God morgen! Det er torsdag 17. november, Trump krangler nok en gang med media, Obama forsøker å roe Europas frynsede nerver, og Mor­gen­kaffen er servert.

«In a multiethnic, multiracial, multicultural society like the United States, democracy can be especially complicated. Believe me, I know».

Obama i sin tale i Athen på onsdag.

NYHETER

Trump tilbakeviser påstander om konflikt i egne rekker. Trump tok onsdag til Twitter  for å slå tilbake mot påstander om at overgangsprosessen for hans fremtidige administrasjon preges av konflikt.

Det er imidlertid på det rene at det har vært omveltninger og uenigheter i Trump-leiren. Eksempler på dette er at New Jersey guvernør Chris Christie (R), som opprinnelig ledet overgangsprosessen til Det hvite hus, mistet rollen til påtroppende visepresident Mike Pence, og at Trumps tre barn og svigersønn har fått roller som rådgivere i den samme prosessen. Sistnevnte, Jared Kushner, skal ifølge New York Times systematisk ha sørget for at flere personer med tilknytning til Christie har fått sparken. Det hører med til historien at Christie, i sin tid som statsadvokat, sørget for at faren til Kushner havnet i fengsel for ulovlige politiske donasjoner, skatteunndragelse og vitnepåvirkning.

Det rapporteres også at Mike Pence har gitt ordre om å fjerne alle lobbyister fra overgangsteamet, en ordre som ble gitt noen dager etter at Trump uttalte følgende i et intervju med 60 Minutes: «I mean, the whole place is one big lobbyist. I’m saying that they know the system right now, but we’re going to phase that out. You have to phase it out.»

Det er imidlertid noe fremdrift i selve overgangsarbeidet, da Pence skal ha signert et omforent memorandum med Obama-administrasjonen. Det innebærer at den inngående og den utgående administrasjonen skal åpne informasjonsflyten seg imellom. Politico skriver dessuten at kilder tett på Trump bekrefter at man innen kort tid kan vente kunngjøringen av hvem som skal lede Utenriks, Justis- og Forsvarsdepartementene.  Les mer.

Clinton tilbake på scenen. Etter å ha holdt seg borte fra medias søkelys siden hun aksepterte valgtapet, var Hillary Clinton (D) tilbake på scenen onsdag. I en opptreden som var planlagt før valgdagen for Clintons tidligere arbeidsgiver, Children’s Defense Fund, innrømte hun at det kostet henne å møte opp.

«I will admit, coming here tonight wasn’t the easiest thing for me. There have been a few times this past week where all I wanted to do was just to curl up with a good book or our dogs and never leave the house again.»

Her kan du se hele talen:

Lederne av Senatet er valgt. Republikanerne hR gjenvalgt senator Mitch McConnell (R-Kentucky) som majoritetsleder i Senatet, mens demokratene valgte senator Chuck Schumer (D-New York) som minoritetsleder.

Gjenvalget av McConnell var ikke overraskende etter at republikanerne beholdt kontrollen I Senatet under hans ledelse. Schumer har vært innvalgt i Senatet siden 1985 og fikk støtte for sitt kandidatur av nåværende minoritetsleder, senator Harry Reid (D-Nevada). Til reporterne som var til stede uttalte Schumer at «We are ready to go toe to toe with Republicans.»

Senator Bernie Sanders (D-Vermont) ble samtidig utnevnt til medlem av demokratenes ledergruppe i Senatet. Sanders fastholder dog at han ikke offisielt er innmeldt i det demokratiske partiet og fremdeles vil definere seg som uavhengig.

Sanders har vært en av de tydeligste kritikerne av det demokratiske partiet i kjølvannet av Trumps seier, og uttalte på mandag at demokratene må tenke nytt:

«I think that there needs to be a profound change in the way the Democratic Party does business. It is not good enough to have a liberal elite. I come from the white working class, and I am deeply humiliated that the Democratic Party cannot talk to where I came from». Les mer her og her.

Obama hyller demokratiet på avskjedsturné i Europa. Under en tale i Athen onsdag ga Obama uttrykk for at man ikke måtte miste troen på demokratiet: “As you may have noticed, the next American president and I could not be more different. We have very different points of view, but American democracy is bigger than any one person.»

Etter å ha fremhevet en rekke elementer ved demokratiet som ville bestå også under den fremtidige Trump-administrasjonen, argumenterte presidenten for at USA fremdeles vil spille den samme rollen i verden. Han fastholdt blant annet at amerikanse NATO-forpliktelser vil overholdes og at klimaavtalen i Paris vil bestå.

Obama var likevel tydelig på at de sterke følelsene mot globalisering, som han mente var klare bidragsytere til både Brexit og Trumps seier, måtte tas på alvor. Han gikk også et steg videre og uttalte at «The current path of globalization demands a course correction.» Les mer.

Økt tillit til Trump som president. En meningsmåling utført av Gallup viser at 51 % av amerikanere har mer tillit til Trump som president etter valgresultatet. Dette skal være på høyde med tallene presidentene Bill Clinton og George W. Bush hadde etter sine valgseire.

Samtidig oppgir hele 40 % at de har mindre tillit til Trump, noe som er langt høyere enn tallene var for Clinton og Bush (henholdvis 26 % og 28 %). Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«How Trump’s victory could give Russia another win» av Eric Edelman og David J. Kramer (Politico): «The Obama administration has worked closely with the European Union to ensure trans-Atlantic unity on sanctions, arguing that they are crucial to containing Russia. But Trump’s victory threatens this tenuous agreement by providing skeptical European nations with a credible argument against renewal: Trump will lift U.S. sanctions soon anyway. Thus, before even entering office, Trump may cause the sanctions regime to crumble, reducing pressure on Moscow and emboldening Putin.»

«The Two Americas of 2016» av Tim Wallace (New York Times): «For many Americans, it feels as if the 2016 election split the country in two. To visualize this, we took the election results and created two new imaginary nations by slicing the country along the sharp divide between Republican and Democratic Americas.»

Utdannet jurist, praktiserende advokat og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer