Tom Price (til venstre) sverges inn som føderal helseminister av visepresident Mike Pence.

Det er første runde av suppleringsvalget til Georgias 5. kongressdistrikt i natt og i alt 18 kandidater stiller. Dette tredje av årets valg kan gi oss en pekepinn på Trumps popularitet.

Setet, som ligger i de nordlige forstedene til Atlanta, ble ledig da kongressmann Tom Price (R) ble føderal helseminister tidlig i februar og har vært på republikanske hender siden tidligere Speaker Newt Gingrich vant det i 1978. Valglokalene stenger kl. 01:00 i natt, norsk tid og du kan følge opptellingen her.

Den nybakte helseministeren Tom Price kan gå i gang med å rive i filler Obamacare.

Distriktet skal i utgangspunktet være republikansk, men det hadde en klar sving mot venstre – eller kanskje rettere sagt mot Donald Trump – i 2016. Slike suburbane områder var generelt dårlige for ham og han vant det med bare 47% – 46%, mens Mitt Romney banket Barack Obama med hele 23% her i 2012. Den nyss avgåtte Price slo imidlertid sin demokratiske motstander 62-38, så republikanerne er fortsatt favoritter her.

Nattens valg avholdes etter Louisiana Top Two-modell. Det vil si at dersom en av de 18 (mot formodning) tar over 50% i natt, er vedkommende valgt. I motsatt fall går de to med flest stemmer videre til en ny runde 20. juni. Partitilhørighet er i denne sammenheng uinteressant.

Av de 18 kandidatene er det 11 republikanere, 5 demokrater og 2 uavhengige.

Tapt før: Karen Handel

For republikanerne er nok det mest kjente navnet tidligere fylkesråd og  administrasjonsminister Karen Handel (f.1962), som også er kjent (og noe kontroversiell) for sitt arbeide for Susan Komen Foundation, som kjemper mot brystkreft. Handel var visepresident der, men valgte å gå av i 2012, etter at stiftelsen reverserte sin avgjørelse om ikke å gi penger til Planned Parenthood, som av mange konservative anses som først og fremst en pro-abortgruppe. Den initielle avgjørelsen skal ha vært Handels verk, og hennes kandidatur vil være en rød klut for progressive over hele USA.

Handel kom på andreplass i guvernørnominasjonen i 2010, der hun tapte for nåværende guvernør Nathan Deal etter en småbitter valgkamp. I tillegg gjorde hun et forsøk på senatsnominasjonen i 2014, men kom bare på tredjeplass. Hun støttes i denne valgampen av tidligere senator Saxby Chambliss, som også har laget en reklame for henne. For å oppsummere er nok Handel den klart mest kjente kandidaten, men tidligere tap kan henge ved henne og trekke henne ned i et primærvalg.

Fiskalkonservativ Trumpist: Bob Gray

En kandidat som utfra resumeet ikke skulle kunne være med å konkurrere her er forretningsmann og bystyremedlem Bob Gray. Han har imidlertid fått støtte fra fiskalkonservative Club for Growth og dertil har han markert seg som den klart mest Trumpvennlige blant de fire fremste republikanerne. Suppleringsvalg, særlig med mange kandidater, er alltid vanskelige å måle, men mye tyder på at Gray er Handels argeste konkurrent til å gå videre.

Førstemann til å stille: Judson Hill

En annen kandidat som fra tidlig av var tippet å kunne vinne setet, er advokat og tidligere delstatssenator og føderal aktor Judson Hill (f.1959), som måtte gå av fra delstatssenatet for å stille her (Georgia har en særegen lov om at man må trekke seg fra alle delstatsverv for å stille til andre verv). Hill, som var førstemann til å melde seg som kandidat, er godt kjent i området og respektert lokalt. Han ledet finanskomiteen i senatet og profilerer seg som en refomerende konservativ. Han har støtte fra tidligere nevnte Newt Gingrich.

Har en sjanse: Dan Moody

I tillegg har så avgjort ingeniør, forretningsmann og tidligere delstatssenator Dan Moody en sjanse, siden han faktisk har vært folkevalgt og er litt kjent i området. Dertil kommer at han har sunket en god del egne penger inn i valgkampen. Moody har rekruttert medarbeidere fra apparatet rundt tidligere guvernør og nå kandidat til føderal landbruksminister, Sonny Perdue og var også aktiv i å rekruttere folk til kampanjen for nåværende senator David Perdue, fetter av Sonny. Senatoren har da også spilt inn en 30 sekunders TV-reklame for ham som har surret og gått de siste tre ukene.

I tillegg stiller forretningsmann David Abroms, økonom Mohammad Ali Bhuiyan, pilot og ingeniør Keith Grawert, Tea Party-aktivist Amy Kremer, juveler og tidligere delstatspartileder Bruce Levell, regnskapsfører William Llop, og forretningsmann Kurt Wilson. Ingen av disse gis gode odds.

De 5 demokratene er salgsleder Ragin Edwards, professor Richard Keatley, filmskaper og tidligere kongressrådgiver Jon Ossoff, lege Rebecca Quigg og forretningsmann og tidligere delstatssenator (helt tilbake på 90-tallet) Ron Slotin. De to uavhengige kandidatene er filmkulissemaker og fagforeningsaktivist Alexander Hernandez og dataingeniør Andre Pollard.

Demokratisk wünderkind: Jon Ossoff

Her er Ossoff den eneste seriøse kandidaten. Hans kandidatur har fått støtte fra kongressmennene Hank Johnson og John Lewis, og han har samlet inn desidert mest penger; mer enn republikanerne (selv om 95% kommer fra kilder utenfor valgdistriktet). Han var tidligere sikkerhetsrådgiver for demokratene i Kongressen og har på kort tid gjort et navn for seg med et filmselskap som lager produksjoner om internasjonal korrupsjon og kriminalitet. De republikanske angrepene har stort sett gått på at unge Ossof tidvis synes å ha overdrevet egen utdanning og erfaring noe, men det er liten tvil om at vil stå for de fleste demokratiske stemmene.

Riset bak speilet: Donald Trump

Republikanerne ser ham som en seriøs konkurrent og har brukt en god del milloner dollar og sendt mange valgkampmedarbeidere til Georgia for å arbeide mot ham. Den store faren republikanerne ser, og som vel er Ossoffs største (eneste?) sjanse til å bli valgt, er om han greier å ta 50% i første runde og dermed vinne hele greia. Et desillusjonert republikansk parti, lav oppslutning om Trump og oppildnede demokrater kan føre til at valgdeltagelsen heller i progressiv retning og gi oss en demokratisk seier allerede i natt. Dette distriktet er i så måte mye bedre skikket enn f.eks. Kansas’ 4. distrikt til å sende en melding til Washington.

Jeg tror allikevel at de 11 republikanerne kommer til å ta et flertall av stemmene i natt, og at ingen topper 50%. Dermed blir det en ny runde i juni, der republikanerne vil være favoritter til å vinne. Min totalvurdering av valget blir ‘trolig republikansk’.

Ingen kommentarer