God morgen! Det er fredag 2. desember, Trump velger Mattis som forsvarsminister, og Mor­gen­kaffen er servert.

«1000 jobs saved today! Awesome start! … 1000 Families will have a better Christmas & future because @realDonaldTrump cared enough to fight for them.”

Fox News-programleder Sean Hannity om Carrier-avtalen på Twitter.

NYHETER

Tidligere marinegeneral James Mattis er Trumps valg som forsvarsminister. USAs neste president Donald Trump ønsker tidligere marinegeneral James Mattis som sin forsvarsminister. Mattis pensjonerte seg fra jobben som general i 2012 og har siden da vært tilknyttet Hoover-instituttet, en tenketank tilknyttet Stanford universitetet. Tidligere general Mattis har markert seg som en kritiker av administrasjonens utenrikspolitikk. Han har lenge ønsket seg en tøffere politikk overfor USAs fiender slik som Iran. Han har også uttalt at han ønsker at USAs allierte skal betale mer for allianser med USA. Et problem som ligger i veien for Mattis sin nominasjon som forsvarsminister er en lov som sier at militærpersonell ikke kan bli utnevnt til forsvarsminister dersom de har tjenestegjort de siste sju årene. Tidligere har dette blitt omgått for kjente forsvarsministere som general George C. Marshall. Mattis er beundret av store deler av den militære eliten og blir sett på som en av vår tids store militære tenkere. Les mer.

Kongressmann Keith Ellison (D-Minnesota, 5. distrikt) under press for tidligere synspunkter om Midtøsten. Kandidat til leder av Det demokratiske partiet, kongressmann Keith Ellison (D-Minnesota, 5. distrikt), havnet torsdag under press fra media for tidligere uttalelser om Midtøsten. Ellison tok avstand fra sin fortid og Nation of Islam før han ble valgt inn i Kongressen. På tross av dette har CNN og andre medier har gransket tidligere avisartikler som Keith Ellison skrev under pseudonymet «Keith E. Hakim» for studentavisen Minnesota Daily. I artiklene forsvarte Ellison en predikant fra Nation of Islam som hadde kommet med svært kontroversielle uttalelser om sionisme. Ellison fortsatte å forsvare predikanten utover store deler av 1990-tallet. Jødiske grupper som Anti-Defamation League og J-street har forsvart Ellisons uttalelser. Les mer.

Trumps advokater forsøker å hindre en ny opptelling av stemmene i Michigan. Jill Stein og De grønnes ønske om en ny opptelling av stemmene i Michigan har blitt midlertidig stanset av valglovene i Michigan. Valglovene krever at disputter om ny opptelling av stemmene skal være løst før en ny opptelling av stemmene kan starte. Trumps advokater hevder at Stein og De grønne mangler beviser for irregulariteter i valget.  Stein og De grønne kaller Trumps forsøk på å stanse opptellingen «Outrageous». Stein la i sin uttalelse vekt på at forsøket på å få en ny opptelling kommer etter et folkelig krav og at den ikke bør stoppes av den grunnen. Les mer. 

DAGENS ARTIKLER

«Pollsters Probably Didn´t Talk To Enough White Voters Without College Degrees» av Nate Silver (FiveThirtyEight): «Let’s take two fairly obvious data-driven conclusions from the 2016 election and see if there’s any link between them. The first conclusion: Education was almost everything in explaining the results of the race. The second conclusion: The polling was bad. Actually, let me amend that: The polling wasn’t that bad. (Reporters and analysts should have been more prepared for the possibility that Trump might win. We’re going to keep being really annoying about this.)».

«The true story of America´s sky-high prescription drug prices» av Sarah Cliff  (Vox): «Let’s say you’re at the doctor. And the doctor hands you a prescription. The prescription is for Humira, an injectable medication used to treat a lot of common conditions like arthritis and psoriasis. Humira is an especially popular medication right now. In 2015, patients all around the world spent $14 billion on Humira prescriptions — that’s roughly the size of Jamaica’s entire economy.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Utdannet statsviter ved Universitetet i Oslo. Skribent på AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer