God morgen! Det er fredag 18. november, Donald J. Trump har kunngjort Mike Flynn som sin nasjonale sikkerhetsrådgiver, og Mor­gen­kaffen er servert.

“There are a lot of talented people that he needs good relationships with, and I think Mr. Romney would be quite capable of doing a number of things.”

Senator Jeff Sessions (R-Ala.) om at Trump skal møte Mitt Romney.

NYHETER

Kongressmannen Tim Ryan (D-Ohio, 13. distrikt) utfordrer Nancy Pelosi. Ryan utfordrer Pelosi som demokratenes minoritetsleder i Representantenes hus. «While having a position in Democratic Leadership has never been my life’s ambition, after this election I believe we all need to re-evaluate our roles within the Caucus, the Democratic Party, and our country,” skrev Ryan i går. Les mer.

Flynn blir sikkerhetsrådgiver. Tidligere general Mike Flynn ble torsdag utnevnt som Trump-administrasjonens nasjonale sikkerhetsrådgiver. Flynn har 33 års erfaring bak seg, men ble i 2014 presset ut av stillingen som leder for Defence Intelligence Agency. Årsaken skal blant annet ha vært hans holdning til islam. Flynn uttalte eksempelvis at «Islam is a political ideology the Founding Fathers wanted nothing to do with». Han har også gjort seg bemerket for sin tøffe retorikk overfor Hillary Clinton i årets valgkamp, da han blant annet ledet «Lock her up»-rop på Trumps valgmøter. Les mer.

Romney aktuell som utenriksminister? Trump skal til helgen møte Mitt Romney, presidentkandidat for republikanerne i 2012 og sterk Trump-kritiker. Ifølge overgangsgruppen til Trump skal Romney være en aktuell kandidat som utenriksminister i administrasjonen. Newt Gingrich, som av mange er blitt regnet som favoritt til utenriksministerposten, sa i et intervju torsdag at han er uaktuell for posisjoner i Trumps administrasjon. Dette åpner opp døra for Romney, men det forutsetter at han har endret mening om Trumps evner som president. Les mer. 

Talsperson for pro-Trump super Pac skaper furore på Fox News. I et intervju med Megyn Kelly på Fox News torsdag skapte Carl Higbie, talsperson for Great America PAC, furore da han kom med en uttalelse som kunne indikere at han mente at interneringsleirene for japanere under andre verdenskrig kunne brukes som lovlig presedens for å innføre et register for muslimer i USA. Higbies utsagn kom etter at Kris Kobach (R-KS) avslørte at muligheten for å gjeninnføre et National Security Entry-Exit Registration System, som Kobach var med på å innføre under tidligere president George W. Bush, diskuteres i Trump-leiren. Systemet ble avskaffet i 2011 fordi borgerrettighetsgrupper argumenterte for at systemet diskriminerte mot muslimer. Les mer. 

Trumps lobbyistforbud legger hindringer for rekruttering. Det gikk i går rykter om at Trump skal ha beordret Mike Pence, som leder overgangsgruppen, til å fjerne alle lobbyister fra overgangsprosessen. Både republikanere og demokrater har advart om at forbudet kan hindre rekrutteringen av de beste personene til de mer enn 1000 politiske posisjonene som skal fylles. Andre, som George David Banks, tidligere rådgiver for president George W. Bush, mener forbudet er positivt, da det gjør at de som ønsker å tjene landet må velge bort karrieren som lobbyist. Retningslinjene i Trumps overgangsgruppe tilsier at alle som skal ansettes må avregistrere seg som lobbyister. Les mer.

Trump møtte Japans statsminister Abe. Torsdag ettermiddag møtte Donald Trump den japanske statsministeren Shinzo Abe. Siden Trump ble valgt, er dette det første møtet hans med en utenlandsk statsleder. Møtet overrasket det utenrikspolitiske etablissementet, da Trump ikke hadde blitt orientert av det amerikanske utenriksdepartementet på forhånd. En tidligere amerikansk diplomat sa til New York Times at et slikt møte vanligvis ville ha medført flere møter i forkant, der presidenten orienteres om aktuelle utenrikspolitiske problemstillinger.

Blant de aktuelle problemstillingene er ikke minst Trumps uttalelser om forholdet mellom USA og Japan i løpet av valgkampen. Møtet kom i stand etter en telefonsamtale med Abe rett etter Trumps valgseier. Kellyanne Conway, Trumps valgkampleder, hevdet at de valgte å gjøre det slik fordi de foreløpig ikke skulle lage noen diplomatiske avtaler og fordi de respekterer at president Obama er den som fører USAs utenrikspolitikk fram til januar. Les mer. 

Obama på siste besøk i Tyskland som president. Torsdag besøkte president Obama Tysklands forbundskansler Angela Merkel. De kom med en felles avvising av politisk populisme og av flere av Trumps utenrikspolitiske løfter – selv om de ikke nevnte Trump ved navn. I en kronikk skriver Merkel og Obama at verden aldri kommer til å returnere til en økonomi slik som den var før globaliseringen. De kommer også med et forsvar av en liberal innvandringspolitikk, og vektla USA og Tysklands rolle som forsvarere av en liberal utenrikspolitikk som opprettholder internasjonale lover og normer.  Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«How the Election Revealed the Divide Between City and Country» av Ronald Brownstein (The Atlantic): «The 2016 election exposed a chasm between urban and non-urban America that will likely widen under a Trump administration.»

«The Democrats Are Screwing Up the Resistance to Donald Trump» av Jamelle Bouie  (Slate): «Bernie Sanders and Elizabeth Warren misread the election: You can´t untangle Trump´s populism from his racism.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Utdannet statsviter ved Universitetet i Oslo. Skribent på AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer