Morgenkaffen tirsdag 28. mars: Forventer en mindre ambisiøs skattereform

God morgen! Det er tirsdag 28. mars, vi har startet vår intensive dekning av den kommende skattereformen, så følg med for daglige oppdateringer og forklaringer. Les også om den økende motviljen mot Trumps høyesterettskandidat. Morgenkaffen er servert!

«There’s a storm that’s going to hit Republicans in 2018. The only question is if it is going to be Category 2 or Category 5.»

Representant Joaquin Castro (D-Texas, 20. distrikt) til NY Times.

DAGENS

1. Skattereformen nedtones etter sviende tap

I etterkant av nederlaget over president Trump og republikanernes helsereform justeres nå forventningene til den kommende skattereformen. Den mislykkede avstemningen over American Health Care Act satt en støkk i Det republikanske partiet, som med flertall i begge kamre hadde sett for seg noen produktive år med enkle avstemninger i Kongressen.

I syv år har republikanerne forberedt seg på å avskaffe Affordable Health Care Act – eller «Obamacare» – men måtte se planen falle i fisk når interne fraksjoner gikk mot forslaget. I en interessant artikkel fra New York Times spekuleres det i om den kollektive motstanden mot president Obama i disse årene holdt partiet samlet gjennom en felles fiende, og at interne gnisninger nå kommer til overflaten (se Dagens Lesestoff!).

Nå står skattereformen for døren, og den vil bli en enda tøffere politisk kamp enn det helsereformen var. Hovedproblemet er at store deler av skattekuttene som Republikanerne ønsker seg skulle kommet gjennom å avskaffe Obamacare. For president Trump kan det derfor bli svært vanskelig å gjennomføre lovnader om importskatt og overgripende skattekutt.

Det rapporteres nå fra flere medier at den kommende skattereformen henfaller til enkelte skattekutt for bedrifter, samt noe skattelette for individer. Grunnen til dette er både enkel og innfløkt: Hvis man skal passere endringer i skattelovgivning med simpelt flertall (>50) i Senatet, så kreves det at endringene er såkalte «budget reconciliations», som ikke bidrar til underskudd i nasjonalbudsjettet over en 10-årsperiode. Når Obamacare ikke blir kuttet, så blir denne jobben svært mye vanskeligere, siden store mengder av skattekuttene ville kommet derfra. Det er derfor svært tvilsomt at republikanerne får gjennomført noe mer en moderate endringer i skattelovgivningen, uten å få med seg noen fra demokratene.

Det spås også at presidentens administrasjon vil komme tyngre inn i denne prosessen enn det de var med helsereformen, hvor de i stor grad overlot arbeidet til speaker Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) og Kongressen. Det er dessuten store forskjeller i holdningen til flere av president Trumps forslag fra valgkampen. Hvis diskusjonen i ukene som kommer vil omhandle for eksempel importskatt, så vil GOP helt sikkert få store problemer med å samle partiet om en felles reform. Les mer.

2. Ideologisk uenighet i finansdepartementet

Finansdepartementet, under ledelse av Steven Mnuchin, har de siste månedene sett en ideologisk splittelse mellom en økonomisk liberal ledelse og president Trumps isolasjonistiske valgkampretorikk. Flere konservative har uttalt at Mnuchins rekruttering av medarbeidere viser en økonomisk forståelse som går på tvers av både presidenten og deler av Republikanernes agenda.

Andre, mer moderate republikanere, håper dette stemmer. Det er et håp om at Mnuchin kan være et edrulig korreks til presidenten. Som en republikansk donor uttalte til Politico, «I think Donald has a weakness for guys who made a lot of money». Hvis Mnuchin klarer å opprettholde og fornye handelsavtaler, samt gjennomføre en mer klassisk, «laissez-faire» økonomisk politikk vil både Wall Street og store deler av det Reublikanske etablissement puste lettet ut.

Mnuchin vil likevel møte press og motstand skulle han vise seg å divergere for kraftig fra presidentens visjoner. Den populistiske delen av Trumps administrasjon, ledet av sjefsstrateg Steve Bannon og seniorrådgiver Stephen Miller, har uttalt at en sentrumsorientert tilnærming i den økonomiske politikken vil være et slag i ansiktet på alle de som stemte på Trump i håp om en forandring av nettopp dette økonomiske regimet.

Uenigheter mellom finansdepartementet og Det hvite hus tegner også dårlig for den kommende striden om den omtalte skattereform. Som vi skrev om i går, er det allerede en bryggende splittelse innad i GOP, og de står overfor store utfordringer i tiden frem mot en avstemning om en ny skattepolitikk. En ideologisk uenighet mellom Mnuchin og Trump er derfor det siste de behøver nå. Les mer.

3. Avstemning over høyesterettskandidat Gorsuch utsatt av Demokratene

Foreløpig er det ingen demokratiske senatorer som har sagt seg villig til å stemme på Neil Gorsuchs kandidatur til høyesterett. Republikanerne har 52 senatorer i denne perioden, og dermed flertallet som behøves for å innsette Gorsuch. Problemet er at flere demokrater har sagt de vil «filibustre» avstemningen, en uthalingstaktikk, noe som krever 60 stemmer for å avsluttes. Republikanerne behøver derfor 8 demokrater for å avslutte en eventuell «filibuster» under avstemningen, og kampen om å finne disse 8 har allerede pågått i mange uker.

I går kveld tok denne kampen nok en vending, da demokratene i Senatets juridiske komite (den som holdt høringen av kandidat Gorsuch forrige uke) presset gjennom en utsettelse. Dette betyr at avstemningen i Senatet blir utsatt med hvertfall én uke, og vil etter planen sannsynligvis skje 4. april neste uke.

Dette er også en uthalingstaktikk. Demokratene har i lang tid vært bitre over at deres kandidat Merrick Garland ikke ble vurdert, og gjør det de kan for å stikke kjepper i hjulene for Republikanerne. Senatets mindretallsleder, Chuck Schumer (D-New York), har også gått inn for en filibuster, og mener at den eneste muligheten for Republikanerne er å bytte ut kandidaten.

Hvis ikke de er villige til det, så kan de presse gjennom sitt ønske ved å senke grensen for å avslutte en filibuster til 50, og således få passert Gorsuch likevel. Dette er det som blir omtalt som «the nuclear option», og kan slå negativt ut for republikanerne senere, skulle de havne i mindretall. Les mer.

DAGENS LESESTOFF

«G.O.P., Once Unified Against Obama, Struggles for Consensus Under Trump» av Jeremy W. Peters (New York Times): «With Obama no longer being there, the emotional element of the opposition is drained away, said Rich Lowry, the editor of the conservative National Review. Republicans also have to contend with an outsider president who never had much of an affinity or loyalty for their party, and who, as a novice politician, has not built the relationships in Washington that are usually needed to get big deals done. «There’s this disjunction,» Mr. Lowry added. «He doesn’t have a congressional party. He doesn’t even really have a wing of a congressional party».

«Trump Doesn’t Have A Mandate For Paul Ryan’s Agenda» av Nate Silver (FiveThirtyEight): «[T]he variety of unforced errors by Ryan, Trump and other Republicans obscures other, more fundamental problems with their health care bill. Namely, the American Health Care Act was a fairly radical piece of legislation and — perhaps relatedly — an exceptionally unpopular one. The public may have wanted change when they elected Trump, but this was not the sort of change they were looking for»

Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk. Skaffet deg boka Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp ennå?