmer. Dette inkluderer blant annet økonomiske interesser, samt fastsetting av etiske retningslinjer for de utøvende myndighetene.

Ricketts er blant annet styremedlem og medeier i baseballaget Chicago Cubs. Han er også kjent for sine investeringer i finansselskapet TD Ameritrade som ble dannet av hans far, milliardæren Joe Ricketts. På bakgrunn av dette har Office of Government Ethics ikke kunnet gi klarsignal for en formell senatshøring for Ricketts. Til Chicago Sun-Times har Ricketts uttalt at det har vært en ære å bli nominert av presidenten til mandatet og at han gjerne ønsker å bidra i Trump-administrasjonen i fremtiden. Ricketts’ avgjørelse utgjør dermed det seneste nederlaget i Trumps regjeringsdannelse, en prosess som har tatt lengre tid enn forventet. Les mer.

DAGENS LESESTOFF

«Den absurde realismen i Veep» av Vårin Alme i ukas «Esler og Elefanter» (AmerikanskPolitikk.no): «Glem House of Cards. Veep er det mest realistiske fiktive politiske universet på TV-skjermen.» Les mer.

«As Trump Drifts Away From Populism, His Supporters Grow Watchful» av Peter Baker (The New York Times): «As he nears 100 days in the White House, Mr. Trump has demonstrated that while he won office on a populist message, he has not consistently governed that way. […] He may be at war with the Washington establishment, but he has drifted away from some of the anti-establishment ideas that animated his campaign.» Les mer.

«Trump Probably Won’t Defy Midterm Gravity» av Nate Silver (FiveThirtyEight): «The midterms will probably be rough for Donald Trump and Republicans next year. Here’s the main reason we know that: They’re almost always rough on the president’s party. It’s one of the most consistent regularities in American politics. Usually it’s a question of whether the damage is pretty bad, really bad or catastrophic.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk. Skaffet deg boka Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp enda?

Studerer Internasjonale studier med fordypning i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Praktikant hos AmerikanskPolitikk.no våren 2017.

Ingen kommentarer