God morgen! Det er mandag 20. mars, FBI-direktøren vitner om Russlands innblanding i valget, og Mor­gen­kaffen er servert.

“The only way to get truly universal care is to throw people in jail if they don’t have it. And we are not going to do that.”

— OMB Direktør Mick Mulvaney til The Hill

DAGENS

1. FBI-direktør Comey vitner i dag om Russlands overvåking under valget

I dag starter høringer om påstandene om Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016. Høringene er offentlige, og FBI-direkør Comey skal derfor avlegge et offentlig vitnemål om saken. Det forventes at Comey legger frem noe av substans, men som ikke nødvendigvis innebærer sanne påstander. Comeys uttalelser kan eventuelt brukes i videre etterforskning om saken. I høringen vil det også undersøkes om det finnes belegg for å hevde at Obama-administrasjonen avlyttet telefonen til Trump, slik presidenten har hevdet på Twitter. FBI-direktøren har fortalt jurister i fortrolighet at det ikke finnes belegg for påstandene til Trump. Det forventes at Comey sier dette tydelig under høringen i dag.

Adam Schiff (D-California, 28. distrikt) er sikker på at Trumps påstander om avlytting av Obama-administrasjonen er falske, men at påstandene om Russlands innblanding i valget er mer tvilsomme. “I hope that we can put an end to this wild goose chase, because what the president said was just patently false. It’s continuing to grow in terms of damage, and he needs to put an end to this,» uttalte Schiff om avlyttingen. Om Russlands innblanding uttalte han: “Of course, there’s one thing to say there’s evidence; there’s another thing to say we can prove this or prove it beyond a reasonable doubt. But there was certainly enough for us to conduct an investigation. The American people have a right to know, and in order to defend ourselves, we need to know whether the circumstantial evidence of collusion and direct evidence of deception is indicative of more.” Les mer.

2. Utenriksministeren i Beijing

Etter en lengre reise i Asia, har utenriksministeren vært i Kina for diplomatiske samtaler denne helgen. En stor del av diskusjonen har dreid seg om USA og Kinas håndtering av Pyongyangs nylige tester av ballistiske missiler. Tillerson gjentok trusselen fra Nord-korea, og har utelukket forhandlinger med landet, samtidig som han har åpnet opp for et militært angrep som kan ødelegge landets atomvåpenprogram.

Tillerson har arbeidet for et konstruktivt og resultatorientert forhold med lederskapet i beijing. Kinas utenriksminister har oppfordret USA om å forholde seg «cool-headed» i spørsmålet om Nord-Korea. “You have made a lot of active efforts to achieve a smooth transition in our relationship under the new era. And I also appreciate your comment that the China-U.S. relationship can only be defined by cooperation and friendship,” uttalte President Xi Jinping til den amerikanske utenriksministeren under besøket.

Kritikere vil si Tillerson har gått for langt da kinesiske medier rapporterer om en «diplomatisk seier» etter utenriksministerens besøk. Uttryket «gjensidig respekt» er et nøkkelbegrep. Beijing forstår uttrykket for at begge sider skal respektere hverandres siders kjerneinteresser. For Kina betyr dette at USA holder seg unna betente saker som Taiwan, Tibet og Hong Kong. Dette kan også bety at Kina forventer at USA ikke blander seg inn i affærer i Sørkinahavet. Les mer. 

ANDRE SAKER

Trump har nominert George T. Conway III, Conways ektemann, til leder av den sivile divisjonen av justisdepartementet. Conway skal arbeide med Trump-administrasjonens innreiseforbud og søksmål mot Trumps forretninger. Les mer.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus

California senator: Tidligere guvernør Arnold Schwarzenegger (R) vil, tross spekulasjonene, ikke stille til Senatet i 2018. He won’t be back.

South Carolina 5. distrikt: Påmeldingsfristen gikk ut mandag for nyvalget i dette distriktet. Syv republikanere og tre demokrater er påmeldte.

South Dakota 1. distrikt: Administrasjonsminister Shantel Krebs (R) vil stille til delstatens eneste sete i Huset. Fra før stiller tidligere tjenestekommissær og guvernørstabssjef Dusty Johnson (R). Nåværende representant Kirsti Noem (R) stiller til guvernør.

Georgia guvernør: Administrasjonsminister Brian Kemp (R) vil stille til guvernør i 2018. Han kommer sikkert ikke til å bli siste kandidat i det valget.

New Mexico land: Tidligere landkommissær Ray Powell (D) vil ha omkamp mot mannen som slo ham i 2014, Aubrey Dunn (R).

New York guvernør: Demokraten Andrew Cuomo har visstnok tatt de første skritt mot å stille til president i 2020: Han har ansatt to pengeinnsamlere i Florida.

North Carolina lokal: Republikanerne har en seriøs kandidat til borgermestervervet i Charlotte: Bystyremedlem Kenny Smith. Fra før har borgermester Jennifer Roberts (D) intern konkurranse fra viseborgermester Vi Lyles og delstatssenator Robert Ford. Republikanerne hadde vervet fra 1987 til 2009, men etter det har demokratene hatt grep om stillingen.

Ohio guvernør: Tidligere delstatsrepresentant Connie Pillich (D) vil stille til guvernør i 2018. Hun er tredje demokrat som melder seg.

DAGENS LESESTOFF

«In Gorsuch, Conservative Activist Sees Test Case for Reshaping the Judiciary» av (New York Times): «Deep into the Senate’s 68-page questionnaire of Judge Neil M. Gorsuch, the Supreme Court nominee was asked to describe how he had come to President Trump’s attention. The first thing he wrote was, “I was contacted by Leonard Leo.” Les mer.

«Inside Trump’s White House, New York moderates spark infighting and suspicion» av Philip Rucker og Robert Costa (Washington Post): «Inside the White House, they are dismissed by their rivals as “the Democrats. Outspoken, worldly and polished, this coterie of ascendant Manhattan business figures-turned-presidential advisers is scrambling the still-evolving power centers swirling around President Trump.» Les mer.

Utdannet statsviter ved Universitet i Oslo. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2017.

Ingen kommentarer