God morgen! Det er mandag 21. november, Trump utnevner Jeff Sessions som justisminister, Pence utelukker ikke waterboarding, og Mor­gen­kaffen er servert.

«The time for whimpering, the time for whining, the time for crying is over. It is time to fight back. Are we clear on that?»

Senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) om veien fremover til The Wall Street Journal.

NYHETER

Konservativ sørstatssenator blir Trumps justisminister. Donald Trump kunngjorde fredag at den konservative senatoren, Jeff Sessions (R-Alabama) blir hans kommende justisminister. Sessions var den første sittende senatoren som offentlig gav sin støtte til Trumps kandidatur, og er kjent som innbitt motstander av illegal innvandring, abort og likekjønnet ekteskap. Han har også vært svært kritisk til både president Obama og Hillary Clinton.

Utnevnelsen er ikke uten kontroverser. Alabama-senatoren har tidligere blitt anklaget for rasisme og har også gitt støtte til Trumps forslag om nekte muslimer innreise til USA. Les mer.

Fra før av har Trump utnevnt Reince Priebus som stabssjef, Steve Bannon som sjefsstrateg, Michael Flynn som sikkerhetsrådgiver og Mike Pompeo som kommende CIA-direktør. Det er forventet flere utnevnelser i de nærmeste dagene. Det er spesielt knyttet stor spenning til hvem som vil blir den kommende presidentens utenriksminister, hvor Mitt Romney og Rudy Giuliani har blitt nevnt som de heteste kandidatene. Førstnevnte møtte Trump i går, mens han blant annet vil møte Guilani den kommende uken. Les mer.

Pence utelukker ikke waterboarding. Senator John McCain (R-Arizona) uttalte lørdag at det vil være helt uaktuelt å gjeninnføre waterboarding. Arizona-senatoren forklarte videre at tortur som avhørsmetode ikke fungerer. Advarselen var rettet mot Donald Trump, som under sin presidentvalgkamp talte varmt om waterboarding og lovte å gjeninnføre den kontroversielle avhørsmetoden. Les mer.

Det er fortsatt uklart om Trump faktisk vil gå frem med valgkomplovnaden sin. Det er kjent at hans nylige nominerte CIA-sjef, Mike Pompeo (R-Kansas, 4. distrikt) er tilhenger av avhørsmetoden. Kommende visepresident, Mike Pence uttalte derimot unnvikende på spørsmål om temaet under et intervju med John Dickerson på CBSs Face The Nation. Les mer.

Trumps svindelsaker endte med forlik. Lørdag offentliggjorde statsadvokaten i New York at Donald Trump har inngått forlik tilknyttet tre svindelsøksmål mot Trump University. Forliket innebærer at den kommende amerikanske presidenten må utbetale totalt 21 millioner $ til tidligere studenter ved eiendomsmogulens tidligere universitet. Les mer.

Forliket inneholder ingen innrømmelse av skyld fra Trump sin side, noe hans kommende stabsjef, Reince Priebus understrek ovenfor CNNs Jake Tapper søndag. Både Priebus og Trump selv uttalte at de ønsket å avslutte sakene slik at den kommende presidenten nå kan fokusere på styre landet. Les mer

Storbritannia inviterer Trump til statsbesøk neste sommer. Søndag meldte The Sunday Times at Dronning Elizabeth vil invitere Donald Trump til et statsbesøk neste sommer. Invitasjonen vil formelt komme først etter Trump blir tatt i ed som president 20. januar. Avisen skriver at besøket er initiert av regjeringen i et forsøk på knytte tette diplomatiske bånd med den kommende republikanske presidenten.

DAGENS ARTIKLER

«Sjela til Det demokratiske partiet står på spill» av Henrik Østensen Heldahl (AmerikanskPolitikk): «Det demokratiske partiet er på ustø grunn. De har nettopp tapt et presidentvalg de burde vunnet, står uten permanent leder av demokratenes nasjonale komité (DNC), innehar mindretall i begge Kongressens kamre, har kun 18 guvernører, og flertallet i kun 13 delstatshus. De har blitt et utkantparti som appellerer til kysteliter og byfolk. Hvordan skjedde dette?»

«Jeff Sessions And Donald Trump Both Back A Tough Gun Prosecutions Program» av Carl Bialik (FiveThrityEight): «Jeff Sessions, Donald Trump’s pick for attorney general, has been an outspoken supporter of a crime-fighting program called Project Exile. The approach has fallen out of favor, but Trump indicated during the campaign that he wants to expand it.»

«As American as Apple Pie? The Rural Vote’s Disproportionate Slice of Power» av Emily Badger (The New York Times): «The Democratic candidate for president has now won the popular vote in six of the last seven elections. But in part because the system empowers rural states, for the second time in that span, the candidate who garnered the most votes will not be president.»

Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Studerer rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Høsten 2016 er jeg praktikant for AmerikanskPolitkk.no.

Ingen kommentarer