Morgenkaffen tirsdag 22. november: En beskjed fra president-elect Trump

God morgen! Det er tirsdag 22. november, Trump varsler øyeblikkelige reformer mens han adresserer det amerikanske folk, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I hate your network, everyone at CNN is a liar and you should be ashamed.»

Dette skal påtroppende president Donald Trump angivelig ha sagt til CNN-sjef Jeff Zucker på et konfidensielt møte med pressen på mandag, melder New York Post.

NYHETER

Trump adresserer det amerikanske folk; varsler tunge, øyblikkelige tiltak. President-elect Trump lanserte igår kveld sin første direkte adressering til det amerikanske folk siden valgseieren. Der forteller han at administrasjonen raskt vil igangsette følgende tiltak:

1) Øyeblikkelig tilbaketrekning fra frihandelsavtalen Trans Pacific Partnership (TPP) – et omfattende avtaleverk som har blitt fremforhandlet over de siste årene. Trump har fordømt TTP gjennom hele valgkampen, og kaller den i filmen «en potensiell katastrofe for vårt land» som han vil bytte ut med bilaterale avtaler.

2) Sterkt reduserte statlige reguleringer generelt, og energi-reguleringer spesielt, er det neste han lover. Trump har tidligere gitt uttrykk for at menneskelige CO2-utslipp og global oppvarming ikke nødvendigvis bør sees i sammengeng.

3) Han vil styrke USAs sikkerhets-infrastruktur, og legger særlig vekt på forsvar mot cyber-angrep.

4) På innvandringsfeltet varsler han en visum-reform som gjør statsborgerskap vanskeligere å oppnå.

5) Til slutt, en lobbyisme-reform som innskrenker regjeringsmedlemmers mulighet til å bedrive lobbyvirksomhet etter at de har forlatt Det hvite hus, med et forbud på 5 år.

Se hele videoen her.

Trump skjelte ut pressen i konfidensielt møte. Ifølge kilder New York Post har snakket med, gikk gårsdagens ‘off-the-record’ møte med sentrale pressesjefer i Trump Tower kaotisk for seg. Det rapporteres at Trump begynte med å skjelle ut CNN-sjef Jeff Zucker og stadfeste at alle som jobbet i selskapet hans burde få sparken. Deretter gjentok han flere ganger at rommet var fullt av løgnere. Andre som var i rommet hevder imidlertid at møtet alt i alt var konstruktivt, ifølge CNN. Les mer.

‘Alt-right’-bevegelsens årlige konferanse åpner med Trump-tilrop og nazi-hilsen. Organisasjonen National Policy Institute, en fødestue for ‘det alternative høyre’ som for tiden er i søkelyset for sin tilknytning til Trump både under og etter valgkampen (særlig via utnevnelsen av Steve Bannon som topprådgiver), hadde i helgen sin årlige konferanse. The Atlantic avslører nå hva som foregikk: Lederen Richard Spencer åpnet møtet med å proklamere “Hail Trump, hail our people, hail victory!” foran 200 deltakere, hvorav flere svarte med nazi-hilsen. Trump var ikke selv involvert i konferansen. Fremdeles reagerer mange på at han ennå ikke har tatt avstand fra bevegelsen. Les mer og se video her.

Trump-leirens «svar»:

DAGENS ARTIKLER

«Bannon set up Trump-Gabbard meeting» av Jonathan Swan (The Hill): «A Trump transition source told The Hill on Monday that Gabbard could potentially fill ‘a number of positions’ inside the incoming administration. CNN and the New York Times have reported that she’s under consideration for United Nations ambassador. CNN also reported that she’s under consideration for State and Defense.»

«Mattis as defense secretary: What it means for us, for the military, and for Trump» av Thomas Ricks (Foreign Policy): «Mattis likely would provide a firewall between Dunford and the Trump White House, suspicious of generals promoted by Barack Obama. As I’ve said before, even in retirement, Mattis having worn four stars will outrank Lieutenant General Flynn’s retired three stars. Mattis also is far smarter, and better educated, than Flynn.»

«Valgsnacks mandag 21. november» av Jon Henrik Gilhuus (AmerikanskPolitikk): Alabama senator: Den republikanske senatoren Jeff Sessions er utpektsom ny justisminister, og dersom han blir godtatt av Senatet vil guvernør Robert Bentley utpeke en erstatter. Alabamas lover tilsier at det blir et snarlig nyvalg til jobben og i så fall er det svært mange mulige kandidater i en delstat så gjennomført konservativ som dette.

Jeg studerer Internasjonale Studier ved Universitetet i Oslo, er politisk junkie, og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer