Morgenkaffen 24. mars: Trump med ultimatum til republikanske lovgivere

God morgen! Det er fredag 24. mars, president Donald Trump avsluttet i går lange forhandlinger med å komme med et ultimatum til republikanere i Representantenes hus, og Mor­gen­kaffen er servert.

«We’re not sure if this is a call, fold or a raise – it’s sort of a combination of all three. But it underscores that Trump is in a tough position.»

FiveThirtyEights Nate Silver om Trumps helselov-ultimatum.

DAGENS

1. Trump med ultimatum: Godkjenn ny helselov, eller behold Obamacare

Ledere i Representantenes hus utsatte torsdag den planlagte avstemningen om republikanernes nye helselov. Utsettelsen kommer som en følge av at Trump og hans støttespillere ikke ble enige med noen av de mest konservative lovgiverne i Representantenes hus. Visepressesjef i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders, sa at hun forventet en kort utsettelse, og at det var sannsynlig med en avstemning allerede fredag. Dette ble senere bekreftet av Mick Mulvaney (R-South Carolina, 5. distrikt), Trump-administrasjonens budsjettsjef.

I løpet av torsdag var det lenge håp for Det hvite hus om at helseloven skulle bli godkjent i Representantenes hus på 7-årsdagen for Affordable Care Act, bedre kjent som Obamacare. Sean Spicer, Trumps pressetalsmann, virket sikker da han ble spurt om et alternativt lovforslag var på plass dersom ikke forhandlingene gikk i boks: «No. It’s going to pass. So that’s it.» Mark Meadows (R-North Carolina, 11. distrikt), leder av Freedom Caucus – en konservativ gruppe i Representantenes hus bestående av 29 medlemmer, sa også at det var muligheter for en løsning. Dette forandret seg senere på dagen da flere bekreftet utsettelsen. Utsettelsen kommer etter mer enn en dag med kontinuerlig forhandling, der Trump og Speaker i Representantenes hus Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) har jobbet for å overbevise både konservative og moderate republikanere. Klokken 18 lokal tid hadde 33 republikanere – hovedsakelig medlemmer av Freedom Caucus – kunngjort sin motstand mot det nye lovforslaget, kjent som American Health Care Act (AHCA). Trump har ikke råd til å miste mer enn 22 republikanske stemmer.

Dersom Trump og hans støttespillere skal få den nye helsereformen godkjent i Representantenes hus, må de sannsynligvis gå med på å fjerne populære elementer fra Obamacare. Å blidgjøre konservative republikanere uten å miste støtten fra de mer moderate har vist seg å være svært utfordrende for Trump og Ryan. Trump gikk med på mange av de konservatives ønsker torsdag, blant annet å fjerne et krav om at helseforsikring skal dekke essensielle helsegoder som svangerskapskontroll, nødtjenester og psykisk helsepleie. Spicer forsvarte dette med at det vil kutte helseutgifter – noe Trump har satt som et mål. Det var likevel ikke nok til å sikre stemmene til medlemmene av Freedom Caucus. Samtidig støtte Trumps avgjørelse om å gå med på enkelte av de konservatives krav bort enkelte sentrumsorienterte republikanere.

Uten å foreløpig ha tilstrekkelig støtte for sin helseform, gjorde Trump det klart at han ønsker en avstemning fredag:

Han vil ikke gjøre flere endringer, og republikanerne må enten støtte lovforslaget eller beholde Obamacare. Les mer.

2. Demokratene planlegger filibuster mot Neil Gorsuch

Minoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer (D-New York), kunngjorde torsdag at han vil stemme mot at Neil Gorsuch blir høyesterettsdommer, og oppfordret sine kolleger om å gjøre det samme. Han sa at Gorsuch vil trenge 60 stemmer for å bli godkjent, og signaliserte dermed at demokratene vil sette i gang en filibuster – en uthalingstaktikk som har til formål å utsette eller hindre en avstemning.

