God morgen! Det er mandag 28. november, Clinton-kampanjen støtter omtelling, Fidel Castro er død, og Mor­gen­kaffen er servert.

«My knowledge of foreign policy is as good, or better, than anybody they’re talking to.»

Tidligere borgermester, Rudy Guiliani til The Wall Street Journal om hvorfor han bør bli Trumps utenriksminister.

NYHETER

Jill Stein har begjært omtelling i Wisconsin. Tidligere presidentkandidat for De grønne, Jill Stein kunngjorde fredag at hun har begjært omtelling i Wisconsin. Begjæringen skjer etter at en rekke IT-eksperter hevdet i New York Magazine forrige uke at presidentvalget kan ha blitt hacket, og at man særlig burde undersøke resultatene i Michigan, Pennsylvania og nettopp Wisconsin. Alle tre statene ble vunnet av Donald Trump.

Lørdag tok saken enda en vending. Etter flere ukers stillhet, annonserte Clinton-kampanjen lørdag at de støtter De grønnes begjæring om omtelling i Wisconsin. De vil støtte også støtte omtellinger i Michigan og Pennsylvania om begjæringer vil bli fremmet der og. Les mer.

Clinton-kampanjens kunngjøring står i skarp kontrast til hva Obama-administrasjonen uttalte fredag. I en uttalelse fra adminstrasjonen til The New York Times konkluderte amerikanske myndighetene med at valget reflekterer det amerikanske folks vilje, til tross for hacker-forsøk fra russiske myndigheter. Les mer.

Den kommende presidenten, Donald Trump, kalte på sin side begjæringen om omtellingen for en svindel og anklaget demokratene for dobbeltmoral. Han viste til at Clinton under valgkampen uttalte at hun ville respektere valgresultatet.

Trump tvitret også i natt at ulovlig stemmegivning var et stort problem under valget, noe som har skapt sterke reaksjoner.

Fidel Castro døde lørdag. Den tidligere cubanske, kommunistiske diktatoren døde sent fredag kveld i Havanna. Det var den tidligere presidentens bror, og nåværende president på Cuba, Raul Castro som kunngjorde dødsfallet. Nyheten utløste store gledescener i Miami, hvor mange eksil-cubanere og annengenerasjons cubanere bor.

Det knyttes spenning til hvordan dødsfallet vil påvirke øylandets forhold til USA. Obama-adminsitrasjonen har det siste året åpnet åpnet diplomatiske bånd med kommunistlandet, men det er forventet at kommende president, Donald Trump ikke vil være like diplomatisk i ovenfor det karibiske landet. Les mer.

Trump velger ny rådgiver. Fredag kunngjorde Trump at advokaten Donald McGahn, vil bli en av hans juridiske rådgivere når eiendomsmogulen tar over Det hvite hus. McGahn var rådgiver for Trump under valgkampen hans og har tidligere også jobbet som leder for den føderale valgkommisjonen. Den kommende juridiske rådgiveren, som også har stor innsikt i de politiske prosessene i Washington, vil ha som hovedoppgave å håndtere potensielle interessekonflikter Trump måtte få som president med hensyn til hans mange forretningsforbindelser. Les mer.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus

Alabama senator: Den første interessenten er alt frempå i kampen om å overta senatsvervet etter Jeff Sessions (R), som er nominert til justisminister. Delstatens egen justisminister Luther Strange (R) sier han ikke vil be om å bli oppnevnt av guvernør Robert Bentley (R), som han har et anstrengt forhold til, men vil stille i nyvalget som kan komme så tidlig som våren 2017.

Arizona senator: Den kontroversielle delstatssenatoren Kelli Ward vil stille på ny i det republikanske primærvalget i 2018, mot senator Jeff Flake. Ward tapte 51 – 40 for John McCain i 2016.

South Carolina guvernør: USAs nye FN-ambassadør blir guvernør Nikki Haley (R), noe som gjør at sittende viseguvernør Henry McMasters (R) rykker opp til guvernørjobben.

DAGENS ARTIKLER

«7 big areas where Jeff Sessions could change policy at DOJ» av Danny Vinik (Politico): «Sen. Jeff Sessions was an instantly divisive figure when President-elect Donald Trump named him as his next attorney general: conservatives and immigration hardliners welcomed the choice, while civil-rights groups and Democrats spent the day attacking the pick, with Sen. Elizabeth Warren saying his selection would be a “compromise with racism,” and Sen. Cory Booker saying, “I am concerned that he possesses ideologies that are in conflict with basic tenets of the Justice Department’s mission.”»

«The race for the 2020 Democratic presidential nomination is now open» av Chris Cillizza (The Washington Post): «By Election Day, ambitious Democrats had already resigned themselves to an eight-year wait for their chance in the national spotlight. Hillary Clinton was an overwhelming favorite against Donald Trump and, assuming she won, running a primary challenge against her in four years would be a fool’s errand. Then Clinton lost.»

Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Studerer rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Høsten 2016 er jeg praktikant for AmerikanskPolitkk.no.

Ingen kommentarer