Morgenkaffen onsdag 19. april: (Ossoff) Sanders og Perez mobiliserer grasrota og utsiktene for skattereform ser dårlige ut

God morgen! Det er onsdag 19. april, (Ossoff) Sanders og Perez mobiliserer for å revitalisere Det demokratiske partiet, utsiktene for skattereform ser dårlige ut og Nord-Korea og USA går i strupen på hverandre. Morgenkaffen er servert!

”The era of strategic patience is over.”

Visepresident Mike Pence forklarer Trump-administrasjonens linje ovenfor Nord-Korea.

DAGENS

1. Sanders og Perez på mobiliserings-kampanje

DNC-leder Tom Perez og senator Bernie Sanders (I-Vermont) satte nylig i gang en mobiliseringskampanje der de, i håp om å revitalisere Det demokratiske partiet, reiser fra delstat til delstat over hele landet der de arrangerer folkemøter og holder taler for store folkemengder. ”I’ve got one question: are you ready for a political revolution?” spurte i Sanders i kjent stil til en stor, jublende folkemengde i Portland i Maine på mandag. ”Well, you’ve come to the right place,” fortsatte han.

Sanders og Perez, som totalt skal innom 8 ulike stater, har et tydelig budskap. Sentralt står revitaliseringen og gjenoppbygningen av Det demokratiske partiet gjennom en ”50-state-strategy” der også dypt røde stater skal investeres i tross dårlige utsikter for demokratiske valgseire på kort sikt. Målet er å ”transformere Det demokratiske partiet til ikke lenger å være et parti som fortsetter å ignorere halvparten av landets stater,” sier Sanders. Både Texas og Kentucky, to meget røde stater, skal besøkes i løpet av kampanjen. Også en ”bottom-up approach” der grasrota skal bli hørt og få økt innflytelse står i fokus. Dessuten betoner både Perez og Sanders viktigheten for Det demokratiske partiet av å satse fullt på mindre lokalvalg, guvernørvalg, kongressvalg og senatsvalg, og ikke kun på presidentvalget. Det demokratiske partiet har nemlig tapt svært mye på lavere nivåer de siste 8 åra.

”Vår jobb er å skape et demokratisk Demokratisk parti – et grasrotparti – der beslutninger blir gjort nedenfra og opp og ikke ovenfra og ned,” sier landets mest populære aktive politiker. Selv om Sanders’ retorikk ikke er ny (se f.eks. Howard Dean i 2004), er budskapet kanskje mer relevant nå enn noen gang før. Les mer her.

2. Dårlige utsikter for en ”fenomenal” skattereform        

Den 9. februar lovet president Trump følgende: «We’re going to be announcing something over the next, I would say, two or three weeks that will be phenomenal in terms of tax.»

Hittil, 88 dager inn i presidentskapet, har lite betydelig skjedd. Skattereformens første fallgruve skulle vise seg å være helsereform-fiaskoen fra forrige måned, der viktige kalenderdager ble brukt og opphevelser av skatter tilknyttet The Affordable Care Act ikke gikk gjennom (disse opphevelsene skulle være et viktig steg i retningen av mer dyptgripende fremtidige skattekutt). Noen bred oppslutning om fjorårets skattereform-forslag fra Ways and Means Committee-formann Kevin Brady og Speaker Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) har det dessuten ikke blitt noe av, og republikanerne i Representantenes hus, Senatet og i Det hvite hus ser ikke ut til å være på samme bølgelengde. På mandag meldte finansminister Steven Mnuchin at Trump-administrasjonens mål om å få gjennom en skattereform i løpet av august ”for øyeblikket ikke er realistisk”. Les mer her.

Fokuset de siste dagene har riktignok vært på presidentens manglende offentliggjøring av sin egen selvangivelse – et fokus Trump helt tydelig er veldig lite fornøyd med. Pressesekretær Sean Spicer gjentok på mandag at Trump ikke har noen intensjoner om å offentliggjøre sin selvangivelse etter at det i helgen ble organisert store protester i favør av nettopp dette. Trumps valg om ikke å offentliggjøre blir av mange sett på som høyst problematisk – ikke bare fordi det bryter med 40 års tradisjon og er strid med hans egne løfter, men også fordi en manglende offentliggjøring potensielt skjuler vesentlig informasjon rundt Trumps finansielle tilknytninger, interessekonflikter og skattebetalings-praksis (hans lovlige og potensielt ulovlige skatteunndragelser) fra offentligheten.

Det er tvil rundt hvor mye saken vil komme til å prege den kommende skattereform-prosessen, men demokratene vil utvilsomt bruke Trumps manglende offentliggjøring for alt det den er verdt. Demokratene samler seg nå bak et løfte om å nekte å forhandle om noen skattereform så lenge de ikke har kunnskap om hvordan en slik reform vil kunne tjene presidenten og hans familie. Minoritetsleder i Senatet Chuck Schumer (D-New York) meldte i går følgende på Twitter:

”If POTUS is serious about passing real tax reform to help the middle class, he should start by releasing his own full tax returns. ‪#TaxDay

”Until Pres Trump releases his full tax returns, a cloud of suspicion will remain & make it much harder to pass tax reform through Congress.”

Også en del republikanere, blant andre senator Joni Ernst (R-Iowa) og kongressmann Mark Sanford (R-South Carolina, 1. distrikt), har tatt til orde for at Trump burde offentliggjøre selvangivelsen sin.

Kort oppsummert: utsiktene for en ”fenomenal” skattereform fra Trump-administrasjonen i nærmeste fremtid er dårlige.

3. Nord-Korea-uttalelser skaper bekymring

I forbindelse med de nye nord-koreanske rakettoppskytingene og Visepresident Mike Pences Japan-besøk har det kommet en rekke konfronterende uttalelser fra både nord-koreanske og amerikanske representanter.

Nord-Koreas FN-ambassadør Kim In-ryong anklaget denne uken blant annet USA for å gjøre Koreahalvøya til ”verdens største hotspot” og for å skape en ”farlig situasjon der en termonukleær krig kan bryte ut når som helst”. Visepresident Mike Pence, på sin side, har de siste dagene gjentatt at ”perioden med strategisk tålmodighet er over” og at ”alle muligheter ligger på bordet”.

Uttalelsene øker manges bekymring for sikkerhetssituasjonen på Koreahalvøya, en bekymring som har vedvart helt siden Korea-krigen på starten av 50-tallet. Les mer her.

 

DAGENS LESESTOFF

”Is America’s love affair with capital punishment ending?” av Austin Sarat (TheGuardian): ”The use of DNA has shown that we cannot reliably determine who is guilty in capital cases. Race plays a disturbing role in determining who among those found guilty of capital crimes will be sentenced to death. Those who get death sentences often do so because they are poor and are badly served by their lawyers. And, when we actually get down to the business of executing people, mishaps are all too common.” Les videre.

”America’s addiction to war” av Andrew Mitrovica (AlJazeera): ”Though discredited, every president inevitably recycles the standard lines in defence of more war, confident that most journalists and voters won’t remember the not-so-distant past in the patriotic rush to defend America’s apparently precarious future.” Les videre. 

 

Studerer Internasjonale Studier ved Universitetet i Oslo. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2017.

Ingen kommentarer