God morgen! Det er onsdag 15. februar, Michael Flynns avgang skaper debatt, det skal snart velges ny leder i demokratenes nasjonale komité (DNC) og Morgenkaffen er servert.

«General Flynn’s resignation is a troubling indication of the dysfunction of the current national security apparatus.»

Senator John McCain (R-Arizona) om Michael Flynns avgang.

DAGENS

1. Michael Flynns avgang skaper debatt om Trump-administrasjonens forbindelser med Russland

Natt til tirsdag trakk Michael Flynn seg fra stillingen som Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver etter at det kom fram at han hadde ført deler av administrasjonen bak lyset, blant annet visepresident Mike Pence, om hans samtaler med den russiske ambassadøren til USA før innsettelsen. Senator Elizabeth Warren (D-Massachusets) reagerte slik:

“This. Is. Not. Normal. @realDonaldTrump owes Americans a full account of his Admin’s dealings with Russia, both before & after the election.”

”Congress must pull its head out of the sand and launch a real, bipartisan, transparent inquiry into Russia. Our natl security is at stake.”

Også Senatets minoritetsleder Chuck Schumer (D-New York) tok til Twitter ved å stille en rekke ubesvarte spørsmål. Samtidig er stillheten i Representantenes hus, og republikanernes manglende vilje/ønske til å komme til bunns i dette, ganske bemerkelsesverdig. Det kan virke som om partilojalitet trumfer det mange ser på som grunnleggende nasjonale sikkerhetshensyn – i alle fall enn så lenge.

2. Valget av ny leder i Det demokratiske partiets nasjonale komité (DNC) tilspisser seg etter forrige ukes kontrovers rundt Tom Perez sin oppsiktsvekkende uttalelse om en «fikset» nominasjonskamp.

Etter DNCs e-mail-lekkasjer i 2016, der det kom fram at det demokratiske lederskapet hadde favorisert Hillary Clinton framfor Bernie Sanders i fjorårets demokratiske nominasjonskamp, gikk Debbie Wasseman Schultz av som leder av DNC. Donna Brazile tok da over midlertidig. Nå skal imidlertid en ny leder velges. Tidligere arbeidsminister Tom Perez og kongressmann Keith Ellison er de to mest sannsynlige kandidatene.

Perez har i de siste dagene blitt kritisert som følge av en oppsiktsvekkende uttalelse han kom med forrige uke. Flere kommentatorer og journalister har rapportert at hver eneste kandidat til rollen som DNC-leder har påstått at det demokratiske nominasjonskampen i 2016 ikke var ”fikset”. Det var derfor overraskende at Perez, sett på som etablissementets mest ønskelige kandidat, uttalte seg om akkurat dette forrige uke:

”We heard loudly and clearly yesterday from Bernie supporters that the process was rigged and it was. And you’ve got to be honest about it. That’s why we need a chair who is transparent.”

Akkurat hva som ligger i begrepet ”rigged”, i hvor stor grad den første påstanden stemmer og hvorvidt dette eventuelt var avgjørende for utfallet av nominasjonskampen er det langt fra enighet om i den demokratiske leiren. Uttalelsen kom uansett som et sjokk på mange – Perez ga nemlig støtteerklæring til Hillary Clinton i nominasjonskampen og har nå fått støtte fra sentrale deler av Det demokratiske partiet (blant annet ga tidligere visepresident Joe Biden offentlig støtteerklæring til Perez for rundt to uker siden). Det var derfor mindre overraskende, men like fullt oppsiktsvekkende, at Perez innen et døgn gikk tilbake på uttalelsen sin på Twitter:

”I have been asked by friends about a quote and want to be clear about what I said and that I misspoke.”

”Hillary became our nominee fair and square, and she won more votes in the primary—and general—than her opponents.”

Perez sin hovedmotstander, Keith Ellison, har fått støtteerklæringer fra blant annet Bernie Sanders (I-Vermont), Elizabeth Warren (D-Massachusetts) John Lewis (D-Georgia, 5. distrikt), og representerer på mange måter den progressive, reformvillige fløyen av det demokratiske partiet. Også Chuck Schumer har gitt offentlig støtte til Ellison.

Forskjellen mellom Ellison og Perez er riktignok ikke stor nok til at blesten rundt valget har tatt av – stillingen er heller ikke fullstendig avgjørende for Det demokratiske partiets framtid. Samtidig er valget av DNC-leder en klar og tydelig indikator på hvilken retning partiet kan bevege seg i fram mot 2018, 2020 og i åra etter det. Sanders-tilhengerne på den progressive fløyen av partiet vil nok ikke være tilfredsstilte med Tom Perez som DNCs leder.

I selve valget skal 447 demokratiske ”insiders” (partimedlemmer) avgjøre. Med 224 stemmer er altså plassen sikret. Perez’ kampanje rapporterte i går at de allerede har ”sikret” 180 av disse. Valget av ny leder skjer helgen 23. – 26. februar. Les mer her.

3. Republikanere møter økt misnøye og kritikk på ‘town halls’ flere steder over hele landet

Den siste uken har flere lokale velgermøter (såkalte ’town halls’) endt med både protest og frustrasjon. Mange er bekymret for sin fremtid, særlig med tanke på den eventuelle tilbakeføringen av ACA (the Affordable Care Act, bedre kjent som Obamacare). CNN kunne for noen dager siden rapportere om flere ulike protester, blant annet i Utah og i Tennessee. ”Do your job!”, ropte en mengde velgere til Jason Chaffetz (R-Utah, 3. distrikt) på et lokalt møte forrige uke.

Som et resultat av liknende tilstander på flere lokale møter de siste dagene har Paul Ryan tatt til orde for økt sikkerhet på alle republikanske ”town hall”-møter. Les mer her.

DAGENS LESESTOFF

«Trump-kampanjen hadde jevn kontakt med Russland» av Carl Fredrik Straumsheim (AmerikanskPolitikk.no): «Valgkampmedarbeidere for President Donald Trump hadde gjentatt kontakt med kilder innen russisk etterrettning i løpet av 2016, melder The New York Times.» Les mer.

”Trump’s counter-jihad” av Zack Beauchamp (Vox): ”Senior strategist Steve Bannon is a devotee of Gaffney’s ideas, as are National Security Adviser Michael Flynn, Attorney General Jeff Sessions, and CIA Director Mike Pompeo. Trump’s political adviser, Kellyanne Conway, has done polling for Gaffney designed to illustrate the scale of the threat Muslims pose to America. And Trump himself has said things that sound like they could have been ripped from counter-jihadist literature.” Les mer.

”As tensions rise steve bannon and isis get closer to their common goal civilizational war” av Murtaza Hussain (TheIntercept): ”There are striking parallels between Bannon’s worldview and the perspective of terrorist groups like the Islamic State, which see the world divided in similarly binary terms — hence their reported enthusiasm for the executive order that Bannon helped author.” Les mer. 

Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk. Skaffet deg boka Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp enda?

Studerer Internasjonale Studier ved Universitetet i Oslo. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2017.

Ingen kommentarer