Demokratenes motstand mot Gorsuch, som er nominert av Trump til det niende setet i høyesterett, skyldes både hans konservative synspunkter, og at de ser på setet som stjålet. Republikanerne avviste nemlig i 2016 å vurdere Merrick Garland – Obamas valg som høyesterettsdommer. Under ukens høringer har demokratiske medlemmer av Senatets Judiciary Committee forsøkt å få tydelige svar fra Gorsuch. Til deres frustrasjon har han avvist å svare på om han mener kjennelser i høyesterett for abort, homofiles rettigheter og prevensjon er korrekte. Schumer sa at Gorsuch ikke hadde overbevist ham om at han vil være «an independent check on a president who has shown almost no reistraint from executive overreach.» Nominasjonen av Gorsuch er likevel svært populær blant konservative. Han ble også enstemmig vurdert som «well qualified» – som er gruppens høyeste rating – av American Bar Association.

Ettersom republikanerne har 52 av de 100 setene i Senatet, er det i praksis umulig for demokratene å hindre Gorsuchs godkjennelse. Senatets regler tillater dog å hale ut avstemningen (filibuster), som gjør at Gorsuch trenger 60 stemmer – i stedet for et rent flertall. Det var nettopp et slikt scenario som ble signalisert av Schumer torsdag. Dersom republikanerne ikke greier å sanke 60 stemmer, kan de benytte seg av «nuclear option,» som endrer reglene for hvordan en filibuster avsluttes ved å senke antall stemmer som behøves til 50. President Trump har bedt majoritetsleder i Senatet Mitch McConnell (R-Kentucky) om å ta i bruk dette alternativet dersom demokratene prøver å hale ut godkjennelsen. Haken med dette er at det kan ramme republikanerne i framtiden dersom demokratene skulle ta tilbake flertallet i Senatet.

Et spenningsmoment er knyttet til hva demokrater som ikke har trygge seter i mellomvalget i 2018 vil gjøre. Hvis åtte demokratiske senatorer går inn for å støtte Gorsuch, vil filibusteren avsluttes. Konservative aktivister sier at de har identifisert ti mulige «ja»-stemmer for Gorsuch blant demokrater som skal til gjenvalg i stater der Trump vant ved presidentvalget. Les mer.

3. Travle tider i etterretningskomiteen

Devin Nunes (R-California, 22. distrikt), formannen for etterretningskomiteen i Representantenes hus, beklaget torsdag at han gikk ut med informasjon som demokratene i komiteen ikke hadde fått før den ble offentliggjort. Nunes snakket onsdag nemlig med pressen og Det hvite hus om at han hadde mottatt informasjon om at Trumps overgangs-team hadde blitt avlyttet av etterretningsbyråer gjennom en «incidental collection.» Adam Schiff (D-California, 28. distrikt), den ledende demokraten i komiteen, reagerte sterkt på at Nunes ikke delte informasjonen med ham, før den ble offentliggjort. Andre demokrater har sagt at Nunes’ handlinger viser at han ikke er i stand til å foreta en nøytral etterforskning av forbindelsen mellom Trumps team og Russland.

Den spente situasjonen i etterretningskomiteen finner sted dagen etter at CNN rapporterte at FBI har informasjon som kan tyde på at folk sentrale i Trumps valgkampanje samarbeidet med Russiske agenter om å lekke kompromitterende informasjon om Hillary Clinton.

DAGENS LESESTOFF

«The fight over «essential health benefits,» explained» av Julia Belluz (Vox): «It’s possible this still won’t make it through the reconciliation process in a vote that’s expected today, but if it does, it could mean the unraveling of the individual insurance marketplace and a return to even skimpier plans than those that abounded before Obamacare. It would also have the cruel effect of leaving the people who need insurance the most unable to afford it once again.» Les mer.

«Right and Left: Partisan Writing You Shouldn’t Miss» av Anna Dubenko (New York Times): «The political news cycle is fast, and keeping up can be overwhelming. Trying to find differing perspectives worth your time is even harder. That’s why we have scoured the internet for political writing from the right and left that you might not have seen.» Les mer.

PS: Fått med deg ukas AMPOLCAST enda?


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk. Skaffet deg boka Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp enda?