Morgenkaffen torsdag 24. november: Haley blir FN-ambassadør

God morgen! Det er torsdag 24. november, Trumps kabinett tar gradvis form, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Thanksgiving is also a reminder of the source of our national strength, that out of many we are one, and we’re not bound by any one race or religion but rather by an adherence to a common creed that all of us are created equal».

Obama, under onsdagens tradisjonsrike kalkun-benådning.

NYHETER

Trump velger Haley som FN-ambassadør. Den republikanske guvernøren Nikki Haley (South Carolina) har akseptert Trumps tilbud om å bli USAs FN-ambassadør. Utnevnelsen som FN-ambassadør krever godkjenning av Senatet. Haley er den yngste nåværende guvernøren i USA, den første kvinnelige guvernøren i South Carolina og anses som en av de fremtidige stjernene i Det republikanske partiet. Hun blir med dette den første kvinnen i Trumps kabinett.

Haley ble et kjent navn for mange amerikanere i forbindelse med den rasistisk motiverte skytetragedien i Charleston, der ni afro-amerikanere ble drept under en gudstjeneste. Som guvernør sørget hun for at sørstatsflagget ble fjernet fra et minnesmerke utenfor delstatskongressen i Columbia. I den forbindelse uttalte hun:

«We are not going to allow this symbol to divide us along longer. … The fact that it causes so much pain is enough to move it from the capitol grounds. It is, after all, a capitol that belongs to all of us.»

Haley kastet sin støtte bak senator Marco Rubio (R-Florida) under valgkampen og da Rubio trakk seg valgte hun å støtte senator Ted Cruz (R-Texas). Hun kom også med en uttalelse som ble ansett som kritikk av Trumps valgkampretorikk, da hun oppfordret amerikanere til å ikke falle for «the angriest voices». Trump slo da raskt tilbake på Twitter:

Som FN-ambassadør vil Haley, som ikke har internasjonal erfaring, spille en sentral rolle i FNs sikkerhetsråd, der USA, i likhet med de faste medlemslandene Russland, Frankrike, Kina, og Storbritannia har permanent vetorett.

Les mer her og her.

DeVos blir utdanningsminister. Betsy DeVos er en filantrop og republikansk megadonor som leder American Federation for Children, en organisasjon som kjemper for utvidet bruk av såkalte «charter schools», private skoler som driftes med offentlig støtte. Valget av DeVos kan ses på som en oppfølging av Trumps valgkampløfte om reform i skolesektoren, herunder ved utvidet bruk av fritt skolevalg og private skoler.

Trumps reformplan inneholder blant annet å bruke 20 millarder dollar på å styrke skoletilbudet for barn fra hjem med lav husholdningsinntekt. DeVos uttalte følgende da Trump la frem planen i september:

“We know that millions of children, mostly low-income and minority children, remain trapped in K-12 schools that are not meeting their needs. We applaud the Trump campaign’s focus on school choice and laying out common-sense proposals to help all children access a quality education.» Les mer.

Intern strid om Romney som potensiell utenriksminister. Flere fremtredende republikanere mener Romney, som ryktes å være en aktuell kandidat til utenriksministerposten, har diskvalifisert seg selv på bakgrunn av sine uttalelser under valgkampen. Romney uttalte blant annet at Trump var en «phony» og en «fraud» og oppfordret republikanske primærvalgvelgere om å avgi sine stemmer til den republikanske kandidaten med best sjanse til å slå Trump i hver enkelt stat.

Mike Huckabee er blant dem som ytrer sin misnøye:

«It’s not about that I don’t care for Mitt personally, but I’m still very unhappy that Mitt did everything he could to derail Donald Trump. He didn’t just go after him from a standpoint of saying I disagree with his policy on immigration or I disagree with his policy on taxes. He attacked him on a personal level about his character, integrity, his honor.»

Newt Gingrich er også kritisk, og har sådd tvil om Romney, som tidligere presidentkandidat, vil være tilstrekkelig lojal mot Trump.

Trump og Romney gjennomførte et møte i New Jersey på lørdag som ble beskrevet av Trumps overgangsteam som ekstremt positivt og produktivt. Les mer.

Clinton leder med over to millioner stemmer. Stemmeopptellingen etter valget foregår fremdeles og Clinton øker stadig sitt forsprang i «the popular vote». I skrivende stund viser opptellingen 64 223 958 stemmer i favør Clinton, mot 62 206 395 stemmer til Trump. Under valget i 2012 var Trump svært kritisk til valgmannskollegiet og tweetet blant annet:

Trump har imidlertid nå endret sitt standpunkt, som det fremgår av en hans twitter-melding fra forrige uke:

DAGENS ARTIKLER

«Untangling Trump’s Conflicts of Interest»av Matt Ford (The Atlantic): «Presidential ethics scandals are hardly novel, but the country has never before had a president who could enter office with as many conflicts of interest as Trump does. What limits does he face once in office? What laws could he potentially violate without proper safeguards? What consequences could he face in Congress and the courts if wrongdoing is discovered, or if the appearance of it is merely suggested?.»

«Trump owes ethics exception to George H. W. Bush» av Josh Gerstein (Politico): «When President-elect Donald Trump touts his exemption from federal conflict-of-interest laws, he might want to offer a word of thanks to those who made it possible: President George H.W. Bush and the U.S. Congress.»

Utdannet jurist, praktiserende advokat og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer