God morgen! Det er onsdag 15. mars, Trump-administrasjonen planlegger store bistandskutt, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I’m not Inspector Gadget. I don’t believe people are using the microwave to spy on the Trump Campaign. However, I’m not in the job of having evidence.»

Donald Trumps seniorrådgiver Kellyanne Conway forklarer et tidligere intervju der hun beskrev potensielle metoder for hvordan Trump kan ha blitt overvåket.

DAGENS

1. Det hvite hus planlegger store bistandskutt

Det hvite hus har instruert utenriksdepartementet og USAs FN-delegasjon om å kutte mer enn 50 prosent av USAs bidrag til FN-programmer. Kuttene vil blant annet kunne svekke fredsbevarende aktiviteter, FNs utviklingsprogram og UNICEF.

Inkludert i kuttene er 37 prosent, eller $20 milliarder, av budsjettet til utenriksdepartementet og US Agency for International Development. Reduksjonen vil bli spredd over flere år, skriver The Hill og Politico. Dette skal gi utenriksminister Rex Tillerson tid «til å foreta en grundig analyse av bistandsbehov,» ifølge en tjenestemann ansatt i administrasjonen. Tillerson skal være åpen for betydelige kutt på sikt når han har vurdert hvordan han best kan omstrukturere departementet.

Motstandere peker på at kuttene vil ha en destabiliserende effekt. Da det ble kjent at Trump-administrasjonen hadde planer om å gjøre drastiske kutt, sendte 121 generaler et brev til Kongressen der de advarte mot farene ved å kutte bistand til kriser som ikke kan løses militært. Brevet refererte til forsvarsminister James Mattis’ kommentar fra 2013, der han uttalte at «if you don’t fund the State Department fully, then i need to buy more ammunition.» Planene om bistandskutt kommer samtidig som det er kjent at Trump-administrasjonen ønsker å øke forsvarsbudsjettet med $54 milliarderLes mer.

2. Tillerson: USA forlater FNs menneskrettighetsråd dersom det ikke blir reformert

Utenriksminister Rex Tillerson lover at Trump-administrasjonen vil trekke USA fra FNs menneskerettighetsråd dersom organisasjonen ikke gjennomgår «betydelige reformer.» Tillerson formidlet dette i et brev til ni ideelle organisasjoner denne uken, ifølge Foreign Policy. Tillerson skrev at USA «fortsetter å evaluere rådets effektivitet.» USA er skeptisk til å være i et menneskerettighetråd med medlemsland som Kina, Egypt og Saudi Arabia, land med problematiske forhold til menneskerettighetene. Tillerson er også redd for det han kaller «menneskerettighetsrådets partiske agenda mot Israel.»

Tillersons brev er et svar på et brev han mottok fra de ni ideelle organisasjonene i februar. Der argumenterte organisasjonene for at USA vil kunne hjelpe Israel mer effektivt som medlem av rådet. Samtidig pekte de på organisasjonens funksjon som bekjemper av menneskerettighetsbrudd i blant annet Syria og Nord-Korea, og at amerikansk lederskap i rådet gjennom de siste syv årene har vært svært viktig.

Trump-administrasjonen er ikke den første amerikanske administrasjonen til å være skeptisk til rådet. Bush-administrasjonen avviste å bli medlem av rådet i 2006, året det ble opprettet, på grunn av bekymringer relatert til behandlingen av Israel. Obama-administrasjonen reverserte avgjørelsen i 2009. Den så på medlemskap som en måte for å reformere organisasjonen på fra innsiden, og ønsket ikke at Israel-situasjonen skulle hindre USAs innflytelse på andre områder.

Menneskrettighetsaktivister har vært sterkt imot at Trump-administrasjonen vurderer å melde USA ut av rådet, og er bekymret for at det vil svekke USAs kamp for menneskerettigheter i perioden med Trump som president. Les mer.

3. Fortsatt stor usikkerhet knyttet til erstatningen av Obamacare

Etter at Congressional Budget Office (CBO) i går la fram sin analyse av American Health Care Act (AHCA), det republikanske forslaget til erstatning av Affordable Care Act (Obamacare), har flere republikanere kritisert utredningen. Sean Spicer, pressesekretær i Det hvite hus, uttalte tirsdag i en pressekonferanse at CBOs estimater er «consistently wrong.» Leder for Office of Management and Budget Mick Mulvayney sa om CBO at «this is exactly what we thought the CBO would come forth with. They are terrible at counting coverage.» Han avviste også en rapport fra Politco som beskrev at Det hvite hus’ egen vurdering av det republikanske forslaget viste enda verre tall enn de CBO la frem.

Flere moderate republikanere i Kongressen er skeptiske til AHCA – en helseordning som kan føre til at 24 millioner mennesker mister helseforsikringen sin innen 2026. Enkelte konservative republikanere er også misfornøyde, da de ikke synes forslaget går langt nok i å fjerne elementer av Obamacare. Det snakkes derfor om at forslaget vil være «dead on arrival» når det når Senatet. Ileana Ros-Lehtinen (R-Florida) og Leonard Lance (R-New Jersey) sa tirsdag at de vil stemme mot AHCA, mens Charlie Dent (R-Pennsylvania) sa at han har «seriøse bekymringer og reservasjoner.»

Det er nå knyttet spenning til om lovforslaget vil endres betydelig, da det er krav om dette fra flere hold. Les mer.

DAGENS LESESTOFF

«American Citizens: U.S. Border Agents Can Search Your Cellphone» (NBC News): «Data provided by the Department of Homeland Security shows that searches of cellphones by border agents has exploded, growing fivefold in just one year, from fewer than 5,000 in 2015 to nearly 25,000 in 2016. According to DHS officials, 2017 will be a blockbuster year. Five-thousand devices were searched in February alone, more than in all of 2015.» Les mer.

«Facing long odds in blue states, Republicans call Democratic candidates ‘unhinged'» av David Weigel (The Washington Post): «While the 2018 Senate race map is a struggle for Democrats, and that year’s House map is slanted against the party thanks to tough gerrymanders, this year’s elections look close to ideal for comebacks. The GOP has tried to take advantage of that, by exploiting the dark language Democrats use to describe Trump — often in front of Democratic audiences for whom too much red meat is never enough.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk. Skaffet deg boka Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp enda?

Mastergrad i globalisering, politikk og kultur fra NTNU. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2017.

Ingen kommentarer