Morgenkaffen fredag 17. februar: Trump nominerer Alexander Acosta til ny arbeidsminister

God morgen! Det er fredag 17. februar, Trump har nominert Alexander Acosta til ny arbeidsminister, og Mor­gen­kaffen er servert.

«In one day, we’ve gone from a fast-food chain C.E.O. who routinely violates labor law to a public servant with experience enforcing it.»

Leder av USAs faglige landsorganisasjon AFL-CIOs, Richard Trumka, om byttet av arbeidsminister.

DAGENS

1. Trump nominerer Alexander Acosta til ny arbeidsminister

Etter at Trumps skandalebefengte førstevalg som arbeidsminister, Andrew Puzder, onsdag annonserte at han trakk sitt kandidatur om å bli USAs neste arbeidsminister, offentliggjorde Trump torsdag at han har utnevnt juristen Alexander Acosta til å fylle vervet. Acosta, som i dag er dekan ved Florida International University College of Law, er den første latinamerikaneren Trump har utnevnt i sin regjering.

Han blir sett på som en mer typisk del av etablissementet enn mange av Trumps andre utnevnelser, og CVen hans består av det som kan beskrives som en relativt vanlig vei til å nå toppen av det føderale byråkratiet. Han utdannet seg ved Harvard University og Harward Law School og har jobbet ved U.S. Court of Appeals, justisdepartementets avdeling for borgerrettigheter og i Kirkland & Ellis – et Washington-basert advokatfirma. Acosta har også vært statsadvokat i Floridas sørlige distrikt samt sittet i styret til National Labour Relations Board, et uavhengig statlig organ med ansvar for amerikansk arbeidsmiljølov – en stilling han ble utnevnt til av George W. Bush. Til sammen har Acosta tidligere fylt hele tre presidentutnevnte stillinger som krevde flertall i Senatet. Det er forventet at hans erfaring vil gjøre det relativt problemfritt å få Senatets godkjenning også denne gangen, selv om han ikke er feilfri.

Valget av Acosta, en tradisjonell republikansk konservativ, er sett på som et tegn at Trump-administrasjonen nå må ta mer hensyn til arbeideres rettigheter enn først planlagt. Trumps førstevalg til stillingen, Puzder, var tydelig i sin motstand mot overtidsbetaling, øking av minstelønn og snakket til og med om roboters overlegenhet overfor mennesker som arbeidere. Les mer.

2. Trump planlegger å granske amerikanske etterretningsorganisasjoner etter lekkasjer

I kjølvannet av lekkasjene fra amerikanske etterretningstjenester om at Trump-ansatte under valgkampen skal ha hatt kontakt med russisk etterretning – har presidenten nå planer om å opprette en gruppe som skal granske de amerikanske etterretningsbyråene. I stedet for å starte en etterforskning av innholdet i etterretningsrapportene – som beskriver jevnlig kontakt mellom Trump-ansatte og russisk etterretning, har Trump karakterisert lekkasjene som «ulovlige» og «uamerikanske» og referert til medias dekning av saken som «fake news.» Under en opphetet pressekonferanse torsdag, der han gikk hardt ut mot pressen, uttalte Trump blant annet at «the leaks are real but the news are fake.» Amerikanske etterretningsansatte frykter at Trumps tiltak vil kunne begrense etterringstjenestenes selvstendighet samt flyten av informasjon som motstrider presidentens verdensbilde.

Ifølge kilder vil Stephen A. Feinberg potensielt lede granskingen, noe som har blitt møtt med sterk motstand blant etterretningsansatte, som allerede har blitt kraftig kritisert av Trump under valgkampen og siden han ble president. Feinberg, som er en av grunnleggerne av Cerberus Capital Management – et av de største investeringsselskapene innen aktiv eierkapital i USA, har avvist å kommentere saken, men har fortalt aksjonærene i selskapet at han er i diskusjon med Trump-administrasjonen. Han er allerede medlem av Trumps økonomiske rådgiverteam og har nære bånd til Stephen Bannon – Trumps sjefstrateg, og Jared Kushner – Trumps svigersønn og rådgiver. Å bringe Feinberg inn i administrasjonen for å utføre granskingen blir sett på som en måte for Det hvite hus å få en Trump-lojalist inn i et miljø de er mistenksomme til. Høytstående tjenestemenn i etterretningsmiljøet frykter derimot at Trump-administrasjonen planlegger å plassere Feinberg i en sentral posisjon i USAs etterretningstjenester. Les mer.

3. Trump signerer lovforslag som opphever Obama-administrasjonens regulering av kullselskapers avfallsdumping

Donald Trump godkjente torsdag et lovforslag som opphever Office of Surface Mining’s Stream Protection Rule, en regulering innført av Obama-administrasjonen med mål om å beskytte vannveier fra avfallsdumping utført av kullindustrien. Dette er det andre lovforslaget Trump signerer som kansellerer miljøreguleringer fra Obamas presidentperiode. Det andre er et lovforslag signert tirsdag, som opphever en anti-korrupsjons lov som ville gjort energiselskaper pliktige til å oppgi betalinger til utenlandske regjeringer. Både Huset og Senatet godkjente omgjøringene gjennom den sjelden brukte Congressional Review Act, som lar lovgivere oppheve enhver regulering som Obama-administrasjonen innførte fra juni fram til hans siste dag som president. Det republikanske partiet har brukt loven til å oppheve reguleringer de anser som en byrde for økonomisk vekst og business.

Reguleringen som ble opphevet torsdag, var en av Obama-administrasjonens mest kontroversielle miljøreguleringer. Kullindustrien har uttalt at den ville vært dyr å gjennomføre og ført til oppsigelser i sektoren – som allerede lider grunnet markedsdrevet nedgang i etterspørselen etter kull. Da Trump signerte lovforslaget, var han tydelig på at dette måtte gjøres noe med:«Another terrible job killing rule…This is a major threat to your jobs and we’re going to get rid of this threat.»

Miljøaktivister, som støttet Obama-administrasjonens regulering, har kritisert Det republikanske partiet for å oppheve miljøreguleringer og å bruke jobbskaping som argument, mens de gjør lite for å hjelpe arbeidsledige i områder med kullgruvedrift. Senator Maria Cantwell (D-Washington) sa da lovforslaget ble debattert: «If you want to help miners, then come address their health and safety and their pension program.» Les mer.

DAGENS LESESTOFF

«Sitater fra Trumps kaotiske pressekonferanse» av Carl Fredrik Straumsheim (AmerikanskPolitikk): «President Donald Trumps pressekonferense torsdag ettermiddag var et fyrverkeri av frustrasjon. Her er Trump med egne ord.» Les mer.

«Harward says no to national security advisor role» av Sciutto, J., Browne, R. og Tapper, J. (CNN): «Since retiring, I have the opportunity to address financial and family issues that would have been challenging in this position,…Like all service members understand, and live, this job requires 24 hours a day, 7 days a week focus and commitment to do it right. I currently could not make that commitment. My thoughts and prayers are with those that carry such heavy burdens and responsibility for taking care of our country’s national security concerns. God bless this great country of ours.» Les mer.

«Flynn in FBI interview denied discussing sanctions with Russian ambassador» av Horwitz, S. og Entous, A. (Kilde): «The Jan. 24 interview potentially puts Flynn in legal jeopardy. Lying to the FBI is a felony offense. But several officials said it is unclear whether prosecutors would attempt to bring a case, in part because Flynn may parse the definition of the word sanctions.» He also followed his denial to the FBI by saying he couldn’t recall all of the conversation, officials said.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk. Skaffet deg boka Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp enda?

Mastergrad i globalisering, politikk og kultur fra NTNU. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2017.

Ingen kommentarer