Tidligere kongressmann Xavier Becerra (til høyre) sverges inn av guvernør Jerry Brown.

I natt avholdes første runde av suppleringsvalget i Californias 34. distrikt. Valget avholdes etter Louisianas ‘top two’-modell, der det kun blir en ny runde dersom ingen tar over 50%. I tillegg er det andre og avgjørende runde av skoleinspektørvalget i Wisconsin.

Justisminister: Xavier Becerra

Kongressmann Xavier Becerra (D) gikk av i januar for å ta over som justisminister for California etter Kamala Harris (D), som ble valgt til Senatet i november. Becerras distrikt omfatter sentrale deler av Los Angeles og velgermassen er 65% latinoer, så det er bunnsolid demokratisk (D+35 i 2016). Valglokalene stenger kl. 05:00 onsdag morgen norsk tid og du kan følge opptellingen her.

Merk at selv om valgdeltagelsen vil være svært lav, kan det ta flere dager før resultatet er kjent pga. et høyt antall forhåndsstemmer/poststemmer i forhold til avgitte stemmer på valgdagen.

Valget arrangeres etter modell av valgene i Louisiana; den såkalte ‘Jungle Primary’-modellen, som betyr at dersom en av kandidatene tar over 50% i natt, er vedkommende valgt. I motsatt fall går de to med flest stemmer, uavhengig av partitilhørighet, videre til en ny runde 6. juni. Mange lokale størrelser har meldt seg på, og i et valg med lav deltagelse kan mye skje.

Favoritt: Jimmy Gomez

Klar favoritt er delstatsrepresentant Jimmy Gomez, som i tillegg til å ha samlet inn mest penger og være mest kjent, har fått det demokratiske delstatspartiets offisielle støtte. Det kan være mye verdt, siden hans navn dermed har vært det eneste i offisielt valgkampmateriell. Gomez er tidligere lærer og fagforeningsaktivist og representerer allerede store deler av dette distriktet i delstatshuset.

Andreplass: Sara Hernandez

Han får imidlertid konkurranse av flere seriøse navn; bla. lærer og jurist Sara Hernandez, som har sluppet en måling som gir henne en klar andreplass. Hun ligger på tredjeplass i pengeinnsamling og støttes av noen lokale størrelser. Det kan imidlertid godt tenkes at hun (og flere av de andre kandidatene) egentlig sikter seg inn mot delstatssetet til Gomez, som han må oppgi når han (trolig) drar til Kongressen.

Samlet inn mye: Robert Lee Ahn

Videre har vi jurist og planleggingkommissær Robert Lee Ahn, som nok vil trekke de fleste koreanske stemmene. Selv om altså et solid flertall av velgerne er latinske, rommer distriktet mesteparten av Koreatown. Ahn trakk seg fra planleggingskommisjonen 1. februar for å drive valgkamp på heltid og leder faktisk pengeinnsamlingen foran Gomez.

Pen: Alejandra Campoverdi

Et annet interessant navn er journalist og tidligere Obama-rådgiver Alejandra Campoverdi, som kanskje er mest kjent fordi hun i 2004 poserte for Maxim (siden dette er en familiepolitikkblogg, nøyer jeg meg (motvillig) med å lenke til et av bildene her.)

Tidligere planleggingkommissær Maria Cabildo støttes av avisen LA Times, mens tidligere skolestyremedlem og aktivist for fritt skolevalg Yolie Flores kan trekke noe støtte fra distriktets få republikanere og uavhengige.

To kandidater stiller som selverklærte Bernie Sanders-fans; den ene er en av Sanders tidligere valgkamptopper, Arturo Carmona, den andre er fagforeningsaktivist og radiovert Wendy Carrillo. De har imidlertid ikke samlet inn særlig med penger, og dette distriktet er, for å si det mildt, ikke akkurat kjerneområdet til Sanders.

Hvit: Tracy Van Houten

Ingeniør Tracy Van Houten har samlet inn litt penger og er den eneste seriøse «hvite» kandidaten. Hun har dermed en liten sjanse, men distriktets få hvite velgere stemmer neppe som en blokk.

De øvrige kandidatene har alle samlet inn minimalt med penger; kommunikasjonskonsulent og tidligere kongressrådgiver Vanessa Aramayo,  forretningsmann Ricardo de la Fuente, aktivist Adrienne Edwards (som har stilt mot Becerra to ganger tidligere), forretningskvinne Melissa Garza, advokat og veteran Steven Mac, aktivist Sandra Mendoza, fagforeningsaktivist Raymond Meza, aktivist Armando Sotomayor, advokat Richard Sullivan, og PR-strateg Tenaya Wallace.

Eneste republikaner: William Morrison

Den eneste påmeldte republikaneren er leiegårdsbestyrer William Morrison, som knapt kan regnes som seriøs, men som faktisk kan gå videre på partitilhørigheten alene dersom demokratenes stemmer splittes tilstrekkelig. For libertarianerne stiller advokatassistent Angela McArdle, mens regnskapsfører Kenneth Mejia stiller for de grønne. Kontorsjef Mark Padilla stiller som uavhengig.

Det er altså mye som tyder på at Gomez vinner i natt, men uansett kan det bli spennende å se hvem som kommer på andreplass. Vedkommende vil i det minste ha en god sjanse til å bli medlem av delstatsforsamlingen etter Gomez.

Uansett, trygt demokratisk.


I Wisconsin er det duket for den avgjørende runden av valget på skoleinspektør. Valglokalene stenger kl.03:00 i natt, norsk tid og du kan følge opptellingen her.

Tony Evers

Den sittende inspektøren, demokraten Tony Evers tok 69% i første runde og er storfavoritt foran nattens valg.

Han møter mannen som kom på andreplass med 23%, skolekonsulent i Beloit fylke, Lowell Holtz (R). Holtz har ikke gjort noe som skulle tilsi at han er mer konkurransedyktig i natt enn i februar.

Trygt demokratisk.

Ingen kommentarer