God morgen! Det er mandag 13. februar, Trump er satt på sin første utenrikspolitiske prøve, og Mor­gen­kaffen er servert.

«We have a president who is delusional in many respects, a pathological liar.”

Senator Bernie Sanders (I-Vermont) til Washongton Post.

DAGENS

1. Testrakett fra Nord-Korea setter Trump på sin første utenrikspolitiske prøve.

Nord-Korea skjøt lørdag kveld (lokaltid) opp en ballistisk missil som landet i Japanhavet. Oppskytningen skjedde under den japanske statsministern Shinzo Abes statsbesøk i USA. I en felles pressekonferanse fordømte Abe rakettangrepet mens Trump var mer varsom i sin respons: «Thank you very much, Mr. Prime Minister. I just want everybody to understand and fully know that the United States of America stands behind Japan, its great ally, one hundred percent. Thank you.» Støtte til andre allierte i regionen, som Sør-Korea, ble uttrykt i en senere uttalelse fra administrasjonen.

Nord-Koreas testrakett kan anses som en indirekte utfordring til Trump, som under valgkampen lovet en tøff linje mot Nord-Korea. En slik provokasjon kommer ikke uventet på Trump-administrasjonen, og det vurderes nå ulike tilsvar med siktemål om å unngå en eskalering av situasjonen.

Hva gjelder USAs allianse med Japan har Trump har tidligere truet med å foreta drastiske kutt i amerikansk assistanse til Japan, og det har lenge vært usikkerhet omkring hvorvidt de økonomiske og militære båndene mellom de to landene vil videreføres. Trump har både snakket om økt proteksjonisme i handel, og hans tilbaketrekking av handelsavtalen TPP kan potensielt gi Kina en boost i regionen. Abe har derfor vært på offensiven for å utvikle et nært forhold til presidenten, og helgens diplomatiske samtaler synes å bekrefte en fortsatt sterk allianse. Les mer

2. Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver i hardt vær

Micheal Flynn, Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, kritiseres for å angivelig ha diskutert amerikanske sanksjoner mot Russland med Russlands ambassadør til USA før Trumps innsettelse. Flynn skal ha oppfordret Moskva til å vise tilbakeholdenhet i deres tilsvar til sanksjonene som ble iverksatt av Obama-administrasjonen. Det hvite hus’ mangel på kommentar holder usikkerheten om Flynns fremtid i administrasjonen i live. Det er likevel usikkert om Trump vil kritisere en av sine nærmeste, da det kan fremstilles som om Trump gir etter for press fra media og kritiske demokrater.

Nancy Pelosi (D-California, 12. distrikt) er blant flere demokrater som oppfordrer Trump til å suspendere og tilbakekalle Flynns sikkerhetsklarering. Les mer.

 3. Republikanernes plan for opphevelse av ACA og ny skattereform kan ende i juridisk blindvei

Republikanernes strategi for en rask opphevelse av Affordable Care Act (ACA) også kjent som Obamacare, og foreslåtte skattereformer kan vise seg å ende i en juridisk blindvei. For å unngå at både opphevelsen av ACA og ny skattereform ender i ”filibusters” har republikanerne en plan om en ”reconciliation process” for å få vedtatt begge forslagene.

For å gjennomføre en slik plan må kongressen vedta statsbudsjettet for både 2017 og 2018 det samme året. (Dette vil i så fall skje for første gang i kongressens budsjettprosess, som forøvrig er 43 år gammel). 2017 budsjettet vil måtte inkludere instruksjoner for avstemming som opphever ACA, mens 2018 budsjettet som vedtas i mai/juni må inkludere instruksjoner som resulterer i at en republikansk skattereform vedtas.

Ved første øyecast synes dette gjennomførbart etter valget, gitt republikanernes kontroll i Huset og Senatet. Kongressen vedtok et budsjettforslag i januar 2017, men de store ulikhetene blant tepublikanerne angående hva som skal oppheves i ACA, og eventuelt hva det skal erstattes med gjør det lite sannsynlig at instruksjoner kan fremsettes snarlig. Utfordringen for republikanerne er at instruksjoner om opphevelse av ACA kun beskyttes mot ”filibusters” frem til 2018-budsjettet vedtas. Kongressen har altså bare noen måneder, fremfor vanligvis ett år, på å vurdere en ny budsjettprosess. Om instruksjonsprosessen ikke går igjennom risikerer de å møte en demokratisk ”filibuster” på opphevelsen av ACA, som har store muligheter for å lykkes. Les mer.

Andre saker

Trump-administrasjonen vurderer ulike tiltak for å gjennomføre presidentens innreiseforbud, etter at ankedomstolen vedtok å opprettholde opphevelsen. Nye forslag forventes å offentliggjøres tidlig denne uken. Les mer.

Trump tar i dag imot Canadas statsminister Justin Trudeau. I motsetning til Trump er Trudeau både en støttespiller for TPP-avtalen, og har tatt i mot flyktninger fra Midtøsten.

DAGENS LESESTOFF

«Trump’s Economic Cabinet Is Mostly Bare. This Man Fills the Void.» av Kate Kelly (New York Times): «A few weeks after the election, Gary Cohn, the president of Goldman Sachs, was summoned to Trump Tower for a discussion about the economy. It would be the first of many such meetings with President-elect Donald J. Trump.» Les mer.

«Stephen Miller Is a ‘True Believer’ Behind Core Trump Policies» av Glenn Thrush, Jennifer Steinhauer (New York Times): «Staff members on Capitol Hill recall Stephen Miller, the 31-year-old White House adviser behind many of President Trump’s most contentious executive orders, as the guy from Jeff Sessions’s office who made their inboxes cry for mercy.» Les mer.

«Kellyanne Conway’s dangerous game» av Tara Palmeri (Politico): «The president’s counselor is taking chances now in the hopes of a high-profile payoff down the line. Les mer. 


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk. Skaffet deg boka Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp enda?

Utdannet statsviter ved Universitet i Oslo. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2017.

Ingen kommentarer