God morgen! Det er mandag 28. november, Ohio er rammet av knivangrep, Trump møter Romney om utenriksministerposten for andre gang mens spekulasjonene svirrer, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I’m just saying, we don’t even know if Mitt Romney voted for Donald Trump. … I think there are concerns that those of us that are loyal have, and we want a secretary of State who’s loyal to the president.»

Trumps overgangsrådgiver Kellyane Conway langer ut mot en potensiell utnevnelse av Mitt Romney som utenriksminister til CNNs ‘State of the Union’.

NYHETER

Knivangrep på universitet i Ohio. Mandag ettermiddag gikk en person løs på tilfeldige studenter med slakterkniv etter å ha kjørt inn i en folkemengde på Ohio State University. 9 personer er sendt til sykehus, mens gjerningsmannen – identifisert som en 18 år gammel mann – nå er død. Les mer.

Valgvinner Trumps konspirasjonsteori om valgjuks møter krass kritikk. Igår tvitret president-elect Donald Trump – som fikk godt over 2 millioner færre stemmer enn Hillary Clinton – at han også hadde vunnet den landsomspennende stemmeandelen dersom «de millionene av folk som stemte ulovlig trekkes fra». Hverken Trump eller noen i hans kampanje har hittil klart å komme opp med noen som helst form for bevis for denne anklagen, som rokker ved selve legitimiteten av valget han selv vant. Utspillet har vakt sterke reaksjoner fra politikere og valgeksperter. Professor i valglov Rick Hasen sier ovenfor Politico at «problemet med ikke-borgere som stemmer er svært lite – nærmere et titalls tilfeller enn et hundretalls, og i alle fall ikke millioner.” Les mer.

Trump møter Romney på ny. President-elect Donald Trumps kabinett begynner å ta form, og nå er spenningen rettet mot utenriksministerposten. Spekulasjonene om hvem som vil overta for John Kerry har hittil beveget seg mellom en rekke tunge navn som tidligere Speaker Newt Gingritch, tidligere borgermester i New York Rudi Giuliani, og 2012-valgets republikanske presidentkandidat Mitt Romney. Nå melder The Hill at Romney skal møte Trump for andre gang i løpet av dagen. Det skjer etter at Trumps topprådgiver Kellyane Conway søndag gikk svært langt i å markere motstand til at Romney skal få nøkkelposisjonen:

Conway er blant flere av Trumps støttespillere som er kritiske til Romney etter at sistnevnte markerte misnøye mot valgvinneren gjentatte ganger i valgkampen, og blant annet proklamerte at «Donald Trump is a phony, a fraud.» Nå er Romney, men også tidligere CIA-sjef David Petraeus – som også møter Trump denne uken – blant de mest aktuelle kandidatene til det mange regner som USAs nest mektigste stilling: Secretary of State. Les mer.

Obama og Biden vil ikke delta i Castros begravelse. Etter at det ble klart at Fidel Castro – Cubas frigjøringshelt og deretter autokratiske leder i over et halvt århundre – nå er død, har fremstående republikanere som Newt Gingritch og Marco Rubio gått ut og advart mot amerikansk tilstedeværelse i begravelsen. Mandag meldte Det hvite hus at president Obama og visepresident Biden ikke vil delta i sermonien. Hva som vil skje med det nylig normaliserte forholdet mellom USA og Cuba, som har vært mørkelagt siden revolusjonen i 1959, med Trump bak roret er usikkert. I valgkampen varslet han en mindre forsonende linje. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Trump Walks Business-Politics Tightrope on Cuba After Castro» av Menjamin Bain og Christine Jenkins (Bloomberg): «Trump has promised to reverse the improved U.S. relations with Cuba forged by President Barack Obama over the past two years unless the Caribbean nation met his demands for more political and religious freedoms.»

«Harvard classmates barely recognize the Bannon of today» av Matt Viser (Boston Globe): «They believe he is simply doing what he was taught more than three decades ago: exploiting a business opportunity, this time in the furious, neglected legions of the white middle class. He saw a market in their sense of alienation, and Trump’s election suggests that his forecast was truer than most.»

Jeg studerer Internasjonale Studier ved Universitetet i Oslo, er politisk junkie, og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer