Morgenkaffen torsdag 16. februar: Trekker nominasjonen av ny arbeidsminister

God morgen! Det er torsdag 15. februar, skandalebefengte Andrew Puzder blir ikke arbeidsminister likevel, og Mor­gen­kaffen er servert.

«It’s not like these people wear badges that say, `I’m a Russian intelligence officer.´»

Tidligere leder for Trumps kampanje Paul Manafort nekter for å bevisst ha hatt kontakt med russisk etterretning i løpet av valgkampen.

DAGENS

1. Trekker nominasjonen av Puzder

Trump-administrasjonen har trukket nominasjonen av Andrew Puzder som ny arbeidsminister. Onsdag kveld norsk tid kom Pudzer med følgende uttalelse: «While I won’t be serving in the administration, I fully support the president and his highly qualified team.»

Bakgrunnen er usikkerhet i hvorvidt han ville ha den nødvendige støtten i Senatet for å bli godkjent. Da det ikke var ventet at noen demokrater ville stemme for godkjenningen, kunne Pudzer bare miste to republikanske stemmer. Ifølge sentrale kilder i det republikanske partiet ville minst fire, og muligens så mange som tolv, av de 52 republikanske senatorene stemme mot Pudzer i innsettelseshøringen som var satt til torsdag.

Pudzer, som er administrerende direktør i fast food-kjeden CKE (Hardee’s, Carl’s Jr.), har vært en kontroversiell kandidat siden nominasjonen i desember. Senator og minoritetsleder Chuck Schumer (D-New York) uttalte onsdag at Pudzer var det verst tenkelige valget som arbeidsminister:

«He does not belong anywhere near the Labor Department, let alone at the head of it. Puzder’s disdain for the American worker, the very people he would be responsible for protecting, is second to none.»

Blant de første som viste motstand da nominasjonen ble kunngjort var arbeidere på Pudzers egne restauranter, med klager på blant annet dårlige lønns- og arbeidsvilkår og seksuell trakassering. Nylig innrømmet han også at han i flere år hadde en ulovlig innvandrer som hushjelp som han attpåtil betalte svart.

Flere av Trumps ministerkandidater har vært kontroversielle med jevne avstemninger i Senatet, men Pudzer er den første som trekker sin nominasjon. For demokratene er dette en viktig seier. Trumps regjering er enda ikke fulltallig, en måned etter at presidenten inntok Det hvite hus. Les mer.

2. Trump åpner for alternative løsninger i Israel-Palestina-konflikten

Det var tilsynelatende god stemning i det første møtet mellom president Trump og Israels statsminister Benjamin Netanyahu onsdag. Under Obama-administrasjonen var forholdet mellom de to statene anspent. Både Trump og Netanyahu har signalisert ønsker om å forbedre og styrke relasjonen. Samtidig har Trump moderert flere av sine tidligere uttalelser om betingelsesløs støtte av Israel.

På pressekonferansen brøt Trump med langvarig amerikansk politikk om tostatsløsning i konflikten mellom Israel og Palestina. Han uttalte at han kan leve med både én og to stater på Vestbredden så lenge begge parter er fornøyde. Uttalelsen har vakt sterk kritikk både fra FNs generalsekretær Antonio Guterres og Palestinas president Mahmoud Abbas som holder fast på at en tostatsløsning er det eneste alternativet for fred.

På spørsmål om de omstridte bosetningene på Vestbredden ba Trump Netanyahu om å holde igjen på utbyggingen. Dette var en hardere linje enn forventet. Under valgkampen oppmuntret nemlig Trump Israel om å fortsette utbyggingen. Videre understreket Trump at arbeidet for fred måtte innebære kompromiss fra både Israel og Palestina. Les mer.

3. NATO-ultimatum fra forsvarsministeren

Under et møte med forsvarsministerne i NATO i Brussel gav forsvarsminister Jim Mattis en advarsel om at USAs forpliktelser til NATO avhenger av andre medlemslands økonomiske bidrag. Ujevn kostnadsbyrde har tynget alliansen i årevis.

«If your nations do not want to see America moderate its commitment to this alliance, each of your capitals needs to show support for our common defense,» uttalte forsvarsministeren på pressekonferansen onsdag.

Det såkalte gratispassasjerproblemet har ført til at de europeiske allierte har kunnet nyte godt av amerikanske sikkerhetsgarantier uten å påta seg en proporsjonal andel av kostnadene. Bare fem av de 28 medlemslandene møtte i 2016 forpliktelsen om å bruke 2 % av BNP til militære utgifter. Dette er kjernen i Trump-administrasjonens kritikk av forsvarsalliansen og forrige måneds uttalelser om at alliansen var utgått på dato. Likevel var Mattis’ besøk til hovedkvarteret en forsikring om at det transatlantiske samarbeidet fremdeles vil være svært viktig for USA også i fremtiden. Visepresident Mike Pence skal møte generalsekretær Jens Stoltenberg senere denne uken. Det er forventet at spørsmålet om kostnadsfordeling vil være sentralt også da. Les mer.

ANDRE SAKER

  • Viseadmiral Robert Harward ser ut til å bli ny nasjonal sikkerhetsrådgiver. Ifølge kilder til Reuters har han fått tilbud om stillingen, men dette er ikke bekreftet av Det hvite hus. Harward blir ansett som et trygt og stabiliserende valg etter de siste dagers kaos rundt Michael Flynns avgang. Les mer.

DAGENS LESESTOFF

«Will Obamacare Really Go Under the Knife?» av Robert Draper (NY Times): «Bashing Obamacare instantly became a winning Republican message — an indictment of its polarizing namesake, of big-spending Democrats and of the boogeyman of creeping socialism all rolled into one.» Les mer.

«The Laws of Gravity Catch Up to Trump» av Jeff Greenfield (Politico): «The dispersion of power within the federal government all but ensures that there are limits even to the considerable reach of presidential power; and that’s especially true when a chief executive seems to overreach.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk. Skaffet deg boka Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp enda?