God morgen! Det er onsdag 7. desember, visepresident Joe Biden hinter om mulig presidentkandidatur i 2020, og morgenkaffen er servert.

“I’m not committing to not running.”

Visepresident Joe Biden på spørsmål om han seriøst vurderer å stille som president i 2020.

NYHETER

Biden hinter om mulig presidentkandidatur i 2020. Senatet vedtok tirsdag å endre navn på en lov om kreftbehandling til ære for visepresident Joe Bidens avdøde sønn Beau Biden. Visepresidenten var da selv til stede i senatet, hvor han fikk spørsmål om hvorvidt han kommer til å stille til valg igjen. I spøkefull tone sa han at han ville være en kandidat i presidentvalget i 2020. På et videre spørsmål om utsagnet var seriøst ment svarte visepresidenten at han i det minste ikke forplikter seg til å ikke stille. Les mer. 

Hvor sterkt man skal tolke Bidens utsagn er vanskelig å si. Visepresidenten er kjent som en spøkefugl. Noe de innvalgte senatorene (og deres familier) fikk merke under innsvergelsesseremonien i 2015. 

Trump vil kansellere avtale med Boeing. I en twittermelding tirsdag, gikk Donald Trump til angrep på de høye kostnadene knyttet til byggingen av to nye “AirForceOne”. Dette er flyene som den amerikanske presidenten benytter under sine reiser. Ifølge Trump kommer de nye flyene til å koste 4 millarder dollar. I tweeten avslutter han med at avtalen derfor bør kanselleres. Boeing stiller seg noe uforstående til Trumps utsagn, og hevder de etter avtalen kun får betalt 170 millioner dollar. Dette hindret likevel ikke at Boeing opplevde en solid nedgang på børsen i løpet av dagen. Les mer.

56% av velgerne mener at Trump bruker Twitter for mye. Trumps Boeing-kommentarer stiller seg i rekken av kontroversielle twittermeldinger som Trump har kommet med den siste tiden. Tidligere i uken har både Kina og bedrifter som flytter sin virksomhet ut av landet fått gjennomgå. Flere politikere har uttrykt at Trump bør roe ned twitterbruken. En meningsmåling viser at dette også gjelder velgerne. 56 prosent av de spurte mener at Donald Trump “tweeter” for mye. Dette er utrolig nok en nedgang fra sist måned, da 59 prosent ønsket at Trump skulle slette sin twitter-konto. Les mer.

Mike Flynn får kritikk for falske nyheter. Også Trumps fremtidige sikkerhetsrådgiver Mike Flynn får kritikk for sin twitterbruk. Søndag gikk 28 år gamle Edgar Welch inn i en pizzarestaurant i Washington DC med et skytevåpen. Tre skudd ble avfyrt, men ingen ble skadet. Bakgrunnen for angrepet var at Welch trodde pizzarestauranten var sentral i den såkalte “pizzagate”. En konspirasjonsteori om at Hillary Clinton og hennes allierte benytter en pizzarestaurant til menneskehandel, og holder barn fanget som sex-slaver. Konspirasjonen har blitt spredd på twitter, der i blant av Mike Flynns sønn. Selv har ikke Flynn omtalt “pizzagate”, men han har lenket til andre falske nyheter som anklager Clinton og hennes allierte for pedofili.

Nå som det kommer tydelig frem at det kan være fatale konsekvenser av å spre nyheter som ikke har rot i virkeligheten, mener flere at Flynn ikke er skikket til å inneha en sentral rolle i Trump-administrasjonen. Les mer. 

Miljøaktivister håper Al Gore kan omvende Donald Trump. Donald Trump har tidligere omtalt menneskeskapte klimaendringer som påfunn fra Kina for å stjele amerikanske arbeidsplasser. I det siste har det vært tegn til at Trump ikke er like bastant om tematikken. Mandag hadde Donald Trump et møte med tidligere visepresident Al Gore i Trump Tower i New York. Al Gore omtalte møtet som langt og svært produktivt. Miljøaktivister håper nå at møtet kan være med på å sørge for at Trump endrer sin holdning til klimaendringer.

Det er også knyttet håp om at Trumps datter Ivanka også kan bidra til at Trump tar en aktiv rolle i å bekjempe klimaendringene. Det rapporteres at klimaendringene er en tematikk som engasjerer henne, og at hun hadde et separat møte med Al Gore på mandag. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«We missed what was so effective about Donald Trump’s campaign speeches» av Mike Konczal (Vox): «He doesn’t discuss “the economy” and how it could work for all, he doesn’t talk about inequality, he doesn’t talk about automation and service work. He just declares that you will have a high-paying manufacturing job when he is president.»

«Trump’s GOP takeover begins «av Alex Isenstadt (Politico): «Some Trump allies are looking to take down Republicans who have been less than welcoming to the incoming president.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Studerer samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer