God morgen! Det er onsdag 30. november, Tom Price blir helseminister, Trump ønsker å straffe flaggbrenning og Mor­gen­kaffen er servert.

«There must be consequences – perhaps loss of citizenship or year in jail!»

Kommende president, Donald Trump, om hva han synes er en passende straff for flaggbrenning via Twitter.

NYHETER

Obamacare-motstander blir helseminister. Tirsdag annonserte kommende republikansk president, Donald Trump at kongressrepresentanten Tom Price (R-Georgia, 6. distrikt) blir hans kommende helseminister. Price er en kjent kritiker av Obamacare, og endring av Obamas prestisjereform vil være en av den kommende helseministerens første prioritering. Price er utdannet lege og er i dag leder for budsjettkomiteen i Representantenes hus. Les mer.

Det er imidlertid ikke den eneste kabinettannonseringen som kom tirsdag.

I går ble det også annonsert at Elaine Chao vil bli samferdselsminister. Chao har tidligere vært arbeidsminister for George W. Bush og vise-samferdselsminister under George H. W. Bush. Stillingen som arbeidsminister gjorde henne til den første kvinnelige asiatisk-amerikanske ministeren. Chao er gift med Senatets flertallsleder, Mitch McConnell (R-Kentucky).

Senatets mindretallsleder, Chuck Schumer (D-New York) antydet tidlig tirsdag at nominasjonen ikke vil møte stor motstand blant demokrater i Senatet. Schumer gratulerte tirsdag Chao med ansettelsen og skrøt av hennes lange tjeneste i offentlig sektor. Les mer.

Og det er forventet flere kabinnettsannonseringer de nærmeste dagene. Tirsdag kveld meldte The Wall Street Journal at Trump vil nominere forretningsmannen Wilbur Ross som handelsminister, mens The New York Times har kilder på at finansmann og tidligere Goldman Sachs-ansatt, Steven Mnuchin vil bli den kommende presidentens finansminister.

Trump ønsker å forby flaggbrenning. Donald Trump tvitret tirsdag at han ønsker å forby flaggbrenning. I 2006 manglet et liknende grunnlovsforlag om flaggbrenningsforbud bare en stemme i Senatet fra å bli godkjent.

Brenning av det amerikanske flagget har siden høyesterettsavgjørelsen Texas v. Johnson fra 1989 vært å anse som en del ytringsfriheten.

Forslaget fra Trump møter imidlertid motbør blant egne rekker. Flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell  (R-Kentucky) uttalte tirsdag at han støtter høyesterettsavgjørelsen fra 1989, mens senator og tidligere presidentkandidat, Lindsey Graham (R-Soth Carolina) ikke støtter tap av statsborgerskap. Sistnevnte støtter likevel straff ved flaggbrenning. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«The controversial legal theory that could get Trump sued» av Josh Gerstein (Politico): «A legal doctrine embraced by President-elect Donald Trump’s allies in the anti-immigration movement could open the door for a legal challenge to Trump’s ongoing business ties with foreign governments. Under the theory, competitors to Trump’s U.S. hotels or even some of his Trump-branded properties overseas could claim their businesses are being hurt as foreign nations seek to curry favor with Trump.»

«Why I Support An Election Audit, Even Though It’s Unlikely To Change The Outcome» av Nate Silver (FiveThirtyEight): «Here at FiveThirtyEight, we’ve been skeptical of claims of irregularities in the presidential election. As we pointed out last week, there are no obvious statistical anomalies in the results in swing states based on the type of voting technology that each county employed. Instead, demographic differences, particularly the education levels of voters, explain the shifts in the vote between 2012 and 2016 fairly well.»

Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Studerer rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Høsten 2016 er jeg praktikant for AmerikanskPolitkk.no.

Ingen kommentarer