God morgen! Det er onsdag 30. november, Jill Steins omtelling avlyses i Pennsylvania, Trump med kontroverisell telefonsamtale og Mor­gen­kaffen er servert.

«He was Godzilla walking into the power plant. He touched the third rail, he touched the fourth rail, he touched the fifth rail … he just got stronger.»

Sjefstrateg for Jeb Bush-kampanjen, David Kochel om Trumps vei til presidentembetet til Los Angeles Times.

NYHETER

Ingen statlig omtelling i Pennsylvania. Søndag meldte en domstol i Pennsylvania at det ikke vil bli noe statlig omtelling av stemmene i delstaten. Det vil i stedet skje lokale omtellinger i enkelte forsteder. Bakgrunnen for avgjørelsen, slik det fremkommer av rettsdokumentene, er at det ikke er innsamlet tilstrekkelig penger for omtelling. I USA må innklager av et valgresultat selv betale omkostningene ved en omtelling av stemmene. Les mer.

Avgjørelsen er hardt slag for Jill Stein og De grønne, men også for Hillary Clinton og demokratene som har støttet kravet om omtelling.

Til tross for domstolens lite fordelaktige avgjørelse har Stein og hennes kampanje varslet at vil forfølge saken. Les mer.

Men Jill Stein og hennes støttes støttespillere møter også juridisk motstand fra kommende president, Donald Trump. På fredag meldte The New York Times at apparatet rundt Trump har anlagt søksmål i Wisconsin, Michigan og Pennsylvania i et forsøk på å trenere prosessen.

Siste ord er definitivt ikke sagt i saken.

Kina med offisiell klage etter Trump-samtale. Fredag ble det kjent at Donald Trump og den taiwanske presidenten, Tsai Ing-Wen hadde snakket sammen via telefon. Trump har med dette brutt en 37 år lang taushet mellom amerikanske og taiwanske myndigheter. De to skal ha snakket om det nære politiske, økonomiske og sikkerhetsmessige samarbeidet mellom de to landene. Les mer.

Trumps diplomatiske krumspring fikk hard medfart i amerikanske medier og blant republikanere og demokratene. Episoden medførte også at Kina oversendte lørdag en offisiell klage til amerikanske myndigheter, der de ba om at amerikanske myndigheter holdt seg til «Ett Kina»-doktrinen som ble fastsatt for 37 år siden. Bakgrunnen for Kinas irritasjon er at landet anser Taiwan som en del av Kina. Les mer.

Trump på sin side skjønte lite av kritikken.

Det ryktes om ny utfordrer for utenriksminister. Ryktene om hvem som skal bli ny utenriksminister har versert i flere uker. I mediene har Mitt Romney, Rudy Guiliani og David Petraeus blitt utpekt som favorittene. Nå seiler imidlertid Jon Huntsman, tidligere Kina-ambassadør og tidligere presidentkandidat som enda en kandidat for den viktige kabinettsposten. Huntsman kan flytende mandarin og er å anse som en svært moderat republikaner. Les mer.

Valgsnacks

Servert av Jon Henrik Gilhuus

Louisiana senator: Andre runde av senatsvalget i Louisiana avholdes natt til søndag. Finansminister John Kennedy (R) er storfavoritt mot tjenestekommissær Foster Campbell (D). En måling fra Southern Media & Opinion Research gir for øvrig Kennedy en klar 52-38 ledelse. Egen sak kommer på fredag.

New York senator: Kvinnen som overtok Hillary Clintons senatssete i New York, Kirsten Gillibrand, er visstnok allerede i gang med de første, forsiktige steg foran demokratenes presidentnominasjon i 2020. Hun har kontaktet en rekke av Clintons pengedonorer «for å diskutere landets retning videre». Gillibrand er på valg i 2018 og trenger således ikke sette jobben på spill for å stille til president.

California 7. distrikt: Kongressmann Ami Bera (D) ble gjenvalgt mot fylkessheriff Scott Jones (R) med 51 – 49.

California 34. distrikt: Guvernør Jerry Brown (D) har overraskende utnevnt kongressmann Xavier Becerra (D) til erstatter for avtroppende justisminister Kamala Harris (D), som ble valgt til Senatet. Det blir dermed nyvalg i dette tungt demokratiske setet.

California 49. distrikt: Kongressmann Darrell Issa (R) er formelt utpekt som vinner, etter tre ukers opptelling av diverse poststemmer i distriktet. Issa vant 51 – 49 over advokat Douglas Applegate (D).

Georgia 6. distrikt: Kongressmann Tom Price (R) er utpekt som ny helseminister og det vil bli arrangert nyvalg i dette tungt republikanske distriktet. Price er tidligere kirurg og har markert seg som en av de mer konstruktive kritikere av Obamacare i den forstand at han faktisk har fremlagt forslag til endringer. Så langt har delstatssenator Judson Hill (R) meldt seg som erstatter.

Louisiana 3. distrikt: Andre runde avholdes natt til søndag, mellom tjenestekommissær Scott Angelle og tidligere politimann Clay Higgins. Begge er republikanere.

Louisiana 4. distrikt: Andre runde avholdes natt til søndag, mellom den republikanske delstatsrepresentanten Mike Johnson og den demokratiske advokaten Marshall Jones.

Maryland 1. distrikt: Kongressmann Andy Harris (R) vurderes visstnok for en lederstilling enten i den nasjonale helseadministrasjonen eller i det føderale mattilsynet.

Connecticut guvernør: Fire republikanere har så langt nedsatt komiteer for å vurdere å stille til guvernør i 2018. Det er fortsatt usikkert om sittende guvernør, demokraten Dan Malloy tar en tredje periode.

Massachusetts guvernør: Borgermester i Newton, Setti Warren (D) vil stille mot guvernør Charlie Baker (R) i 2018. Beslutningen var ventet, siden Warren ikke tar gjenvalg til borgermester i 2017.

Nevada guvernør: Senator Dean Heller (R) holder døren åpen for å stille til guvernør i 2018. Han var tidligere administrasjonsminister i delstaten.

DAGENS ARTIKLER

«Trump’s tax nightmare» av Josh Gerstein og Darren Samuelsohn (Politico): «The president-elect would have to navigate a staggering tax bill if he eased out of his business empire. President-elect Donald Trump’s unwillingness to give up his far-flung real estate empire by selling it off or giving it outright to his children may be driven by a factor he has yet to mention publicly: a potentially staggering tax bill triggered by such a transaction.»

«Trump is surrounding himself with generals. That’s dangerous.» av Phillip Carter og Loren DeJonge Schulman (The Washington Post): «There is a great American tradition of veterans holding high political office, from Presidents George Washington and Dwight Eisenhower to senior officials such as Secretary of State Colin Powell in the George W. Bush administration and national security adviser James Jones in the Obama administration. A typical administration, though, starts out with few recent generals in key positions. Filling as many slots with retired brass as Trump is poised to do is highly unusual.»

Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Studerer rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Høsten 2016 er jeg praktikant for AmerikanskPolitkk.no.

Ingen kommentarer