Morgenkaffen fredag 25. november: Conway med kritikk mot Romney

God morgen! Det er fredag 25. november, Conway kritiserer Romney, Ross blir sannsynligvis ny handelsminister, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I am asking you to join me in this effort. It is time to restore the bonds of trust between citizens. Because when America is unified, there is nothing beyond our reach, and I mean absolutely nothing.»

Nyvalgt president Donald J. Trump i en tale i forbindelse med Thanksgiving.

NYHETER

Wilbur Ross blir mest sannsynlig ny handelsminister. Det ryktes fra overgangsgruppen til Trump at milliardær og en av Trumps økonomiske rådgivere, Wilbur Ross, blir ny handelsminister. Ross er kjent for å omstrukturere og ofte redde selskaper som er på konkursens rand. Noe som har gjort at han i deler av amerikansk næringsliv har blitt referert til som «kongen av konkurser». En av de tingene som gjorde Ross kjent var at han tidlig på 2000-tallet reddet flere av USAs største stålverk. Dette gjorde at han av flere fagforeninger ble sett på som en alliert i kampen for å redde amerikanske industriarbeidsplasser. Han er som Trump en sterk kritiker av det de to refererer til som mislykkede handelsavtaler. Dette er mest sannsynlig årsaken til at Donald Trump ønsker Ross som handelsminister. Les mer.

Samtidig som Ross tidligere har blitt sett på som en redningens mann for amerikansk industri har han flere kontroversielle handler og ulykker knyttet til navnet sitt. Han solgte stålselskapet sitt til selskapet som nå heter ArcelorMital i 2004. Noe som i følge kritikere ledet til et tap av arbeidsplasser til Kina. Ross har også fått kritikk som følge av manglende sikkerhetsstandarder i gruveselskapene sine. I 2005 bygget han opp et stort gruveselskap på restene av flere gruveselskaper i Vest-Viginia. Kort tid etter driften av selskapet startet rammet en eksplosjon Sagogruven i Vest-Virgina. Eksplosjonen drepte et dusin mennesker. Dette er hendelser som helt garantert vil bli tatt opp under høringene foran senatet.

Conway med kritiske kommentarer om Romneys kandidatur som utenriksminister. I forrige uke ble det meldt at tidligere guvernør og presidentkandidat i 2012 Mitt Romney var aktuell som utenriksminister for Trump. I går rapporterte vi i Morgenkaffen om at flere sentrale Trump-tilhengere har kritisert Romney og sagt at han ikke burde bli nominert fordi han kom med kritikk av Trump i valgkampen. Sist ut av Trumps tilhengere med å kritisere Romney er overgangsrådgiver og tidligere leder for Trump-kampanjen Kellyanne ConwayConway twitret om Romneys kandidatur på torsdag:

Dette gir tydelige implikasjoner om hva Conway mener om Romneys mulige kandidatur som utenriksminister. Trump har den siste uken vist en ny side av seg selv gjennom å gi kabinettposisjoner til kritikere som South Carolina-guvernør Nikki Haley. På tross av dette kan det å nominere Romney være å strekke det litt vel langt. Romney har gjennom hele valgkampen kommet med knallhard kritikk av Trump, både som person og som politiker.  Les mer.

Jill Stein samler penger for å gjennomføre en ny opptelling av stemmene i sentrale vippestater. De grønnes presidentkandidat, Jill Stein, samler inn penger for å gjennomføre en ny opptelling av stemmene i statene Wisconsin, Michigan og Pennsylvania. Dette skjer etter det i New York Magazine ble hevdet at en rapport fra flere kjente eksperter på internettsikkerhet at det var mulig at valget har blitt hacket i disse statene. En av ekspertene skrev torsdag et leserinnlegg hvor han avviser at de har beviser for dette, men at det er en sjanse for at det kan ha skjedd og derfor bør det undersøkes.

Flere sentrale journalister slik som Nate Silver og Nate Cohn har brukt mye tid på å forklare hvorfor dette er svært usannsynlig.

Stein har i skrivende øyeblikk samlet inn $4,075,381 av $4,500,000 som er målet deres for å realistisk sett kunne gjennomføre en ny opptelling av stemmene i de tre statene. De sier på nettsidene sine at de ikke kan garantere for at en ny opptelling skjer i disse statene.

Fristene for å kreve en ny opptelling av stemmene i de ulike delstatene går ut fortløpende. I dag, fredag, er fristen i Wisconsin, mandag er fristen i Pennsylvania og onsdag er fristen i Michigan. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«The Lessons of Henry Kissinger» av Jeffrey Goldberg (The Atlantic): «The legendary and controversial statesman criticizes the Obama Doctrine, talks about the main challenges for the next president, and explains how to avoid war with China.»

«Why Trump´s Education Pick Won´t Be Able to Privatize U.S. Schools» av Kevin Carey  (The Upshot): «Betsy DeVos, a wealthy Republican philanthropist, whom Donald J. Trump selected on Wednesday as the next secretary of education, has spent her career promoting a market-based, privatized vision of public education. If she pursues that agenda in her new role, she is quite likely to face disappointment and frustration.»

«What´s So Great About American World Leadership?» av Hugh White (The Atlantic): «How has America come to elect a president who so starkly repudiated decades’ worth of the largely bipartisan vision of U.S. global leadership? And if that vision won’t be the basis of American foreign policy in the 21st century, what will replace it?»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Utdannet statsviter ved Universitetet i Oslo. Skribent på AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer