Morgenkaffen fredag 24. februar: Bannon inntar scenen på CPAC

God morgen! Det er fredag 24. februar, Stephen Bannon har gjort sin første opptreden på den konservative konferansen CPAC, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Just like they were dead wrong on the chaos of the campaign and just like they were dead wrong on the chaos of the transition, they are absolutely dead wrong on what they’re reporting today.»

Sjefstrateg og seniorrådgiver i Det hvite hus Stephen K. Bannon om «mainstream media».

DAGENS

1. Trumps topprådgiver Stephen Bannon med opptreden på CPAC

Sjefstrateg og seniorrådgiver i Det hvite hus Stephen K. Bannon snakket torsdag på den årlige konservative konferansen CPAC (Conservative Political Action Conference.) Den tidligere Breitbart-redaktøren, som har blitt omtalt av en rekke medier som «den reelle presidenten» grunnet hans store påvirkning på Trumps politikk, gjør sjeldent offentlige opptredener. Det var derfor knyttet stor spenning til hva han skulle si. I dialog med stabssjef i Det hvite hus Reince Priebus var det to menn som tilsynelatende kom godt overens som delte scene, noe som dog beskrives av en rekke medier som en fasade. Mens Priebus representerer etablissementet, representerer Bannon, som har blitt beskrevet som en rasist av demokratenes leder Nancy Pelosi, en mer aggressiv ideologisk fløy av Det hvite hus. Det var også Bannon som gikk lengst i sin ordbruk torsdag.

Bannon kalte torsdag media gjentatte ganger for «the opposition party,» et begrep han begynte å bruke i et intervju med The New York Times sist måned. Han refset «the corporist globalist media adamantly opposed to an economic nationalist agenda like Donald Trump has.» Bannon mente at medias framstilling av alt rundt Trumps arbeid var feil: «Hvis du ser på «the opposition party» og hvordan de framstiller kampanjen, hvordan de framstilte overgangen, og hvordan de framstiller administrasjonen, er det alltid feil.»

Bannon pekte under samtalen på tre sentrale satsinger i Donald Trumps politikk: (1) økonomisk nasjonalisme, (2) nasjonal sikkerhet og (3) «dekonstruksjon av den administrative staten». Prioritering nummer tre dreier seg om et system med skatter, reguleringer og handelsavtaler som presidenten og hans rådgivere tror hindrer økonomisk vekst og krenker personers uavhengighet, ifølge The Washington Post. Bannon snakket også varmt om at Trump stopper handelsavtalen TPP (Trans-Pacific Partnership), og beskrev det som et av de mest avgjørende øyeblikkene i moderne amerikansk historie. Les mer.

Det er første gang Bannon har blitt invitert til CPAC, noe han gjorde et poeng av i starten av intervjuet, da han takket Conservative Union-leder Matt Schlapp, som ledet samtalen, for å «endelig invitere meg til CPAC.» (Bannon og Breitbart har tidligere arrangert et arrangement kalt «The Uninvited» for de som ikke har fått invitasjon til CPAC.) Inkluderingen av Bannon, den mest innflytelsesrike rådgiveren i Det hvite hus, indikerer at konservatisme nå har kommet nærmere den radikale høyresiden, skriver The Independent. To sentrale skikkelser fra alt-right bevegelsen, Richard Spencer og Milo Yiannopoulos, ble likevel ekskludert fra arrangementet.

2. Endring av helsereform potensielt vanskelig å få igjennom i Representantenes hus

Helt siden medlemmer av Det republikanske partiet begynte på planen med å oppheve helseloven Affordable Care Act (ACA), populært kalt Obamacare, har Senatet blitt sett på som det største hinderet for å få loven opphevet. Likevel, etter uker med høylytte protester, opphetede «town hall»-møter og en rekke mer nedtonede samtaler med helsepersonell, pasienter og sykehusledere i distriktene, har det i økende grad vist seg at det vil kunne by på utfordringer å nå flertall for opphevelsen av Obamacare i Huset. Indre uenighet i Det republikanske partiet angående om man skal gå for en «repeal» eller «repair» er ofte diskutert. De mest konservative medlemmene ønsker en rask oppheving av Obacamare, mens andre republikanere er mer interesserte i å ta tiden til hjelp og introdusere en mer grundig erstatning.

Meningsmålinger viser økende entusiasme for helseloven; en undersøkelse gjort av Pew Research Center av mer enn 1500 voksne, offentliggjort torsdag, viste at 54 prosent støttet Affordable Care Act, mens 43 prosent ikke støttet den. Det er en markant endring fra tallene i en desembermåling som viste at 48 prosent støttet helseloven og 47 prosent ikke støttet den. For republikanere i vippedistriktene i California, New Jersey, New York og andre stater, kan dette være vanskelig å takle: Disse medlemmene trenger støtte både fra kjernevelgere som hater loven og uavhengige og velgere på vippen som nylig har gitt den støtte.

Selv om det fortsatt er sannsynlig at de 218 stemmene som trengs i Huset for å få opphevelsen på plass vil nås, er det ikke lenger en sjarmøretappe for republikanerne. Noen republikanere prøver å holde en lav profil i sitt hjemmedistriktet, som Darrel Issa (R-California) og Martha McSally (R-Arizona), for å unngå presset rundt helselovdiskusjonen. Andre, som Greg Walden (R-Oregon), har valgt en pragmatisk tilnærming og referert til at han ønsker å «reparere» loven heller enn å oppheve den. Les mer.

3. Trump diskuterer produksjonsarbeidsplasser med amerikanske direktører

I møte med 24 direktører fra noen av USAs største selskaper gjentok Trump torsdag et av sine mest sentrale punkter fra valgkampen, nemlig hans ønske om å «bringe millioner av jobber tilbake til USA.» En plan for hvordan dette skal gjennomføres ble ikke lagt frem, men Trump nevnte at USAs gjeldende avtaler har utelukkende negative konsekvenser for produksjonsarbeidsplasser i landet. Han pekte blant annet på at USA har mistet en tredjedel av sine produksjonsarbeidsplasser siden de inngikk NAFTA-avtalen i 1994, og at 70.000 fabrikker har blitt lagt ned i USA siden Kina ble med i WTO (Verdens handelsorganisasjon) for 16 år siden. Ifølge Bureau of Labor Statistics, et forvaltningsorgan under det amerikanske føderale Arbeidsdepartementet, er tallet derimot 56.000. Eksperter peker på lavere lønninger, automatisering, utenlandsk konkurranse og andre faktorer som forklaring på fallet i amerikanske produksjonsarbeidsplasser.

I løpet av hans første måned som president har Trump presset en rekke amerikanske selskaper til å ikke flytte jobber ut av USA, men han har enda ikke introdusert lovgivning for å takle de store økonomiske utfordringene som var sentrale i hans valgkampanje. Trump har lovet å introdusere en rekke forslag som han sier vil kunne ha en positiv effekt for amerikanske selskaper, inkludert en endring av skattekoden og en infrastrukturpakke som var en del av hans valgkampanje. En viktig del av dette er den republikansk-støttede innføringen av en grenseskatt på 20 prosent som skal straffe selskaper som importerer utenlandskproduserte samt belønne selskaper som eksporterer amerikanskproduserte produkter gjennom skattefradrag. Flere av direktørene Trump møtte torsdag var positive til den foreslåtte grenseskatten. En koalisjon som er imot endringen, kalt Americans for Affordable Products, bestående av flere store detaljhandelselskaper, peker derimot på at grenseskatten vil «øke prisen på essensielle produkter for hardtarbeidende familier.» De estimerer at endringen vil føre til at amerikanere må betale 1700$ mer for de mest essensielle varer årlig. Les mer her og her

DAGENS LESESTOFF

«Republican Health Plans Have Winners and Losers, Just Like Obamacare» av Anna Maria Barry-Jester (FiveThirtyEight): «Last week, Republican members of the House put forward the outline of a replacement plan for the Affordable Care Act, President Barack Obama’s signature health care bill. The ACA was decried by Republicans as an unmitigated financial disaster and touted by Democrats as a resounding success at providing coverage to the uninsured. But like any health policy, it required tradeoffs, and the Republican plans to replace the ACA are no different.» Les mer.

«Bannon: Trump administration is in unending battle for ‘deconstruction of the administrative state» av Phillip Rucker (The Washington Post): «Stephen K. Bannon, President Trump’s reclusive chief strategist and the intellectual force behind his nationalist agenda, said Thursday that the new administration is locked in an unending battle against the media and other globalist forces to “deconstruct” an outdated system of governance.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk. Skaffet deg boka Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp enda?