Morgenkaffen tirsdag 18. april: Påskens viktigste saker

God morgen! Det er tirsdag 18. april, og vi gir deg en kjapp oppsummering av de største nyhetene fra påskeferien, samt noen som kanskje gikk under radaren. Morgenkaffen er servert!

«Bannon is a brilliant pirate who has had a huge impact. But White Houses, in the end, are like the U.S. Navy — corporate structures and very hard on pirates»

Newt Gingrich til Washington Post.

DAGENS

1. Bombing av Syria splittet partiene

Påskeferien fikk en eksplosiv start med president Donald Trumps beslutning om å sende 52 krysser-missiler mot militær infrastruktur i Syria. Angrepene kom uventet, men var etter sigende et motangrep etter Assad-regimets syringass-angrep på Idlib fire dager før.

Kongressen var delt i sin respons, men ikke mellom de vanlige frontene. Flere demokrater var for, samtidig som mange libertarianske republikanere var mot. Trumps største kritiker hos Republikanerne, senator John McCain (R-Arizona), hyllet presidentens handlekraft. Kongressens ledelse var stort sett positive, men ledende demokrater ba presidenten om å spørre Kongressen hvis han planla flere angrep. Les mer.

2. Republikanerne trykket på atom-knappen

Samme fredag ble Neil Gorsuch endelig innsatt som ny SCOTUS, men ikke før republikanerne så seg nødt til å senke stemmekravet for cloture, altså enighet om å avslutte en debatt, til 50. Slik endte altså filibustermuligheten til minoritetspartiet i avstemminger som angår høyesterettsdommere. Hvis en av de sittende Høyesterettsdommerne skulle gå av eller dø de neste årene, kan derfor republikanerne stemme gjennom akkurat hvem de ønsker. Les mer.

3. Trump beskytter lobbyistene fra offentligheten

I forrige uke kom det frem at president Trump ikke vil avsløre hvem som gjester Det hvite hus. Denne avgjørelsen gjør det mye vanskeligere for offentligheten å få innsyn i hvem som prater og øver innflytelse på presidenten og hans rådgivere.

Avgjørelsen reverserer dermed president Obamas presedens med å holde disse besøkene tilgjengelige, riktignok med unntak for «sensitive» besøkende som kjendiser, personlige bekjente og kampanjedonorer.

President Trumps avgjørelse står også i sterk kontrast til den prisverdige presidentordren han undertegnet i januar, som skulle kvitte seg med «insiders» i Washington. Denne ordren nektet medarbeiderne i det Hvite hus, samt flere andre i administrasjonen, å jobbe som lobbyister i 5 år etter deres avgang. Les mer.

4. Seter på valg i Representantenes hus

Kansas’ 4. distrikt

Da president Trump kom til makten valgte han to medlemmer av Representantenes hus til nye stillinger. Dette var den nye CIA-direktøren Mike Pompeo og helseminister Tom Price. Siden disse når har fratrådt sine seter, så må de fylles gjennom såkalte «special elections».

I påskeferien var det Mike Pompeos sete i Kansas’ 4. distrikt som var på valg. Her kjempet republikanerne med nebb og klør etter at flere meningsmålinger holdt de to kandidatene farlig nære hverandre. Det kom som en overraskelse at valget ble spennende i den dypt røde staten, siden president Trump vant den med 27 prosentpoeng i november.

Republikanernes kandidat, Ron Estes, vant til slutt racet foran den James Thompson (D) med kun 7 prosentpoeng. Disse valgene er selvfølgelig personavhengige, og Politico nevner statens upopulære guvernør Sam Brownback (R) som en mulig forklaring på diskrepansen, men det er ikke godt nytt for republikanerne.

Georigias 6. distrikt

I dag er det setet til Tom Price som er på valg i Georgias 6. distrikt. Dette er også et sete republikanerne har holdt i lang tid, men demokratene gir seg ikke uten kamp. Den fremste demokratiske utfordreren her er Jon Ossoff, som leder rått på meningsmålingene.

Selv om republikanerne står sterkt i både distriktet og staten, så har de siste dagene vært preget av at de mest populære republikanske kandidatene har kranglet med hverandre. Totalt er det 18 kandidater til valget, og støtten til de republikanske kandidatene er splittet.

Ossoff kommer mest sannsynlig ikke til å vinne, til tross for at han leder med 42.5 prosent av stemmene, nærmere 25 prosentpoeng foran neste på listen. Grunnen til dette er at Ossoff må ha over 50 prosent av stemmene for å vinne, og valget kommer mest sannsynlig til å gå til en 2. runde som avholdes i juni. Distriktet er som nevnt sterkt republikansk og det blir svært vanskelig for Ossoff å vinne. Valganalytiker Jon Henrik Gilhuus har skrevet en lengre sak om nattens valg. Les mer.


DAGENS LESESTOFF

«Inside Bannon’s struggle: From ‘shadow president’ to Trump’s marked man» av Philip Rucker et al. (The Washington Post): «The man not long ago dubbed the «shadow president» — with singular influence over Trump’s agenda and the workings of the federal government — is struggling to keep his job with his portfolio reduced and his profile damaged, according to interviews Wednesday with 21 of Trump’s aides, confidants and allies. Some colleagues described Bannon as a stubborn recluse who had failed to build a reservoir of goodwill within the West Wing»

«The North Korea Paradox: Why There Are No Good Options on Nuclear Arms» av Max Fisher (New York Times): «Vice President Mike Pence, speaking in South Korea on Monday, cited Mr. Trump’s «strength» and willingness to use force, warning, «North Korea would do well not to test his resolve.» But Mr. Trump may find that North Korea is driven by dynamics more complex than can be solved with strength or threats alone»

Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Utdannet statsviter og jobber på Universitetet i Oslo. Skribent i Minerva og praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2017.

Ingen kommentarer