Morgenkaffen torsdag 9. februar: Sessions godkjent som ny justisminister

God morgen! Det er torsdag 9. februar, Senatet har godkjent Jeff Sessions som ny justisminister, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I urge you to consider carefully Mr. Sessions’ conduct in these matters. Such a review, I believe, raises serious questions about his commitment to the protection of the voting rights of all American citizens and consequently his fair and unbiased judgment regarding this fundamental right.»

Borgerrettsaktivist Coretta Scott King i brevet fra 1986 som senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) ble nektet å sitere i senatsdebatten om Sessions.

DAGENS

1. Jeff Sessions godkjent som justisminister

Onsdag kveld ble senator Jeff Sessions (R-Alabama) godkjent som justisminister i Senatet. Som ventet stemte alle de republikanske senatorene for utnevnelsen. Senator Joe Manchin (D-West Virginia) var den eneste demokraten som stemte ja, og dermed endte avstemningen 52-47. Les mer om Sessions her.

Debatten i forkant av avstemningen var tidvis svært opphetet. Sessions er kjent som en meget konservativ senator i saker som immigrasjon, abort, borgerrettigheter og strafferett. I løpet av debatten stilte blant andre senator Heidi Heitkamp (D-North Dakota) spørsmål ved hans evne til å være en uavhengig leder av Justisdepartementet (Sessions var den første senatoren som støttet Trumps presidentkandidatur).

Anklager om rasistiske holdninger til stemmerett førte i 1986 til at Sessions ikke ble godkjent som føderal dommer i Alabama. Disse anklagene fikk stor oppmerksomhet da senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) ble avbrutt og nektet videre deltakelse i debatten under sitt innlegg tirsdag. Den uvanlige avgjørelsen ble initiert av majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) som et brudd på forbudet mot å kritisere en annen senator. Dette har imidlertid ført til at brevet Warren siterte og budskapet hennes har blitt hyppig delt på sosiale medier det siste døgnet.

En av de største arbeidsoppgavene som møter Sessions er forsvaret av presidentordren som forbyr innreise av flyktninger og reisende fra sju land med muslimsk majoritetsbefolkning. Det blir nå opp til Alabama-guvernør Robert Bentley (R) å utnevne en erstatter for Sessions i Senatet. Les mer.

2. Sentrale republikanere ønsker å oppheve Obamacare i løpet av mars

Skroting av Obamas helsereform var et av Trumps sentrale valgløfter. I et intervju med Fox News søndag uttalte presidenten at erstatningen «something terrific» trolig ikke ville være klar før 2018. Senator Mike Lee (R-Utah) mener derimot at opphevelsen må skje i løpet av få måneder før man deretter kan begynne å se fremover. Ønsket om en rask avgjørelse ble også fremmet av senator Ted Cruz (R-Texas) under en CNN-debatt mot Bernie Sanders (I-Vermont) tirsdag.

Det republikanske partiet er internt splittet over spørsmålet om hvorvidt en erstatning må foreligge samtidig som helsereformen blir opphevet. I følge The Hill har republikanere i Representantenes hus samarbeidet med budsjettkontoret i Kongressen (CBO) for å utarbeide et alternativ til Obamacare. Speaker Paul Ryan (R-Wisconsin) uttalte onsdag at han håper at Huset vedtar opphevelse innen utgangen av første kvartal 2017. Dette er altså et langt mer ambisiøst tidsperspektiv enn tidligere skissert av Trump. Les mer.

3. Immigrasjonsdebatten fortsetter

Ingenting tyder på at siste ord er sagt i debatten om president Donald Trumps kontroversielle innreiseforbud. Forrige ukes blokkering av presidentordren ble anket inn til en føderal domstol i California av Justisdepartementet. Ankedomstolen har behandlet saken denne uken. I løpet av de muntlige høringene har både støttespillere og motstandere av ordren blitt hardt presset. Advokat August Flentje, som representerer Justisdepartementet, ble grillet om hvorvidt det er innenfor presidentens utøvende makt å utstede et slikt forbud. Motstander Noah Purcell, Solicitor General i delstaten Washington, ble bedt om å bevise hvordan innreiseforbudet er diskriminerende mot muslimer.

Trump benyttet onsdag alternative fora til å forsvare presidentordren. På en politikonferanse i Washington D.C. leste presidenten opp deler av immigrasjonsloven som er brukt som juridisk grunnlag for innreiseforbudet. Loven er, i følge Trump selv, skrevet så klart og vakkert at selv en dårlig high school-student vil forstå den. Presidentens valg til høyesterettsdommer Neil Gorsuch har imidlertid beskrevet Twitter-angrepene mot den dømmende makt som «nedslående». Det er senator Richard Blumenthal (D-Connecticut) som sier at Gorsuch skal ha kommet med uttalelsen i en samtale dem imellom.

Endelig kjennelse fra ankedomstolen ventes i løpet av uken. Saken vil trolig fortsette gjennom rettssystemet uavhengig av hvilken side som får medhold. Les mer.

Parallelt med rettssaken i California har senator Tom Cotton (R-Arkansas) lagt fram et lovforslag med formål om å redusere antall visum og «green cards» som blir utstedt. Etter den mye omtalte presidentordren er dette et nytt steg i retning av å utøve Trumps valgløfter. Dersom den blir vedtatt er loven antatt å halvere antall lovlige innvandrere i løpet av et tiår.

DAGENS LESESTOFF

«Can Trump Break the Democrats’ Grip on the Union Movement?» av Rich Yeselson (Politico Magazine): «Since the New Deal, organized labor and most of its membership have aligned with the Democratic Party and donated heavily to Democratic candidates. But the inchoate coalition between Trump and the building trades speaks to long-standing divides within labor by occupation, race and gender—divides that Trump has the opportunity to cleave wide open, to his political benefit.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk. Skaffet deg boka Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp enda?