God morgen! Det er onsdag 30. november, aktivister kan juble i North Dakota, Trumps overgangsutvalg maner til ro om NAFTA og frihandel, og Mor­gen­kaffen er servert.

«One of the problems is many people tried to look at the Donald Trump phenomenon through the ideological lenses which had defined previous Republicans presidential nominating contests. Donald Trump is post-ideological. His movement transcends ideology.»

Fremtredende Trump-strateg Tony Fabrizio forklarer hvordan Trump gjentatte ganger motbeviste ekspertenes prognoser, under ettervalg-konferransen på Harvard University i helgen.

NYHETER

Obama stanser omstridt rør-utbygging. Etter måneder med protester og demonstrasjoner der særlig den amerikanske urbefolkningen har vært aktiv, stanser Obama-administrasjonen nå utbyggingen av Dakota Access Pipeline – en oljerør-ledning som etter planen skulle gå fra North Dakota til Illinois. Installasjonen ville krysset (og dermed potsensielt skadet) naturområder som både urbefolkningen og miljøaktivister mener bør fredes. Etter en massiv kampanje der tusenvis blant annet har teltet på området, har Obama nå nektet oljeselskapet byggerettigheter.

I konsekvens lesser Obama en bestridt beslutning over på president-elect Donald Trump. Trump har ved flere anledninger uttrykt støtte til utbyggingen, og vil fra 20. januar måtte avgjøre om den likevel skal få grønt lys. I et memorandum Trump-kampanjen pubiliserte i forrige uke heter det at Dakota Access Pipeline er «nødvendig for å sikre vår energi-portefølje.» Samtidig vil en omkamp utvilsomt skape nytt oppstyr. Rør-utbyggingen kan dermed bli en av de første hodepinene til USAs neste president. Les mer.

Trumps overgangsutvalg maner til ro om NAFTA og avfeier proteksjonisme. Mange har vært urolige for Trumps varslede angrep på frihandelsavtaler, og da særlig North American Free Trade Agreement (NAFTA) mellom USA, Canada og Mexico – en grunnpilar i de tre landenes økonomier. Nå sier Anthony Scaramucci, seniorrådgiver i Trumps overgangsutvalg at avtalen ikke er i fare og at han «tviler på at noen i administrasjonen, fra topp til bunn, er interessert i proteksjonisme. Vi skjønner konsekvensene og de økonomiske skadene dette ville medført.» At sistnevnte sees som en selvfølgelighet i Trump-leiren, er noe nytt. Les mer.

Obamas presidentskap roses av fersk statestikk. Det er tradisjon for å måle president-perioder statistisk, med før- og etter-tall, når en administrasjon skiftes ut med en annen. Førstemann ut er NBC News, som sammenligner januar 2009 med november 2016. Tallene forteller at Obama iløpet av sine to perioder nesten har halvvert arbeidsledigheten, sparket verdiskapingen tilbake i vekst, økt median-inntekten, og – ikke minst – gitt 20 millioner amerikanere helseforsikring. Imidlertid er USAs nasjonale gjeld nesten doblet. Utredninger som denne vil bli viktige brikker når Obamas ettermæle skal formes. Les mer.

Trump kritiserer Kina i ny Twitter-storm. Igår skrev vi om oppstyret rundt Trumps telefonsamtale med Taiwans president, som bryter med diplomatisk kotyme av 37 år. Etter hard kritikk og kinesisk protest, svarte Trump på Twitter:

Det er liten tvil om at det amerikanske Utenriksdepartementet vil ha nok å rå med i tiden fremover.

Les AmPols ferske utgave av Valgsnacks servert av Jon Henrik Gilhuus her!

DAGENS ARTIKLER

«The Long Fall of Taiwan» av Isaac Stone Fish (The Atlantic): «Trump’s values and policies, as well as his nascent cabinet and advisors, suggest the potential for a warming of relations with Taiwan … It’s possible that with Trump in the White House, Taiwan will play an even larger role in U.S. diplomacy.»

«President Trump and the Art of the ‘Ultimate’ Israel-Palestine Peace Deal» av Elliot Abrams og Udi Sabrot (Foreign Policy): «If President-elect Trump focuses on quick wins once he takes office, he will find that Israeli-Palestinian peace is less “the ultimate deal” than an impossible dream. The better course for the new American leader would be to put an end to dreaming and instead seek pragmatic changes that can improve the lives of Israelis and Palestinians alike.»

Jeg studerer Internasjonale Studier ved Universitetet i Oslo, er politisk junkie, og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer