Morgenkaffen tirsdag 15. november: Obama snakker ut om valget og vi minnes Gwen Ifill

God morgen! Det er tirsdag 15. november, det er 67 dager til Trump blir innsatt som USAs 45. president, og Mor­gen­kaffen er servert.

«The racist, fascist extreme right is represented footsteps from the Oval Office. Be very vigilant America.»

Den prominente republikaneren John Weaver, sjefstrateg for McCain i 2008 og John Kasich i 2016, kommenterer nyheten om at Steve Bannon blir president Donalld Trumps sjefstrateg.

NYHETER

Lekket britisk diplomat-memo antyder planlagt utnyttelse av Trump. Storbritannias ambassadør til USA, Sir Kim Darrocher angivelig forfatteren av et hemmeligstemplet memorandum sendt hjem til London som The Sunday Times har fått tak i. Der drøftes konsekvensene av Trump-seieren, med en konklusjon som har vagt oppsikt: Trump kan påvirkes til å tjene britiske nasjonale interesser. For det første peker memoet på at valgkampen «avslørte hans instinkter» som en som er «åpen for påvirkning utenfra dersom tonen stemmer.» For det andre tror ambassaden de har «bedre forhold med teamet hans enn resten av diplomatene i Washington.» Les mer.

Republikanere i Kongressen klargjør vedtak for deportering av ulovlige innvandrere. I går fortalte vi om Trumps plan om å deportere ulovlige innvandrere med kriminelt rulleblad, som han selv hevder omfatter mellom to og tre millioner mennesker. Mandag varslet høyt rangerte republikanere i Senatet og Representantenes hus at de er i ferd med å klargjøre et lovforslag for å deportere «ulovlige innvandrere som er medlemmer av voldelige gjenger.» Les mer.

Trumps utnevnelse av Bannon høster kritikk. I går ble det kjent at Steve Bannon, Trumps kampanjeleder, blir sjefstrateg i den nye administrasjonen – en «equal parter» til den mer moderate Reince Priebus, som blir stabsjef. Bannon, en tidligere marineoffiser og forretningsmann, har gjort seg bemerket som en av lederne av Breitbart News, et kontroversielt nyhetsselskap tilknyttet «alt-right»-bevegelsen på det ytterste høyre i amerikansk politikk.

I likhet med øvrige medlemmer av bevegelsen blir Bannon beskyldt for å ha nasjonalistiske, rasistiske, kvinnefiendtlige og antisemittiske sympatier. Parallelt har Breitbart for vane å trykke konspirasjonsteorier, og har flere ganger «åpnet for» (dog ikke direkte) at Obama kan være muslim. Adam Jentleson, stabsjef for senator Harry Reid (D-Nevada) hevder i en uttalelse at nettopp Bannon var «the main driver behind Breitbart becoming a white ethno-nationalist propaganda mill.» I 2007 fortalte eks-konen til retten at Bannon ikke vill la barna gå på skole med jøder. Den angivelige årsaken: «he doesn’t like Jews.» Nyheten om at mannen snart blir en av de mest innflytelsesrike i USA har skapt reaksjoner:

Også USAs nazi-parti ble tatt på sengen:

Obama møtte pressen og oppfordret til selvrefleksjon. Mandag møtte president Obama pressen for første gang etter valget. Han var overraskende direkte i å antyde at Det demokratiske partiet nå har behov for selvransakelse: «I think it’s a healthy thing for the Democratic Party to go through some reflection.» Les mer (du ser hele pressekonferansen her)

Obama kom også med lite tilslørt – men ikke direkte – kritikk mot noen av avgjørelsene til Hillary Clinton i løpet av valgkampen:

“You know, I won Iowa not because the demographics dictated that I would win Iowa. It was because I spent 87 days going to every small town and fair and fish fry and VFW hall, and there were some counties where I might have lost, but maybe I lost by 20 points instead of 50 points. There are some counties maybe I won that people didn’t expect because people had a chance to see you and listen to you and get a sense of who you stood for and who you were fighting for.”

Lurer du fremdeles på hva nøyaktig det var som skjedde på valgdagen? Hør den ferske episoden av AMPOLCAST her.

DAGENS ARTIKLER

«Could There be a Peace of Trumphalia?» av Stephen M. Walt (Foreign Policy): «Foreign policy may offer his most plausible path to validation. Trump’s approach to foreign policy offers the promise of an improvement on what he will be inheriting. (Admittedly a low bar.) [At the same time, however,] I think there is some risk that Donald Trump will in fact run a foreign policy that weakens the United States overseas.»

«The Trump Administration Starts to Take Shape» av Clare Foran (The Atlantic): «There is no question, though, that Trump will be shaking up Washington. The Trump transition team already signals a dramatic break with President Obama’s administration. [Bannon’s] appointment signals that the alt-right will now have a foothold inside the White House.»

RIP

Washington Week-ankeret Gwen Ifill døde av kreft i en alder av 61 i går. Hun har vært en av våre favoritter i mange år og det er vanskelig å fatte at hun ikke lenger skal oppsummere uken som har gått. Du leser mer om Ifills banebrytende karriere her.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST – Norges eneste podkast om amerikansk politikk.

Jeg studerer Internasjonale Studier ved Universitetet i Oslo, er politisk junkie, og praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2016.

Ingen kommentarer